Megjött a Phenom

Hirdetés

Yuraku Yur.Beat Duo

Rövidke próba erejéig két Yuraku mp3-lejátszó került a karmaink közé. Múltkoriban már találkoztunk ilyen márkájú digitális képkeretekkel. A Yuraku Yur.Beat Duo médialejátszója – mely zene mellett képet és videót is kezel – a szokásos, hasonló készülékektől már megszokott formákat követi. Az 1,8”-os, 128x160 pixel felbontású kijelző alatt egyetlen nagy play/pause gomb van, a többi kezelőszervet és csatlakozót a peremre rakták egy ezüstösre festett műanyag sávba. Jobbra a ki/bekapcsoló retesz, a hangerőszabályzók, a füles aljzata és egy nyakpántnak való rögzítőpont került.

Felül van a fülhallgató csatlakozója. Akkor most felül, vagy oldalt? Mindkét helyen, és az az érdekes, hogy az oldalsó nem szokásos 3,5 mm-es jack aljzat, hanem kevésbé elterjedt 2,5 mm-es. A bal oldal tetején – dicséretes módon – takaró alatt bújik meg a mini USB csatlakozó, amely adatátvitelre és töltésre is szolgál. Utána a két léptető és köztük a menüt előcsalogató nyomóka áll, ezzel be is fejeződött a kezelőszervek sora. Az alsó perem üresen maradt, csak néhány rút kis csavarocska látszik itt, melyekből kettő van a felső élen is.

Hátul még egy kis hangszóró rostélyát találtuk. Semmilyen felirat nem utalt a lejátszó tárkapacitására, de származási helyére sem. Anyagminősége lényegében rendben volt, de csillogós műanyagjai fokozottan érzékenyek az ujjlenyomatokra, és a rövidke tesztidőszakban sikerült karcokat is összegyűjteni rá, például a kijelző közepére.

Jajjj! Kiáltottuk, amikor megláttuk a fülest, mely a távol-keleti klónok hagyományát követi, vagyis már külsőre látszik rajta, hogy minden bizonnyal nem fog valami jól szólni.

Azért reménykedtünk, de sajnos nem történt meglepetés. A füles azt a gyér hangminőséget hozta, amire számítottunk, tehát normális zenehallgatásra nem nagyon használható. Csodás megkönnyebbülés volt középkategóriás (3-5000 forintos) Creative fülesünkre váltani. Ezzel már nagyságrendekkel jobban szólt a Yuraku, átlagos hallással megáldott ember zenehallgatási igényeit tökéletesen kielégíti. A kíváncsiság kedvéért bevetettünk egy Sennheiser HD555-öt is, amellyel még tovább javult a helyzet, de távolról sem volt akkora az ugrás, mint amikor a gyáriról a Creative-ra váltottunk.

Egészen tetszetősre sikeredett a főmenü, amelyben a zene mellett rádiót, videó- és képnézegetőt, valamint diktafont találtunk. Kár, hogy az egyre elterjedtebb e-book (TXT nézegető) kimaradt. Sajnos a kis gép nem tud magyarul. Az előregyártott hangszíneket, lejátszási módot, felvétel minőségállítását a System részen találtuk meg. A leírás szerint mp3-ban is tud felvenni az apróság, de nekünk ezt nem sikerült beállítani. Helyhiány esetén praktikus lehet, hogy törölni is lehet a lejátszóról. Választhatunk a teljes megsemmisítés vagy egyes zeneszámok, felvételek törlése között. Az utóbbi esetben az összes tételen végighaladunk és mindenhol Yes/No választással dönthetünk. 2 GB-os tárkapacitás esetén elég hosszadalmas lehet törölni az utolsó két számot.

Két idegesítő részletbe futottunk bele. A lejátszó pár óra alatt háromszor merevre fagyott, és csak a ki/bekapcsoló csúszkával sikerült újraéleszteni. A külső csipogót a hangerőnövelő gomb dupla nyomásával lehet bekapcsolni. Hangosítás közben többször sikerült ezt akaratlanul is megjátszani, és csak akkor jöttünk rá, hogy mi történt, amikor a környező emberek kezdtek furán nézni ránk. A zenélés egyetlen akkutöltéssel nagyjából 10 óráig tartott, ami nem világrekord.

Az átlagos mp3-lejátszóktól két fülhallgató-aljzata és külső hangszórója különbözteti meg a Yuraku Yur.Beat Duót. Szerintünk érdemesebb lenne ehelyett a két, nem túl hasznos extra helyett inkább egy tisztességesen szóló fülest mellékelni hozzá. Sajnos mindehhez jött még a fagyás is. A 2 GB-os modell ajánlott ára 19 900 forint.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés