Hirdetés

Lynnfield az árak tükrében

LGA1156 alaplapokA cikkben közölt árakat nagykereskedelmi partnereink listái alapján képeztük kiskereskedői haszon és 25% áfa hozzászámításával. A bemutatónkban szereplő termékek – többek között – a nagykereskedelmi partnereink weboldalain feltüntetett kiskereskedésekben vásárolhatóak meg. A számítástechnikai termékekre a legtöbb esetben 2 év garancia vonatkozik, az eltérő garanciaidőket külön közöljük.

Hét elején hivatalosan bemutatkozott az Intel legfrissebb, Nehalem architektúrájának középkategóriába szánt variációja, a Lynnfield processzorcsalád. Érkezett Core i5, a nagyok mellé pedig újabb Core i7 sorozat is; az újdonságok legszembetűnőbb eltérése a korábbi modellektől az LGA1156 foglalat. Kissé szerencsétlen húzás, hogy az új foglalat felfogató lyukainak más a távolsága, mint a korábbi inteles foglalatoknak, így külön felfogató kell majd a hozzájuk való hűtőkhöz. Talán ezzel akarja az Intel még jobban elkülöníteni a csúcs LGA1366-as vonalat az LGA1156-tól.


LGA1156, LGA1366 és LGA775

Alaplapok tekintetében fura volt az újdonság startja. Az új processzort fogadó, P55-ös „chipkészletre” épülő megoldások már hetekkel ezelőtt megvásárolhatóak voltak. Azért került a chipkészlet szó idézőjelbe, mert a CPU további integrálása miatt – a memóriavezérlő után a PCI Express vezérlő is belekerült – a chipkészlet már csupán egyetlen lapkát jelent. Emiatt azt várnánk, hogy a P55-ös lapok olcsóbbak lesznek a P45-ösöknél, de a kezdeti időkben ez még hiú ábrándnak bizonyul.

Azért aggodalomra semmi ok, mert a legolcsóbb Gigabyte P55-UD3L 28 000 forintos kezdőára elég barátságos. Pénzünkért viszont ne várjunk túl sokat. A deszkán csak a fontosabb kondenzátorok szilárdelektrolitosak. A CPU-ba épített PCI Express vezérlő miatt csak az egyik PCI Express x16 aljzata 2.0 szabványú, a második csak négy hagyományos PCI Express sávot kapott, és furán távolra helyezték az elsőtől. Persze, csak kevesen használnak két VGA-t. Szintén a processzorban lakik a memóriavezérlő, melynek két csatornáján két-két foglalat várja az alacsony feszültségű DDR3 modulokat. A többi hardverelem nem tartogat túl sok újdonságot. Merevlemezből hat SATA kapcsolható közvetlenül a chipkészletve, további kettő pedig egy IDE csatorna társaságában külső vezérlőről működik. A hangrendszer alapja egy Realtek ALC888 nyolccsatornás kodek, a hálózati vezérlő pedig gigabites. Érdekesség, hogy az alaplap hátulján soros és párhuzamos port is van.

A következő szintet, picivel 30 000 forint fölött a Gigabyte P55-UD3, illetve az MSI P55-CD53 képviseli. Rajtuk már az összes kondenzátor szilárdelektrolitos, és további extrákkal is felszerelték őket. Az MSI megkapta a DrMOS feszültségszabályozó és a továbbfejlesztett OC Genie tuningoló technológiát, akárcsak az aktív fáziskapcsolgatást. Emellett az Asus Express Gate rendszeréhez hasonló, Winki névre keresztelt, operációs rendszer előtti, gyorsan induló alkalmazáscsomaggal látták el. További érdekessége a FireWire vezérlő. A Gigabyte a szokásos tuningos és „zöld” extrák mellett két hosszú PCI Express foglalatot telepített, melyek közül a második továbbra is csak PCI Express x4 sebességű, de már a CrossFire-nél megszokott távolságra van az elsőtől.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés