Szemtől szemben az LG ívelt OLED tévéjével

Vezérlés

A smart rendszer még a régi

Hirdetés

Bár az LG néhány idei modelljébe már az új, WebOS-alapú rendszert építette, ebbe a még tavaly bemutatott készülékbe a cég korábbi megoldása, az évekkel ezelőtt bevezetett és azóta folyamatosan csiszolgatott Netcast került. Ez a régebbi tévéknél már megszokott módon kellően gyors és stabil ennél a modellnél is, nem fagyott le, nem indította újra magát, és a gombok nyomkodására is kellő sebességgel reagált. Magában foglalja azt a portálszerű okostévérendszert, amelyen keresztül az összes lehetséges szolgáltatás elérhető, kezdve a tévéadásoktól, a médialejátszón, a netes tartalmakon, az EPG-n, a böngészőn, a rögzített műsorokon és a 3D World-ön át egészen a rendszerbeállításokig és kislexikonig.

Ez utóbbi kifejezetten hasznos darab, hiszen a szokásoknak megfelelően itt gyakorlatilag az összes funkció és kiegészítő lehetőség működéséről lehet értékes információkat olvasni. A megértését segíti a jó magyarsággal, szakzsargon mellőzésével megírt, látványos illusztrációkkal kiegészített szöveg, amely még olykor a helyes paraméterek megtalálásához is segítséget nyújt. A rendszermenüben emellett rövid leírások találhatóak az egyes menüpontok mellett, amelyek hasonló célt szolgálnak, bár értelemszerűen ezek részletessége nem mérhető az integrált enciklopédia bejegyzéseihez.

Vezérlőeszköz(ök)

A konszern tavalyi koncepciója az volt, hogy a felsőkategóriás modellek mellé már nem is csomagoltak hagyományos távirányítót, csak és kizárólag a mozgásérzékelős Magic Remote került be a tévék dobozába. Ez e készülék esetében is így történt, tehát itt is el lehet felejteni a megszokott, gombokkal dúsan meghintett távvezérlőt. Ennek következtében a görgővel ellátott távirányítón keresztül közvetlenül csak a változó tartalmú gyorsmenü, a smart rendszer érhető el, illetve bekapcsolható a 3D, változtatható a hangerő mértéke, valamint értelemszerűen a csatornák között is lehet váltogatni.

A beépített gravitációs szenzoroknak köszönhetően a Magic Remote úgy használható, mint egy egér vagy egy mutogatópálca. A felhasználónak csak a készülék előtt kell hadonásznia, és a kurzor ennek megfelelően mozog a képernyőn. Használatába hamar bele lehet jönni, egy-két óra után már nagyjából ugyanolyan gyorsan elérhetőek az egyes menüpontok, mintha a hagyományos távirányítót használnánk. A számítógépes felületre hasonlító, ikonokat használó okostévés felületen pedig már sebesebben is lehet navigálni, hogy a netes alkalmazásokról, illetve a böngészőről ne is beszéljünk.

A készülék képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel. A Magic Remote mellett az előbbinek nincs sok értelme, de utóbbi jól jöhet, hiszen jóval kényelmesebb a használata, mint a virtuális billentyűzetnek. Emellett egy ingyenesen letölthető alkalmazásnak köszönhetően a távirányító kiváltható iOS- vagy Android-alapú tablettel, okostelefonnal. Ha minden kötél szakad, akkor ez is jól jöhet, bár az tény, hogy az érintőképernyőt babrálni nem olyan kényelmes, mintha valódi gombokat nyomogatna az ember. Emellett elméletileg a készülék támogatja a hanggal történő vezérlést is. Ez a márkától megszokott módon csak az internetes keresésnél használható kulcsszavak megadására, viszont valamiért e funkció ez esetben nem működött. A készülék a hálózattal kapcsolatos problémákra hivatkozott, de lehet, hogy a nagy háttérzaj kavart be neki.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés