Hirdetés

Megérkezett a FidelityFX Super Resolution

Az AMD sokak által várt felskálázási technológiája hét játékban kezd, de később még több cím fogja támogatni.

Élesítést az élesítésre!

Még egy tényezőt érdemes megvizsgálni, mégpedig az élesítést. Bár a FidelityFX Super Resolution rendelkezik saját rekonstrukciós algoritmussal erre nézve, de opcionálisan ehhez még lehet alkalmazni például a Contrast Adaptive Sharpeninget. Azt az adott alkalmazás fejlesztője dönti el, hogy ha ez a két eljárás implementálva van, akkor működhetnek-e egymás mellett. Erről még az AMD is csak nagyon óvatosan nyilatkozik, lényegében azt javasolják, hogy döntsön mindenki belátása szerint.

Hirdetés

Ha egy program engedi a két funkciót, akkor a FidelityFX Super Resolutionre még rákapcsolható a Contrast Adaptive Sharpening, ha pedig nem, akkor a meghajtóból mindenképpen engedélyezhetők az élesítési megoldások; az AMD szerint például a Radeon Software-ben elérhető Radeon Image Sharpening biztosan működni fog.

A fentiek alapján a FidelityFX Super Resolution első nekifutásra jól sikerült, de érdemes lesz visszatérni a vizsgálatára a szóban forgó játékok végleges változataival, illetve akkor, amikor már lesz több cím is. A minőség tekintetében mindenképpen az ultra quality és a quality módokat kell célozni, mivel ezekkel is jelentős extra tempót lehet nyerni, miközben nem romlik túlzottan a képminőség a natív szinthez képest, már ha romlik egyáltalán.

Kiemelnénk még, hogy a FidelityFX Super Resolution ugyan PC-hez készült, de igencsak komoly rejtett tartalékot szabadíthat fel az előző generációs konzolokon. Például a PlayStation 4 és az Xbox One termékcsalád is sokat profitálhatna belőle, és technikailag nincs is olyan limitáció, ami miatt ne futhatna rajtuk. Sőt, a Nintendo Switch számára is hatalmas előnyt jelenthetne, hiszen abban van egy shader modell 5.0-t támogató IGP, a Vulkan API is elérhető, tehát minden adott ahhoz, hogy az AMD friss eljárása új életet leheljen a gépbe. És ehhez még az eladott hardvereket sem kell lecserélni újabbakra, az egész megoldható szoftveresen, maximum egy új firmware telepítésére lehet szükség.

Az is nagy kérdés, hogy az ultramobil eszközök piacán hogyan fognak reagálni az újításra a cégek, hiszen az okostelefonokon is vannak igen komoly felbontással rendelkező kijelzők, de az ekkora pixelszámokat etetni képes IGP-k már nem mindig lelhetők fel a burkolat alatt. Ezek miatt a FidelityFX Super Resolution lehet, hogy a PC-hez készült, de közel sem biztos, hogy a forráskód ismeretében nem kezdik el portolni más platformokhoz.

Abu85, Wombath

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés