Hirdetés

Lian Li Galahad AiO 240: alumínium és víz

Elegáns és még világít is a Lian Li kompakt vízhűtése. De vajon mit szól 250 wattnyi terheléshez?

Bevezetés, külső

Aki ismerős a prémium számítógépházak világában, annak aligha kell bemutatni a Lian Li nevét: a tajvani cég 1983-as alapítása óta gyakorlatilag az alumíniumból készülő, az átlagnál masszívabb és drágább házakra esküszik (olcsóbb modelljeiket pedig Lancool néven dobják piacra). A házak mellett az utóbbi időben mindenféle kiegészítőt is gyártanak, az értelmetlenebb világító tápkábelektől a hasznosabb vízhűtésekig. Tesztünk alanya az utóbbiak közé tartozik: a nyáron bemutatott Galahad sorozat 240 és 360 mm-es radiátorral szerelt változatokat tartalmaz fehér és fekete színben – mi a kisebb modell világos verzióját próbáltuk ki.

Hirdetés

Dizájn

Ha már Lian Li, akkor nyilván muszáj volt alumíniumot használni a vízhűtés külsejénél is, így ezzel a fémmel találkozhatunk egyrészt a kör alakú hűtőblokk felső részén, másrészt a radiátor oldalain is, ahol két masszív pezsgőfényű lemezként jelenik meg, melyekről a márkajelzés is leolvasható, és amelyek sokat hozzátesznek a prémiumérzethez.


[+]

A rendszer összeszerelési minősége és kivitele példásnak mondható, megfelel a gyártóról alkotott képnek, és ha nem számítjuk az említett díszítéseket, még akkor is egy igényes kompakt folyadékhűtéssel állunk szemben. A kör alakú hűtőfej a pumpán kívül világítást is tartalmaz: felső, fekete színű üveglapja alatt 35 darab RGB LED dolgozik, melyeket vezérelhetünk a csomagban található kontrollerrel vagy alaplapi szoftverrel is – az utóbbi esetben az ASUS, ASRock, Gigabyte és MSI megoldásai is szóba jöhetnek. Nem hiányzik egyébként a világítás a ventilátorokról sem, melyeken ez természetesen ugyanúgy irányítható, mint a blokk esetében.


[+]

Megkezdve a közelebbi ismerkedést a Galahaddal, elsőként az igényesen megmunkált talp tűnhet fel, mely kellően sík, marásból eredő nyomok nincsenek rajta. Belsejében a gyártó honlapja szerint mikrobarázdás hőátadó elemet találunk, az áramlás kialakítása pedig olyan, hogy a radiátorból érkező hideg, illetve a CPU-ról lejövő meleg folyadékot a lehető legjobban elkülönítse egymástól. A radiátor felé két, forgatható, 90 fokos, de fix csonkon át indulnak a szövetbe burkolt, kissé merev csövek, melyek 400 mm hosszúak. Ezeken felül még két kábelt láthatunk, az egyik a tápellátáshoz, a másik az ARGB LED-ekhez tartozik. A tápellátás kapcsán megjegyeznénk, hogy a csomagban egy adapter is található, amivel SATA tápcsatlakozóval is üzemeltethetjük a pumpát arra az esetre, ha az alaplapi csatlakozókból a két ventilátor miatt kifogynánk. Visszatérve a csövekre, ezek természetesen fix rögzítésűek, bővítés, légtelenítés nem lehetséges.


[+]

A radiátor maga egy átlagos, alumíniumból készült egység, 273 x 124 x 27 mm-es mérettel és 12 darab csatornával. Erre szerelhető fel a két darab 12 cm-es ventilátor, melyek rögzítőfülei gumibevonatot is kaptak a rezgéscsökkentés érdekében. További fontos információ róluk, hogy PWM vezérlést használnak (a Galahad AiO dobozában közösítőkábel is található), és persze a ventilátorokba is kerültek LED-ek, melyek szépen megvilágítják lapátjaikat. Fordulatszámukat a gyári specifikációk szerint 800-1900 rpm között módosíthatjuk, a hosszú üzemidőt és a csendes működést pedig hidrodinamikus, mágneses megtámasztással kiegészített csapágyazás igyekszik garantálni.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés