Magicolor 5570 - tűzd meg, ereszd meg

Villámkezű kapcsozók

Néhány évvel ezelőtt, amikor még az irodákban is jobb híján drága tintasugaras technológiával készültek a színes nyomatok, alighanem kevesen számítottak rá, hogy a színes lézertechnológia ilyen rövid idő alatt ilyen hosszú utat jár majd be. Ehhez képest manapság egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy a tintasugaras megoldások az irodai szegmensben fokozatosan háttérbe szorulnak, a színes lézernyomtatók által szolgáltatott minőség pedig kis túlzással már nem is igen tud tovább javulni. Legalábbis jól megfigyelhető, hogy az egymással ádáz küzdelmet folytató gyártók mostanra már nem elsősorban a nyomtatási minőség, sokkal inkább a szolgáltatások, illetve a nyomtatási tempó terén igyekeznek egymásra licitálni.

Ezt teszi egy ideje a japán Konica Minolta is, mely épp nemrég vonta össze eddig önálló printer és fénymásoló üzletágát, hogy ezzel is erősebb jelenlétet képviselhessen az iparágban. A gyártó ráadásul információink szerint hamarosan termékportfólióját is módosítja majd, így a Konica Minolta választékából belátható időn belül eltűnnek a legolcsóbb, belépőszintű printerek, a cég helyette alsó-középkategóriás és középkategóriás nyomtatókat kínál majd vásárlóinak.


A kistesó is ugyanígy néz ki (itt a finisher nélkül)

A Konica Minolta választékának két legújabb üdvöskéje, a magicolor 5550 és 5570 széria épp a korábban említett filozófia jegyében fogant, azaz a kisebb és közepes irodai munkacsoportoknak, szervezeteknek szánt termékválasztékot egészítik ki olyan új modellekkel, melyek gyors nyomtatást és olyan extra funkciókat kínálnak, mint például a finisher. Utóbbi ebben a kategóriában olyan ritka, mint a fehér holló, a magicolor 5550 és 5570 igazi nagy durranása éppen ezért ez a leválogatásra és tűzésre is alkalmas opciós kiegészítő lehet. A nyomtatók természetesen nem csak a finisher tekintetében nyújtanak többet vagy jobbat a már régóta kapható, hasonló, illetve valamivel magasabb szegmensbe pozicionált magicolor 5430DL és 5450 típusokhoz képest.

A család két tagja alapvetően csak a nyomtatási és feldolgozási tempóban tér el egymástól, ennek megfelelően a Konica Minolta kissé eltérő piacokat is céloz meg a két alapmodellel. A magicolor 5570 30 lap/perces színes, illetve 35 lap/perces fekete-fehér nyomtatási tempója igazán impozáns teljesítményre vall, ráadásul az első printre sem kell kilenc, illetve hét másodpercnél tovább várni. A kisebb testvér azoknak lehet remek alternatíva, akik számára a nyomtatási teljesítmény nem elsődleges szempont, ugyanakkor a szolgáltatások terén nem kívánnak kompromisszumot kötni. A magicolor 5550 a magicolor 5570 összes funkciójával és extrájával rendelkezik, a nyomtatómű azonban „csak” 25,6 és 30 színes, illetve fekete-fehér nyomattal végez percenként, és az első lapra is tovább kell várni vagy egy–másfél másodperccel.


A Simitri HD szemcséi szemben a hagyományos megoldással

A két új típus egyaránt a már korábban ismertetett, hardveres és szoftveres összetevőkből álló Emperon technológiára épít, melynek a gyors feldolgozóegységen túl része többek közt a gömbszemcsés Simitri HD toner és a 600x600x4 dpi-s contone felbontással dolgozó képalkotó rendszer. Utóbbi a lézersugár impulzusának megváltoztatásával lényegében 16 különböző méretű képpontot képes előállítani (ezeket akár egymásra is nyomtatja), ezzel egyenként szabályozva a pixelek intenzitását, denzitását. A végeredmény élesebb kép és lágyabb színátmenet lehet; a gyártó szerint ez a nyomtatási technológia „elvi szinten” 9600 dpi-s nyomtatási minőséget eredményez. A technológiának időközben egy ennek megfelelő, jól csengő nevet is adott a Konica Minolta marketingcsapata: a 600x600x4 dpi-s contone nyomtatást PhotoART-9600-nak keresztelték.

Hirdetés

A nyomtatott kép minőségét tovább javítja a két képfeldolgozó processzorból álló Dual Azuma ASIC rendszer, mely újdonságként debütál a magicolor 5550 és 5570 színes lézernyomtatóknál. Ez az újítás a nyomaton belül igyekszik elkülöníteni egymástól a különböző nyomtatási beállításokat igénylő objektumokat (képek, grafikák, szövegek), így a rendszer képes a nyomtatóművet az optimális végeredmény érdekében finomhangolni.

A szolgáltatásválasztékot az új típusoknál kiterjesztett funkciójú PictBridge port teszi teljessé, így a nyomtató homlokzatán található USB csatlakozóhoz mostantól nem csak digitális fényképezőgépeket, hanem pendrive-okat is illeszthet a felhasználó. A nyomtatók ezekről az adathordozókról így a PC közbeiktatása nélkül nyomtathatnak PDF, JPEG és TIFF formátumú dokumentumokat, képeket.

A Konica Minolta két új nyomtatója, ahogy a nyomtatóművet, úgy a médiakezelést tekintve sem különbözik lényegesen egymástól. A standard papírtálcában alapesetben 500 lap tárolható, a kézi lapadagolóból további 100 nyersanyagot húzhat be a nyomtató, a kimeneti papírtálca kapacitása 250 lap. A hordozók mérete szabvány A4–B6-ig terjed, de lehetőség nyílik egyedi méretű printek, köztük bannerek – akár 1,2 méter hosszú reklámcsíkok – nyomtatására is. A magicolor 5550 és 5570 opciós kiegészítője lehet többek közt egy vagy két 500 lapos kiegészítő papírtálca, duplex egység, merevlemez, valamint a korábban is említett tűzős finisher. A szortírozási funkcióhoz mindenképpen meg kell venni a merevlemezt is.

Felragyog a lézersugár

A gyártó a magicolor 5570 egy finisherrel kiegészített mintapéldányát juttatta el hozzánk, melyet így egy rövid vallatásnak, illetve vizsgálatnak is alávethettünk. A nyomtató első ránézésre alig változott a korábbi, magicolor 5450 típushoz képest, a gép felépítésén szinte semmit nem változtattak a mérnökök. A kezelőszervek és tálcák elrendezése mondhatni klasszikus, azaz alul található a papírtálca, jobbra nyílik a kézi lapadagoló (ide szerelhető az opciós duplex egység is), fent pedig a kimeneti parpírtálca, a háttérvilágítással rendelkező LCD-kijelző és a hozzá tartozó menüvezérlő gombok díszelegnek.


Szortírozóval és kiegészítő papírtálcával

Az összkép lényegesen módosul, ha a finisher egységet rászereljük a nyomtató oldalára. Egyrészt a nyomtató így majd kétszer annyi helyet igényel széltében, másrészt kissé átalakul a tetőszerkezet is, mely elsősorban abban nyilvánul meg, hogy eltűnik a kimeneti tálca, a nyomtató teteje így teljesen sík lesz.

A printer előlapja szokás szerint lehajtható, mögötte lapul a négy festékező és a hozzá tartozó dobegység. Előbbi öt százalékos lefedettség mellett átlagosan 6000 vagy 12 000 A4-es lap kinyomtatására elegendő festékport tartalmaz, utóbbi cseréje 30 000 nyomat után válhat esedékessé. A gyártó kalkulációja szerint egy oldal nyomtatása átlagosan 23 forintba kerül (nem számítva a papírköltséget), egy fekete-fehér szöveges oldal kinyomtatása azonban már nagyjából 6,5 forintból megúszható.

A nyomtató oldalán, közel a hátlaphoz helyezkednek el az interfészek, köztük az USB 2.0 port, illetve a gigabites hálózati vezérlő csatlakozója, valamint az LPT port. Az előlapon, a kezelőszervek oldalán diszkréten elrejtve bújik megy egy további USB port; a korábban említettek szerint ide egy PictBridge-kompatibilis digitális kamerát, illetve most már akár pendrive-ot is lehet csatlakoztatni, így a számítógép közbeiktatása nélkül is lehet fényképeket és PDF dokumentumokat nyomtatni a magicolor 5550/5570 segítségével.


Felhasználó felvitele a PageScope rendszerben [+]

A magicolor 5550/5570 nyomtatók PostScript rendszerben dolgoznak, PostScript 3, PCL6 (XL3.0) és PCL 5e/c emulációkkal. A printerek teljeskörű hálózati menedzsmenttel (PageScope Management Suite) kényeztetik a rendszergazdát, aki a hálózatba kötött nyomtatókat webes felületről konfigurálhatja, illetve diagnosztizálhatja az esetleges hibákat. A PageScope mindezen túl teljes nyomtatásfelügyeletet és költségelszámolást is kínál, ami rossz hír lehet a családi fotókat a munkahelyen nyomtató alkalmazottaknak, ám annál jobb hír a nyomtatót üzemeltető cég tulajdonosának. Ez a fajta felügyeleti mód (mely felhasználói vagy szervezeti szinten paraméterezhet bizonyos korlátokat) egyébként korántsem újdonság, ebben a kategóriában azonban mindeddig nem vagy csak kevesen alkalmazták.

Próba, értékelés

A nyomtatási próbák során hozta a papírformát a magicolor 5570; a gép a ProART-9600 nyomtatási felbontással igazán szemet gyönyörködtető és részletgazdag próbanyomatokat készített. A fényképek minőségét ráadásul a korábban megszokottakhoz viszonyítva is képes volt fokozni a nyomtató, miután az eszközillesztőben bekapcsoltuk a glossy, azaz fényes üzemmódot. Ilyenkor a printer több festéket visz fel a papírra, melyet lassabban, egyenletesebben „olvaszt rá” a hordozóra. Az eredmény csakugyan fényesebb, fényképszerűbb print lett, igaz, a nyomat elkészültére majd háromszor annyi időt kellett várni, mint normál esetben.

A fényes üzemmód egyfajta ellentettjeként foghatjuk fel az economy, azaz gazdaságos módot, mely a képeknél és grafikáknál spórol a festékkel, szöveg nyomtatásakor azonban ugyanannyi port használ fel, mint normál esetben. A Konica Minolta szerint ez az üzemmód akár 50 százalékos festékmegtakarításhoz is vezethet egy vegyes típusú objektumokkal rendelkező nyomat elkészítésénél.

Nagyon hasznosnak ítéljük a finisher egységet is, mely a próbák során hibátlanul szortírozott és tűzött össze nyomatokat. A tűzőgép maximum nagyjából 50 lapot „üt át”, a kapocs pedig 45°-os szögben kerül rá a kötegre, így a lapozás teljesen problémamentes lehet. A finisher talán egyetlen hátránya meglehetősen borsos fogyasztói árában rejlik, mely utólag megvásárolva komoly, akár az alapnyomtató árát alulról súroló beruházást is jelenthet. Szerencsére a gyártó mindkét típust kínálja előre konfigurált állapotban, ekkor jelentős kedvezménnyel lehet hozzájutni a gépi szortírozáshoz szükséges két opcióhoz (finisher és mellé a merevlemez).

A magicolor 5550 és 5570 modellek ugyanakkor a finisher nélkül is kiváló alternatívát nyújtanak nagyobb munkacsoportok, illetve sokat nyomtató szervezeti egységek számára. A gépek valósággal ontják magukból a fekete-fehér nyomatokat, ugyanakkor a színes printekkel sem tétováznak sokkal tovább, mindemellett jól terhelhetők, széleskörűen menedzselhetők és bővíthetők. Szerintünk a finisher bevezetésével is jó lóra tett a Konica Minolta, akadhatnak ugyanis olyan munkakörnyezetek, ahol minden pénzt megadnának egy ilyen opcióért cserébe, ellenben nincs szükség mellé egy csúcskategóriás, szekrény méretű nyomtatóra vagy multifunkciós egységre. Ezt, illetve a további, a kategóriában ritkaságnak számító vagy egyedülálló funkciókat, extrákat figyelembe véve különösen ajánlott vételnek minősítjük a Konica Minolta két új nyomtatóját.

 

Műszaki adatok
Termék neveKonica Minolta magicolor 5550Konica Minolta magicolor 5570
Nyomtatási felbontásPhotoART-9600 (600x600 dpi x 4 bit contone), 600x600 dpi
Nyomtatási sebesség (fekete-fehér/színes)30 / 25,6 lap/perc35 / 30 lap/perc
NyelvPostScript3, PCL6 (XL 3.0), PCL 5e/c
Memória mérete256 MB (1024 MB-ig bővíthető)
Processzor sebessége733 MHz867 MHz
CsatlakozókUSB 2.0, Gigabit Ethernet, LPT
Papíradagoló kapacitása500 lap
Opcionális adagoló kapacitása2 x 500 lap
Toner élettartama6 000 lap (normál festékezővel)
12 000 lap (nagykapacitású festékezővel)
(5 %-os lefedettség mellett)
Fényhenger élettartama30 000 lap
Havi terhelhetőség120 000 lap
Üzemi zajszintmaximum 56 dB(A)
Méret (sz x m x mély)526 x 420 x 420 mm (szortírozó nélkül)
Tömeg33,4 kg (csak a nyomtató, kellékek nélkül)
Jótállás3 év, helyszíni javítással
Bruttó kiskereskedelmi árkb. 362 400 Ftkb. 495 600 Ft

Ami tetszett:

 • gyors nyomtatás,
 • kitűnő nyomtatási minőség,
 • sokoldalú menedzselhetőség,
 • jól bővíthető (például szortírozóval).

Ami nem tetszett:

 • az opciók meglehetősen drágák (érdemes előre konfigurált gépet venni)

 

Konica Minolta magicolor 5550/5570

Renwick

A bemutatóban szereplő Konica Minolta nyomtatót a SVED Zrt. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

 • OKI C3450n - alap színes

  Az OKI Printing Solutions legújabb asztali LED-nyomtatója kisebb irodák számára hozza el a gyártótól megszokott minőséget és teljesítményt.

 • Kis nyomtató nagy tudással

  Kipróbáltuk az egyik legkisebb és legkönnyebb lézernyomtatónak kikiáltott Samsung CLP-310-et.

Előzmények

Hirdetés