Hirdetés

Lian Li Galahad AiO 240: alumínium és víz

Elegáns és még világít is a Lian Li kompakt vízhűtése. De vajon mit szól 250 wattnyi terheléshez?

Teljesítmény

Egy kompakt vízhűtést általában azért vásárolunk, mert csendben szeretnénk jó hűtési teljesítményt elérni. Nem árulunk zsákbamacskát: az egész biztos, hogy a hűtéssel nem lesz gond, a Lian Li terméke ugyanis ezen a téren a legjobbak között van. Mint az alábbi grafikonon is látszik, a 20 °C-os tesztlaborban az alaplap ventilátorkezelésének csendes profilját aktiválva 27 °C -os CPU-t kaptunk terhelés nélkül, ami arra utal, hogy a termelt hő elvitele nagyon jól működik.

Hirdetés

Ezt tovább erősíti az AIDA64 stressztesztjének bekapcsolása, melynek hatására már 68 °C-ra emelkedik a Core i7-5960X hőmérséklete, ám a rendszer ehhez csak minimálisan emelte a ventilátorok fordulatszámát: 770-ről 920 rpm körülre. Sőt, igazából még a Prime95 okozta 250 wattos TDP-nél sem volt szükség a ventilátor teljes fordulatszámára: az 1200 és 1950 rpm között ingadozó sebesség is elég volt a 80 °C-os hőmérséklet tartására. Az persze már más tészta, hogy fülünknek talán kellemesebb egy állandó zúgás, mint egy hullámzó hangerő, de ez jelen esetben nem a hűtés, hanem az alaplapi vezérlés sara.

Alaplap vezérelte ventilátorokkal
Alaplap vezérelte ventilátorokkal

Második menetben már kikapcsoltuk az alaplapi kontrollert, és immár fixen maximális fordulatszámon – 1950 rpm-en – tartottuk a légkavarót. Ez terhelés nélkül 1 °C-nyi javulást eredményezett, AIDA64 esetében viszont már 7 °C-ot nyertünk. Prime95-nél, ahogy az előző mérés után már számítani lehetett rá, nem sokat ért a fix fordulatszám, csak 2 °C-kal tette hűvösebbé a processzort, viszont legalább a hangerő hullámzása megszűnt.

Maximális fordulatszámon
Maximális fordulatszámon

Ami a zajszinteket illeti, a Galahad itt sem tett rossz benyomást ránk, bár nem volt annyira egyértelműen pozitív az eredmény, a pumpa ugyanis nem teljesen némán teszi a dolgát, méréseink szerint 21 dB-es zajszinttel dolgozik. Ez tehát az alsó küszöb, ennél nem tudunk lejjebb menni, persze átlagos körülmények között, zárt gépház esetén azért ebből nem fogunk sokat hallani, még úgy sem, hogy a ventilátorok minimum fordulatszámon szintén 21 dB-es hanggal dolgoznak.

Ez utóbbi egyébként még az AIDA64 stressztesztjének aktiválásakor sem változott jelentősen, a 920 rpm körüli sebesség is csak 24 dB-es hangszintet jelent. Maximális fordulatszámon persze már más a helyzet, ilyenkor 42 dB-re számíthatunk, ami bizony már jócskán hallható.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés