Hirdetés

Medvetó és processzorhűtés

Bearlake



A cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 20% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg.

Hirdetés

Ugyan a Bearlake kódnév alatt megismert új Intel chipkészletek hivatalos bemutatkozása a június eleji Computexen lesz, az alaplapgyártók már hetek óta készítik az új deszkákat, az internetes tesztek is megjelentek, sőt az Asus, MSI és Gigabyte megoldásai már elérhetőek a hazai piacon. Az új lapkák közül egyelőre a P965-öt váltó P35 és a 945G-t váltó G33 jelent meg, de a harmadik negyedévben jön a többi aktuális chipkészlet utódja is. Az újdonságok fő érdekessége, hogy már a DDR3 memóriát is kezelik, és fel vannak készítve a majdani 45 nm-es csíkszélességű Intel processzorok fogadására. Egyelőre DDR3 memória hiányában még nem próbáltuk ki az Bearlake-eket, de az interneten található tesztek alapján úgy tűnik, hogy minden tekintetben egy picivel jobb elődjénél.

Két munkaállomásos modell kivételével az Asus teljes P35-ös termékpalettája felvonult a hazai piacon. Újdonságról lévén szó a legolcsóbb P5K is 40 000 forintba kerül. Az alapmodell DDR2 memóriamodulokkal működik, és az új déli hidak közül az egyszerűbb ICH9-et kapta, amelyre négy SATA egységet lehet kötni. Külső vezérlőre még egy SATA, egy külső eSATA és két IDE tárolót csatlakoztathatunk. Az új chipkészletek is támogatják az AMD/ATI kétvideokártyás technológiáját, a CrossFire-t. A P5K-nak is van két hosszú PCI Express aljzata. Hangrendszere nyolccsatornás, hálózati csatlakozója gigabites és FireWire aljzatokat is kapott.

A két nagyobb DDR2-es modell, a P5K-E és a P5K Deluxe nagyon hasonlít egymásra. Fő tulajdonságaikban megegyeznek az alap P5K-val, de már az ICH9R déli hidat kapták, ami hat SATA adattárat kezel. Az egyetlen IDE csatlakozó (két meghajtóval) és a két eSATA aljzat vezérlését különálló chip végzi. Örvendetes, hogy az Asus egyre több alaplapján van gyors, külső SATA csatlakozási lehetőség. A két alaplap legjelentősebb különbsége, hogy a Deluxe-nak két gigabites hálózati vezérlője van, igaz, az egyik csak PCI buszra csatlakozik, így a merevlemezekkel és egyéb perifériákkal kell majd osztoznia a sávszélességen. A másik említésre méltó különbség a hűtés. A Deluxe-nak komolyabb heatpipe-os ármádiája van, bár tapasztalataink szerint ez nem feltétlenül jelent előnyt. Szerencsére a 90 nm-es csíkészlességgel készülő új Intel chipek nem melegszenek úgy, mint NVIDIA konkurenseik. Az Asus P5K Deluxe vételára nem csekélység, 57 500 Ft, a P5K-E nagyjából 5000 forinttal olcsóbb. Mindkét alaplaphoz kapunk Wi-Fi modult is.

Az Asus paletta csúcsán a DDR3 memóriás P5K3 Deluxe áll. Ettől eltekintve felszerelése megegyezik a P5K Deluxe-ével, csak még nagyobb hűtést kapott. Az alaplap 62 000 forintos vételárában benne van a Wi-Fi modul is. Kár, hogy egyelőre memóriát még nem kapni hozzá, és várható, hogy az első DDR3 modulok nem lesznek gyorsabbak a jobb DDR2-eseknél, de sokkal többet kell majd fizetni értük.

Az MSI sokkal olcsóbban, 32 000 forintért kínálja P35-ös alapmodelljét, a P35 Neo-F-et. Ennek a deszkának nincs CrossFire támogatása, DDR2 memóriát, 4+1 SATA és 2 IDE meghajtót kezel. Hangrendszere nyolccsatornás, és van egy gigabites hálózati csatlakozója, valamint FireWire aljzatai is. Az Asusokhoz képest az MSI csúcsmodell a P35 Platinum 42 000 forintos ára is nagyon barátságos. Ugyan nem adnak hozzá Wi-Fi adaptert, de kezel 6+1 SATA és 2 IDE merevlemezt és gigabites hálózati vezérlője is van. Legnagyobb érdekessége szokatlan északihíd-hűtése.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Tájkép külső merevlemezekkel

    Színes piaci panorámánk Bearlake chipsetes alaplapjai, memóriái és különféle kiegészítői mellé rövid betekintést adunk a külső adattárak világába.

  • Friss Intel processzorok és alaplapok

    Mai összeállításunkban a 1333 MHz-es rendszerbuszú Intel termékeké a főszerep, és bemutatunk néhány energiatakarékos A4 Tech terméket is.

Hirdetés