Hirdetés

Melyik a legjobb elit tablet?

Hirdetés

Kiegészítők

Egy-két jó kiegészítővel új dimenzióba emelhető a tabletek felhasználhatósága, különösen az erős hardverrel és nagy képernyővel ellátott modelleknél, amelyekkel ma foglalkozunk. Egy jó billentyűzettel egyből mini notebook lesz belőlük, ügyes állvánnyal könnyen rögzíthetőek mondjuk autó hátsó ülésén, hogy némi filmnézéssel üthessük el az időt. A tabletkiegészítők döntő többsége univerzális, de az igazán jó darabokat testre szabják.

Ebben a témában pedig az Apple a király, ami nem csoda, hiszen az iPad különböző változatai a legelterjedtebb modellek. Az Airhez is csomó nagy gyártó (például Belkin, Kensington, Logitech) kínál egyedi kiegészítőket, így a különböző tokok és tartók között könnyedén találunk olyat, aminek a csatlakozók, kezelőszervek és kamerák helyén vannak a nyílásai, pontosan illik beléjük a készülék vagy éppen támogatják a Lightning csatlakozót.

Teljesen másképp közelíti meg a témát a sokkal kevésbé elterjedt Asus. A Transformer Pad TF701T-hez gyárilag adnak egy akkumulátorral ellátott billentyűzetet, amit így lényegében felár nélkül kapunk, és formában és funkcióban is illeszkedik a készülékhez. Szerintünk nagy kár, hogy továbbra is kitartanak annál a vaskos, retesszel rögzített zsanérnál, amit már az első Transformer gépeknél is használtak, ugyanis ezzel a közel 600 grammos tabletet csak imbolyogva lehet megtartani, laptopként használva, ölbe véve „fejnehéz” a készülék, hajlamos előrebillenni.

Csatlakozókínálata (egy USB 3.0 és egy SD kártyaolvasó) rendben van, viszont a benne lévő második akkumulátor talán lehetne egy kicsit nagyobb, mert 16 wattórás mérete csak fele a tabletben lévőnek. Anyagminősége is rendben van, hátsó burkolata igényes fém, ahogyan a tableté is, a gombok az eszköz vékonyságához képest egészen jól járnak, a touchpad is megteszi.

A Samsung megint egy teljesen más stratégiát folytat a kiegészítők kapcsán: a hangsúlyt a Note modellekkel alapfelszerelésként érkező S Pen digitalizáló tollra fekteti. Ez a toll pontosabb, mint a hagyományos, kapacitív érintőtollak, amit általában kínálnak a tabletekhez, ráadásul nyomásérzékeny. A Samsung gyárilag több appot ad hozzá; a klasszikus jegyzetelő, rajzoló és hasonlók mellett a kijelző nagy felületét és a hardver multitask képességét kihasználva akár saját külön ablakokat is rajzolhatunk a képernyőre, majd megválaszthatjuk, hogy milyen alkalmazás induljon el benne.

Átlagos, tartalomfogyasztásra berendezkedett felhasználó számára az S Pennek nem sok haszna van, viszont a kreatív alkotásban, munkában óriási dolgokra képes mondjuk az AutoCAD 360 vagy egy jó rajzoló, képszerkesztő program segítségével. A megfelelő tokok kérdése viszont problémás lehet a Note 10.1 2014 edition kapcsán, mert átlagosnál vékonyabb képernyőkerete miatt kisebb az univerzális tabletek méreténél, viszont jó hír, hogy néhány milliméter híján azonos az iPad Airrel (Air - 240 x 169,5 x 7,5 mm, míg a Samsung 243 x 171,4 x 7,9 mm), bár gomb- és csatlakozókiosztása teljesen más. Persze a gyári Samsung kiegészítőkínálat azért rendben van.

A Sony-nál okosan oldották meg a kiegészítők kérdését, házon belül. Méretben az Xperia Z2 Tablet csak vastagságában különbözik fél milliméterrel az előd Xperia Z Tablettől, kameráját is ugyanoda tették, és a gombok kiosztása sem sokat változott, így a régi kiegészítők az új modellel is kompatibilisek. A gyári kínálatban minden van, ami kellhet: vékony tok, billentyűzetes tok, mágneses dokkolócsatlakozós töltő, hangszóró és még Bluetooth távirányító is, ráadásul a PlayStation 3 Dualshock 3 vezeték nélküli gamepad is mindenféle trükközés nélkül, gyári támogatással használható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés