Lian Li Galahad AiO 240: alumínium és víz

Elegáns és még világít is a Lian Li kompakt vízhűtése. De vajon mit szól 250 wattnyi terheléshez?

Bevezetés, külső

Aki ismerős a prémium számítógépházak világában, annak aligha kell bemutatni a Lian Li nevét: a tajvani cég 1983-as alapítása óta gyakorlatilag az alumíniumból készülő, az átlagnál masszívabb és drágább házakra esküszik (olcsóbb modelljeiket pedig Lancool néven dobják piacra). A házak mellett az utóbbi időben mindenféle kiegészítőt is gyártanak, az értelmetlenebb világító tápkábelektől a hasznosabb vízhűtésekig. Tesztünk alanya az utóbbiak közé tartozik: a nyáron bemutatott Galahad sorozat 240 és 360 mm-es radiátorral szerelt változatokat tartalmaz fehér és fekete színben – mi a kisebb modell világos verzióját próbáltuk ki.

Dizájn

Ha már Lian Li, akkor nyilván muszáj volt alumíniumot használni a vízhűtés külsejénél is, így ezzel a fémmel találkozhatunk egyrészt a kör alakú hűtőblokk felső részén, másrészt a radiátor oldalain is, ahol két masszív pezsgőfényű lemezként jelenik meg, melyekről a márkajelzés is leolvasható, és amelyek sokat hozzátesznek a prémiumérzethez.


[+]

A rendszer összeszerelési minősége és kivitele példásnak mondható, megfelel a gyártóról alkotott képnek, és ha nem számítjuk az említett díszítéseket, még akkor is egy igényes kompakt folyadékhűtéssel állunk szemben. A kör alakú hűtőfej a pumpán kívül világítást is tartalmaz: felső, fekete színű üveglapja alatt 35 darab RGB LED dolgozik, melyeket vezérelhetünk a csomagban található kontrollerrel vagy alaplapi szoftverrel is – az utóbbi esetben az ASUS, ASRock, Gigabyte és MSI megoldásai is szóba jöhetnek. Nem hiányzik egyébként a világítás a ventilátorokról sem, melyeken ez természetesen ugyanúgy irányítható, mint a blokk esetében.


[+]

Megkezdve a közelebbi ismerkedést a Galahaddal, elsőként az igényesen megmunkált talp tűnhet fel, mely kellően sík, marásból eredő nyomok nincsenek rajta. Belsejében a gyártó honlapja szerint mikrobarázdás hőátadó elemet találunk, az áramlás kialakítása pedig olyan, hogy a radiátorból érkező hideg, illetve a CPU-ról lejövő meleg folyadékot a lehető legjobban elkülönítse egymástól. A radiátor felé két, forgatható, 90 fokos, de fix csonkon át indulnak a szövetbe burkolt, kissé merev csövek, melyek 400 mm hosszúak. Ezeken felül még két kábelt láthatunk, az egyik a tápellátáshoz, a másik az ARGB LED-ekhez tartozik. A tápellátás kapcsán megjegyeznénk, hogy a csomagban egy adapter is található, amivel SATA tápcsatlakozóval is üzemeltethetjük a pumpát arra az esetre, ha az alaplapi csatlakozókból a két ventilátor miatt kifogynánk. Visszatérve a csövekre, ezek természetesen fix rögzítésűek, bővítés, légtelenítés nem lehetséges.


[+]

A radiátor maga egy átlagos, alumíniumból készült egység, 273 x 124 x 27 mm-es mérettel és 12 darab csatornával. Erre szerelhető fel a két darab 12 cm-es ventilátor, melyek rögzítőfülei gumibevonatot is kaptak a rezgéscsökkentés érdekében. További fontos információ róluk, hogy PWM vezérlést használnak (a Galahad AiO dobozában közösítőkábel is található), és persze a ventilátorokba is kerültek LED-ek, melyek szépen megvilágítják lapátjaikat. Fordulatszámukat a gyári specifikációk szerint 800-1900 rpm között módosíthatjuk, a hosszú üzemidőt és a csendes működést pedig hidrodinamikus, mágneses megtámasztással kiegészített csapágyazás igyekszik garantálni.


[+]

Felszerelés

Mint az alábbi fotón is látszik, a Galahad nem a létező legegyszerűbb rögzítési megoldást használja, de azért némi műszaki érzék birtokában a kézikönyv elolvasása nélkül is rá lehet jönni a dolgokra. (Mi mindenesetre ajánljuk a dokumentáció böngészését, úgy valószínűleg gyorsabban megleszünk.) Az első feladat az univerzális fém alaplemez megfelelő furataiba betalálni a hosszú csavarokkal, és azokat rögzíteni a képen alul, középen látható kis műanyag alátétekkel.


[+]

Ezután az így összeszerelt támaszték csavarjait kell átdugni az alaplap furatain, majd platformtól függően jöhetnek a különböző felépítmények. AM4 esetében a blokkra rögzített leszorító lemezt is le kell cseréljük. Utolsó lépésként a rugókkal kiegészített anyacsavarokkal fixálhatjuk a blokkot a processzoron – a művelet alapvetően problémamentes, bár lehetnek olyan alaplapok, ahol a csővezetékekkel bizonyos irányokban a hűtőbordákba vagy memóriamodulokba akadunk, ezért ezt érdemes még pasztázás előtt tesztelni.


[+]

Felhívnánk még a figyelmet a legfelső fotón középen látható alumíniumszínű korongra, melyet a hűtőblokk közepére „tapaszthatunk”, ha nem szeretnénk a gyártó márkajelzését látni. Itt az ötletes mágneses rögzítés a kényszeres felhasználók kedvében járva egyrészt pont középen tartja ezt a korongot, másrészt biztosítja, hogy az RGB LED-ek azért mindenhol láthatóak maradjanak a blokkon. Amennyiben mégis megmutatnánk a gyártó nevét, akkor jó hír, hogy a felső rész forgatható, így bárhogyan is szereltük fel a hűtőt, az mindig a kívánt irányban állhat.

Hirdetés

[+]

[+]

Főbb paraméterek
Termék megnevezése Lian Li Galahad AiO 240
Felszerelhető AMD –AM4
Intel – LGA 115x/ 1366/ 2011/ 2011-v3/ 2066
Csővezeték hossza 400 mm
Csatlakozók Szivattyú oldalán: fix, elforduló
Radiátor oldalán: fix
Radiátor specifikációi
Radiátor mérete 273 x 124 x 27 mm (ventilátorok nélkül)
Radiátor anyaga festett alumínium
Ventilátorok specifikációi
Ventilátorok típusa Egyedi Lian Li ventilátor
Ventilátorok fordulatszáma 800-1900 rpm, PWM szabályozással
Ventilátor csapágyazása hidrodinamikus siklócsapágy
Ventilátor légszállítása max. 69,2 cfm
Ventilátor statikus nyomása max. 2,6 mm-H2O
Szivattyú specifikációi
Szivattyú zajszintje max. 20 dB(A)
Általános adatok
Termék honlapja Lian Li Galahad AiO 240
Fogyasztói ára 43 000 forint
Garancia 1 év

Tesztkonfiguráció

Hűtőtesztünk megszokott X99-es platformunkat használja, melyben egy Core i7-5960X CPU dolgozik, fix 4 GHz-en és 1,25 volton, így teljes terhelésen bőven 200 watt feletti teljesítmény elszállításáról kell a vizsgált hűtőknek gondoskodnia. Méréseink menetének pontos leírása vonatkozó tudástár bejegyzésünkben megtalálható, így erre itt külön nem térünk ki.

Tesztkörnyezet
Videokártya ASUS Strix Radeon RX 570
Processzor Intel Core i7-5960X (3 GHz) – túlhajtva 4 GHz-en
EIST bekapcsolva; C1E / C-state kikapcsolva; Turbo Boost kikapcsolva, 1,25 volton
Alaplap ASRock Fatal1ty X99M Killer – Intel X99 chipset
Memória HyperX Fury 32 GB (4 x 8 GB) DDR4-2666 (HX426C15FBK4/32)
Háttértár Samsung 850 EVO 500 GB MZ-75E500 (SATA 6 Gbps)
Tápegység Seasonic Platinum Fanless 520 – 520 watt
Monitor Acer XB280HK G-Sync 4K (28")
Operációs rendszer Windows 10 Pro 64 bit

Teljesítmény

Egy kompakt vízhűtést általában azért vásárolunk, mert csendben szeretnénk jó hűtési teljesítményt elérni. Nem árulunk zsákbamacskát: az egész biztos, hogy a hűtéssel nem lesz gond, a Lian Li terméke ugyanis ezen a téren a legjobbak között van. Mint az alábbi grafikonon is látszik, a 20 °C-os tesztlaborban az alaplap ventilátorkezelésének csendes profilját aktiválva 27 °C -os CPU-t kaptunk terhelés nélkül, ami arra utal, hogy a termelt hő elvitele nagyon jól működik.

Ezt tovább erősíti az AIDA64 stressztesztjének bekapcsolása, melynek hatására már 68 °C-ra emelkedik a Core i7-5960X hőmérséklete, ám a rendszer ehhez csak minimálisan emelte a ventilátorok fordulatszámát: 770-ről 920 rpm körülre. Sőt, igazából még a Prime95 okozta 250 wattos TDP-nél sem volt szükség a ventilátor teljes fordulatszámára: az 1200 és 1950 rpm között ingadozó sebesség is elég volt a 80 °C-os hőmérséklet tartására. Az persze már más tészta, hogy fülünknek talán kellemesebb egy állandó zúgás, mint egy hullámzó hangerő, de ez jelen esetben nem a hűtés, hanem az alaplapi vezérlés sara.

Alaplap vezérelte ventilátorokkal
Alaplap vezérelte ventilátorokkal

Második menetben már kikapcsoltuk az alaplapi kontrollert, és immár fixen maximális fordulatszámon – 1950 rpm-en – tartottuk a légkavarót. Ez terhelés nélkül 1 °C-nyi javulást eredményezett, AIDA64 esetében viszont már 7 °C-ot nyertünk. Prime95-nél, ahogy az előző mérés után már számítani lehetett rá, nem sokat ért a fix fordulatszám, csak 2 °C-kal tette hűvösebbé a processzort, viszont legalább a hangerő hullámzása megszűnt.

Maximális fordulatszámon
Maximális fordulatszámon

Ami a zajszinteket illeti, a Galahad itt sem tett rossz benyomást ránk, bár nem volt annyira egyértelműen pozitív az eredmény, a pumpa ugyanis nem teljesen némán teszi a dolgát, méréseink szerint 21 dB-es zajszinttel dolgozik. Ez tehát az alsó küszöb, ennél nem tudunk lejjebb menni, persze átlagos körülmények között, zárt gépház esetén azért ebből nem fogunk sokat hallani, még úgy sem, hogy a ventilátorok minimum fordulatszámon szintén 21 dB-es hanggal dolgoznak.

Ez utóbbi egyébként még az AIDA64 stressztesztjének aktiválásakor sem változott jelentősen, a 920 rpm körüli sebesség is csak 24 dB-es hangszintet jelent. Maximális fordulatszámon persze már más a helyzet, ilyenkor 42 dB-re számíthatunk, ami bizony már jócskán hallható.

Értékelés

Nem ritka, hogy egy termék csábító külseje ellenére végül nem teljesít jól egy tesztben – szerencsére a Lian Li Galahad nem tartozik közéjük, ugyanis nem csak egyedien és elegánsan néz ki alumínium kiegészítőivel, de hűtési teljesítménye is kiválónak mondható. Ha összevetjük a számokat eddigi versenyzőink eredményeivel, láthatjuk, hogy maximális fordulatszám mellett konzisztensen a 240 mm-es radiátorral szerelt mezőny egyik legjobbja.

Egyedül az AIDA64 stressztesztjénél láthattunk némi visszaesést, amikor az alaplapi vezérlésre bíztuk a ventilátorok fordulatszámának beállítását, mint azonban az előző oldali görbéről is leolvasható, ez a gyengébb eredmény inkább az alaplap, mintsem az AiO hibája. A hűtési teljesítményre tehát nem panaszkodhatunk, és tulajdonképpen a zajszintre sem: bár a pumpa talán egy cseppet hangosabb a kelleténél, ez igazából csak akkor tűnik fel, ha nyitott házban és minimumon forgó ventilátorokkal, passzív VGA-val és táppal használjuk a rendszert, minden egyéb szituációban a többi zajos komponens el fogja nyomni a vízhűtés hangját.

Ami esetleg probléma lehet, az az árazás: a 43 000 forint a hasonló paraméterekkel rendelkező vízhűtések között egyáltalán nem számít olcsónak, sőt inkább a középmezőnyt jelenti, és RGB-s fényekkel szerelt 240 mm-es kompakt rendszereket már 30 000 forintért is vásárolhatunk. Ettől függetlenül egyedi és elegáns kinézete, illetve remek teljesítménye miatt tetszett nekünk a Lian Li Galahad 240 kompakt vízhűtés.


Lian Li Galahad 240 kompakt vízhűtés

Wombath

A Lian Li Galahad 240 hűtőt a Caseking Hungary Kft. biztosította a teszthez.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés