Szemtől szemben az LG ívelt OLED tévéjével

LG 55EA970V

Bő tíz évvel ezelőtt úgy tűnt, minden esély megvan arra, hogy az OLED képalkotási eljárás megjelenjen a nagyméretű kijelzők szegmensében is, és így megkezdje hódító útját a piacon az LCD, a plazma és CRT készülékek ellen. A dolgok azonban másként alakultak, a gazdasági válság, a gyártási, fejlesztési nehézségek miatt minderre sokkal tovább kellett várni. De most már úgy tűnik, hogy az eljárás előretörése megállíthatatlan, köszönhetően mindez elsősorban az LG-nek, hiszen a cég rengeteg időt, energiát és pénzt ölt abba, hogy mára kisebb OLED tévéflottával legyen jelen a boltok polcain.

Jelenleg egyébként az általuk favorizált, négy alapszínt használó WRGB OLED panelek uralják a nagyméretű OLED megjelenítők világát. Ugyan korábban a Samsung is próbálta megvetni a lábát, azonban a cég az utóbbi időben nem várt nehézségekbe ütközött, aminek következtében bizonytalan időre felfüggesztették az ilyen típusú termékek gyártását. Sokáig úgy tűnt, hogy mellettük a Panasonic és a Sony rúghat még labdába, viszont az általuk kifejlesztett 4K kijelzők gyártása egyelőre borzasztóan sokba kerül, és állítólag a megbízhatósággal is akadnak problémáik.

Emiatt, legalábbis a hírek szerint, legkorábban csak 2015-ben kerülhetnek boltokba a saját paneljeikkel felszerelt OLED televíziók, sőt már azt is pletykálják, hogy a fejlesztések le is álltak egy időre. Így jelenleg az LG pozíciói betonbiztosak, és a koreai konszern – kihasználva előnyét – már több modellt is elérhetővé tett Magyarországon is. Köztük az 55EA970V típusjelzésű, ívelt kialakítású terméket, amelyet a cég jóvoltából módunkban állt közelebbről is szemügyre venni néhány órán keresztül a Max Cityben kialakított speciális bemutatóteremben.

Külső

A képalkotási technológia sajátosságaiból fakadóan a mérnököknek lehetőségük nyílt a hagyományos LCD vagy plazma tévéknél jóval vékonyabb modellek megalkotására. A készülékház vastagsága így mindössze 4,3 milliméter, ami kevesebb, mint egy átlagos méretű okostelefoné. Azonban mégsem ez az, ami azonnal feltűnik az embernek, amikor ránéz, hanem az ívelt kialakítás. Noha ez ma már nem nevezhető egyedi megoldásnak, hiszen korábban, az LCD tévék világában is megjelentek az ilyen típusú modellek, de még mindig elég ritkának számít.

A vékony, mindössze egy centiméteres kávák a Borderless dizájnkoncepciónak köszönhetően kikapcsolt állapotban láthatatlanok, ami kifejezetten elegáns megjelenést kölcsönöz a készüléknek. Az átlátszó plexiből készült, hullámos, középtájon egy kicsit megtekert talp jól passzol hozzá. A hangsugárzókat az egy fokkal drágább EA980V-vel ellentétben nem ide, hanem a kiszélesedő készülékház aljára építették a szellőzőnyílások szomszédságába. Ez utóbbiakra egyébként szükség is van, hiszen a TV az LCD modelleknél több hőt termel,

A hátlapra a 4 darab HDMI 1.4 mellé építettek három USB portot (ebből 1 darab USB 3.0-s és két darab USB 2.0-s), valamint egy-egy komponens, kompozit, SCART, S/PDIF és 3,5 mm-es analóg audio-, illetve Ethernet csatlakozót. Ezen kívül a fizetős televíziós adások dekódolásához szükséges kártyák fogadására képes CI+ slotot sem spórolták le róla. A tévé tömege 17,2 kilogramm, aminek köszönhetően viszonylag könnyen mozdítható, és attól sem kell tartani, hogy összerogyna alatta az állvány.

LG 55EA970V
Panel WRGB OLED
Képernyőméret 55 hüvelyk (138 cm)
Maximális felbontás Full HD
Válaszidő n. a.
Maximális fényerő n. a.
Betekintési szög Függőlegesen és vízszintesen 178 fok
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Élénk, Normál, Mozi, Játék, Eco, 2 Felhasználói Mozi, Sport, Zenei
Hangbeállítások Normál, Zene, Mozi, Sport, Játék, Felhasználói
Hangszórók 20 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T, DVB-C, DVB-S2
Interfész 4 db 1.4-es HDMI, 2 db USB 2.0, 1 db USB 3.0, komponens, kompozit, SCART, S/PDIF, mini jack, CI slot, Ethernet
Extrák Digitális zajcsökkentés, Smart TV rendszer, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, 3D tartalomszolgáltatás, kislexikon, aktív 3D, 2D->3D konverzió, Magic Remote távirányító, okostelefonnal és tablettel vezérelhető, hangalapú keresés, hajlított kialakítás
Teljesítményfelvétel 97 watt, készenléti üzemmódban: 0,28 watt
Méret 1227 x 798,5 x 192 mm
Tömeg 17,2 kg
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja LG 55EA970V
Fogyasztói ár kb. 995 000 forint

Vezérlés

A smart rendszer még a régi

Hirdetés

Bár az LG néhány idei modelljébe már az új, WebOS-alapú rendszert építette, ebbe a még tavaly bemutatott készülékbe a cég korábbi megoldása, az évekkel ezelőtt bevezetett és azóta folyamatosan csiszolgatott Netcast került. Ez a régebbi tévéknél már megszokott módon kellően gyors és stabil ennél a modellnél is, nem fagyott le, nem indította újra magát, és a gombok nyomkodására is kellő sebességgel reagált. Magában foglalja azt a portálszerű okostévérendszert, amelyen keresztül az összes lehetséges szolgáltatás elérhető, kezdve a tévéadásoktól, a médialejátszón, a netes tartalmakon, az EPG-n, a böngészőn, a rögzített műsorokon és a 3D World-ön át egészen a rendszerbeállításokig és kislexikonig.

Ez utóbbi kifejezetten hasznos darab, hiszen a szokásoknak megfelelően itt gyakorlatilag az összes funkció és kiegészítő lehetőség működéséről lehet értékes információkat olvasni. A megértését segíti a jó magyarsággal, szakzsargon mellőzésével megírt, látványos illusztrációkkal kiegészített szöveg, amely még olykor a helyes paraméterek megtalálásához is segítséget nyújt. A rendszermenüben emellett rövid leírások találhatóak az egyes menüpontok mellett, amelyek hasonló célt szolgálnak, bár értelemszerűen ezek részletessége nem mérhető az integrált enciklopédia bejegyzéseihez.

Vezérlőeszköz(ök)

A konszern tavalyi koncepciója az volt, hogy a felsőkategóriás modellek mellé már nem is csomagoltak hagyományos távirányítót, csak és kizárólag a mozgásérzékelős Magic Remote került be a tévék dobozába. Ez e készülék esetében is így történt, tehát itt is el lehet felejteni a megszokott, gombokkal dúsan meghintett távvezérlőt. Ennek következtében a görgővel ellátott távirányítón keresztül közvetlenül csak a változó tartalmú gyorsmenü, a smart rendszer érhető el, illetve bekapcsolható a 3D, változtatható a hangerő mértéke, valamint értelemszerűen a csatornák között is lehet váltogatni.

A beépített gravitációs szenzoroknak köszönhetően a Magic Remote úgy használható, mint egy egér vagy egy mutogatópálca. A felhasználónak csak a készülék előtt kell hadonásznia, és a kurzor ennek megfelelően mozog a képernyőn. Használatába hamar bele lehet jönni, egy-két óra után már nagyjából ugyanolyan gyorsan elérhetőek az egyes menüpontok, mintha a hagyományos távirányítót használnánk. A számítógépes felületre hasonlító, ikonokat használó okostévés felületen pedig már sebesebben is lehet navigálni, hogy a netes alkalmazásokról, illetve a böngészőről ne is beszéljünk.

A készülék képes együttműködni az USB porton keresztül csatlakoztatott egérrel és billentyűzettel. A Magic Remote mellett az előbbinek nincs sok értelme, de utóbbi jól jöhet, hiszen jóval kényelmesebb a használata, mint a virtuális billentyűzetnek. Emellett egy ingyenesen letölthető alkalmazásnak köszönhetően a távirányító kiváltható iOS- vagy Android-alapú tablettel, okostelefonnal. Ha minden kötél szakad, akkor ez is jól jöhet, bár az tény, hogy az érintőképernyőt babrálni nem olyan kényelmes, mintha valódi gombokat nyomogatna az ember. Emellett elméletileg a készülék támogatja a hanggal történő vezérlést is. Ez a márkától megszokott módon csak az internetes keresésnél használható kulcsszavak megadására, viszont valamiért e funkció ez esetben nem működött. A készülék a hálózattal kapcsolatos problémákra hivatkozott, de lehet, hogy a nagy háttérzaj kavart be neki.

Képminőség

A hajlított kialakítás

A hajlított kialakításnak az esztétikai szempontok mellett megvan az az előnye is, hogy ha középről nézzük, akkor a korábbinál moziszerűbb lesz a végeredmény – legalábbis az LG állítása szerint. Amennyiben valakinek módja nyílik arra, hogy egy filmet nyugodtan végigélvezzen ez előtt a képernyő előtt üldögélve, akkor lehet, hogy érzékel valamit ebből, azonban nekünk erre nem volt lehetőségünk, szóval a csodálatos moziélményt egyértelműen nem igazán tudjuk sem megerősíteni, sem megcáfolni. Előzetesen egy kicsit tartottunk attól, hogy a hajlítás miatt torzulni fog a kép vagy fakulnak a tónusok, de szerencsére a félelmek alaptalannak bizonyultak, ez nem okozott semmilyen problémát.

OLED

Az OLED képalkotási eljárásról már írtunk bővebben, úgyhogy most csak röviden annyi, hogy a fény, hasonlóan a plazma modellekhez, magukban a pixelekben keletkezik, eltérően az LCD televíziókból, ahol a háttérvilágítás állandó a panel teljes egészén vagy kisebb- nagyobb részein, és ennek az útját állják el a folyadékkristályok. Ennek következtében az OLED egyes képpontjaiban "kikapcsolható" a fény, tehát, legalábbis elméletben, lehetségessé válik a tökéletes fekete és a nagyobb fényerő megteremtése, ami jobb kontrasztarány, szebb, élethűbb tónusok megjelenítésére ad módot.

Ez az OLED technológia legnagyobb előnye, ami kiegészülve az ultravékony készülékházzal komoly alapot szolgáltat arra, hogy idővel az ilyen televíziók kiszorítsák az LCD modelleket a piacról. Legalábbis elméletben. A gyakorlati próba ez esetben azonban igazolta az előzetes elvárásokat. Felhősödéssel értelemszerűen nem kell számolni, utánhúzással nem találkoztunk. A betekintési szög nagyon jó 2D módban, tehát nézhetjük teljesen oldalról vagy fölülről a képet, nem kezdenek fakulni a színek.

Gyönyörű színek, finom mozgások

A képi világ a természetes tónusoknak köszönhetően igen szép. Nyoma sincs a műanyag hatású harsányságnak, és ahol arra van szükség, ott az árnyalatok élénkek, szinte leugrálnak a képernyőről. A színgazdagság szembeötlő, az átmenetek nagyon finomak még mozgóképek esetén is. A sötét tónusoknál is jól teljesített, várakozásainknak megfelelően, voltak olyan tartalmak, így például a csillagos ég, ahol körülbelül 15-20 centiméteres távolságból sem lehetett látni, hogy hol ér véget a kijelző és hol kezdődik a panel.

Hosszas méregetésre sajnos nem nyílt lehetőségünk, de azért egy rövid időre felkerült a kalibrátor a képernyőre, elsősorban azért, hogy megmérjük a feketeszintet. Az általunk használt szoftverben egyelőre nincs OLED profil, tehát a színekkel kapcsolatos adatok nem mérvadóak, az viszont igen, hogy a mért feketeszint nem ütötte meg a mérőeszköz érzékenységét (0,00 cd/m²-t mutatott). Ennek tanúsága szerint a készülék tökéletes feketét produkált az általunk vizsgál két profil, a THX és a Normál esetén is.

Ezeken kívül egyébként még egy energiatakarékos (ECO), sportműsorokhoz, illetve játékokhoz optimalizált képmód található meg a kínálatban. Utóbbinál a szokásoknak megfelelően az összes képmódosító, képjavító funkció ki van kapcsolva a minél alacsonyabb válaszidő elérése érdekében. Ezzel kapcsolatos méréseket nem volt módunk végezni, és a cég munkatársai sem tudtak konkrét adatokkal szolgálni, de azt elárulták, hogy nagyjából százszor gyorsabb e tekintetben, mint egy átlagos LCD televízió. Akadozás még a gyors mozgások megjelenítése során sem jelentkezett, így a Tru Motion interpolációs technológiát nem volt sok értelme bekapcsolni.

Mivel a fekete megjelenítésével nem volt gond, így a Fekete Szint névre hallgató képmódosító eljárást sem babráltuk. A Szuper Felbontásnak viszont lehet szerepe rossz minőségű forrásból származó, alacsony felbontású anyagok esetén. Természetesen ez sem varázsol egy WVGA (840x480) videóból Full HD-t, de tény, hogy képes feljavítani a mozgóképek részletességét valamelyest. Zajosodással egyáltalán nem találkoztunk, de az is igaz, hogy az ilyen szempontból legkritikusabbnak számító tévéadásokat nem lehetett ráküldeni, amelyek ezt a jelenséget még a legjobb megjelenítő eszközből is kihozzák. Mindenesetre a gyártó számolt ezzel az eshetőséggel is, így a zajszűrés funkció sem hiányzik a készülékből, ami segíthet, ha ilyen jellegű probléma jelentkezne.

Az OLED tévék kapcsán az üzemidő kulcskérdés, hiszen a hírek szerint sokáig az jelentette a legnagyobb problémát, hogy a kijelzők viszonylag hamar tönkrementek, mert a kék alpixelek felmondták a szolgálatot. Ezzel kapcsolatban az LG munkatársai elmondták, hogy Magyarországra októberben kerültek be az első OLED (igaz más típusú, de ugyanilyen panelt használó) készülékek. Azóta azokat napi tíz-tizenkét órában hajtják, és egyelőre semmilyen probléma nem jelentkezett.

3D és hangzás

3D

Mint minden más LG televízió az elmúlt két évben, ez a modell is a passzív polarizációs képalkotási eljárás segítségével jeleníti meg a kijelzőn a háromdimenziós álló- és mozgóképeket. Ennek egyetlen hátránya van, hogy nem képes a Full HD felbontás megteremtésére, viszont cserébe a szemüvegek kisebbek, könnyebbek, kényelmesebbek és olcsóbbak is, mint aktív társaik, hiszen nincs bennük se LCD, se akkumulátor, ráadásul még a zavaró vibrálással sem kell számolni. A szemüvegek a korábbinál némiképp dizájnosabbak, teljesen úgy festenek, mint egy átlagos, mindennapi divatos kiegészítő.

A modell az összes létező térhatású szabvány kezelésére képes. Az előzetesen programozott képmódok sem hiányoznak, amelyeket különféle tartalomtípusokhoz (Mozi, Sport, Extrém, Normál) optimalizáltak a mérnökök, de persze ehhez egyáltalán nem kell ragaszkodni. Aki ezek közül egyikkel sem elégedett, az saját ízlése szerint határozhatja meg a képernyőn mozgó objektum és a háttér közötti távolságot. Ha valamiért az egyik szembe a másikba szánt tartalom kerülne, akkor a végeredmény zavaros katyvasz lesz, ám ezen lehet segíteni a 3D Képkorrekció alkalmazásával.

Amennyiben sikerül normális minőségű háromdimenziós anyagot keríteni, akkor a 3D funkció valóban hozzáadott értéket jelent, és így képes teljesebbé tenni az otthoni szórakozást. A lassú természet- vagy dokumentumfilmeknél, animációs alkotásoknál nagyon jól teljesített, de ez nem okozott meglepetést. Az viszont már igen, hogy a gyors kalandfilmekkel, sportvideókkal sem volt semmi gondja, akadozás, szellemképesedés ugyanis ezeknél sem jelentkezett. A 2D->3D konverzió esetén már nem ilyen rózsás az összkép, hiszen elő-elő fordul, hogy az elektronika mellélő, aminek következtében a térhatás egy pillanat alatt eltűnik, a kép pedig remegni kezd.

Hangzás

A két darab, egyenként tízwattos, lefelé irányított hangsugárzó csodákra nem képes. A dinamikus, gazdag, mozikban megszokott hangzáshoz ezért mindenképp be kell szerezni mellé egy több komponensből álló szettet vagy legalább egy jobb hangprojektort, hangállványt. Aki viszont megelégszik az átlagos tévék megszólalásával, az itt sem fog csalódni. Hanghibákat, statikus zörejeket egyáltalán nem produkált, és zavaró rezonanciával sem találkoztunk.

Az előre beprogramozott, különböző típusú tartalmakhoz optimalizált hangprofilok természetesen innen sem hiányoznak. Emellett bekerült a kínálatba a Smart hang névre hallgató opció is, ami automatikusan az éppen futó műsorhoz igazítja a hangbeállításokat a szolgáltató által a tévéadások mellett elküldött információk alapján. Ráadásul bekapcsolható a beszédhangokat kiemelő Tiszta hang, és az Auto Hang funkció is, utóbbi megakadályozza, hogy csatorna- vagy forrásváltásnál nagy legyen a hangerőkülönbség.

Nem spórolták ki a virtuális térhangzás opciót sem, de ez csak névlegesen működik, hiszen egy ilyen típusú integrált hangrendszerrel képtelenség a technológia jelenlegi állása szerint megteremteni a surround hangzást. Meg kell említeni, hogy a modell elméletben vezeték nélküli úton csatlakoztatható a gyártó kompatibilis hangprojektoraihoz, soundboardjaihoz, ami értelemszerűen igen kényelmessé teszi azok használatát. Sajnos ezt a gyakorlatban nem tudtuk kipróbálni, ugyanis a helyszínen nem tartózkodtak ilyen típusú audioeszközök.

Extrák

Médialejátszó

A beépített médialejátszó alkalmazás teljesen jól használható a gyors működésnek és annak köszönhetően, hogy az alkalmazott tipográfiai elemek nagyon hasonlítanak azokra, amelyeket a különféle számítógépes programokban alkalmaznak, illetve hogy a rendszer az alsó sávban folyamatosan informál arról, melyik gombbal milyen funkciót lehet előcsalni.

Tesztcsomagunk lefuttatása során kiderült, hogy az abban található állományok nagy részével semmilyen problémája nem akadt a tévének. Akadozás és zajosodás nélkül, tökéletes színekkel jelenítette meg azokat, és a hangok is rendben voltak. Leszámítva a TS fájlt, az ugyanis néma csöndben futott végig, ezenkívül a legtöbb tévével szintén kibabráló, nagy bitrátájú Killa_sample sem ízlett neki, ennek lejátszását ugyanis visszautasította.

Tény, hogy az OLED tévéket nem elsősorban ezzel a céllal fejlesztették ki, de attól még igaz, hogy a készülék digitális képkeretként is használható. Működik tehát a diavetítés funkció, ami effektekkel és aláfestő zene elindításával is feldobható. Viszont csak a JPG kiterjesztésű fájlok jöhetnek szóba, és a rendszer az EXIF adatok (milyen géppel, milyen beállítások mellett készült egy adott kép) feldolgozására sem képes. Lejátszási lista összeállítására nincs mód, és ez sajnos éppúgy igaz a zeneszámokra is. Utóbbiakból az MP3 mellett a WMA formátumú állományok megszólaltatását támogatja, a FLAC-ok tehát mentek a levesbe, viszont legalább az ID3 tageket felismeri, és meg is jeleníti a képernyőn az ezekből kiolvasott információkat.

Netes tartalmak

A Prémium tartalmak szekcióba kerültek az előzetesen feltelepített alkalmazások. Ezek között megtalálhatóak a legfontosabb videó- és képmegosztó szoftverek (YouTube, Daily Motion, Picasa) és a Google térképszolgáltatása, az AccuWeather időjárás-előrejelző appja, a rádióállomásokat tömörítő vTuner, illetve az óriási zenei adatbázissal rendelkező Deezer és Aupeo is, hogy csak néhány példát említsünk.


Emellett további több száz alkalmazás várja, hogy letöltsék és feltelepítsék a készülékre. Megtalálható itt minden, kezdve a főzni vagy nyelvet tanító programoktól a játékokon, meséken és galériákon át egészen az online tévécsatornákig. Az egyszerű használat érdekében az appokat tartalmuk szerint csoportokba osztották, emellett listázhatóak népszerűségük vagy frissességük alapján is. A Flash-támogatású böngésző sebessége teljesen rendben van, simán hozza egy átlagos okostelefon, tablet vagy notebook szintjét. A Magic Remote-nak köszönhetően az oldalakon való görgetés is pofonegyszerű, ami azért sok tévénél még mindig gondot okoz.

Vélemény

Olvasgatva a PROHARDVER!-en az ívelt kijelzőkről szóló anyagok alatt megjelenő kommenteket, világossá vált, hogy a nagyközönség nincs egyöntetűen elragadtatva ettől a kialakításról, legalábbis látatlanban. Mindenesetre élőben, a valóságban teljesen más élmény látni egy ilyen készüléket, mint fotón. A hajlítás ügyesen felhívja a figyelmet az ultravékony, 4,3 milliméter vékony készülékházra, illetve egy kicsit "hightech" hatást kölcsönöz a terméknek. A keret nélküli dizájnvonal nagyon jó választás volt, és a szokatlanul hajlított átlátszó műanyagtalp is illik a modellhez. A dizájn tehát remek, a készülék ennek köszönhetően státuszszimbólumként is simán megállja a helyét, sőt!

A Netcast grafikus kezelőfelület és menürendszer teljesen rendben van, gyors, stabil, használatába könnyedén bele lehet jönni, köszönhetően többek között a remek kislexikonnak és a rövid leíró magyarázatoknak. A hagyományos távvezérlő már nem hiányzott egyáltalán, de aki először szembesül azzal, hogy ezt nélkülöznie kell, annak biztos bele telik egy időbe, amíg megszokja a mozgásérzékeny Magic Remote-ot. A médialejátszó jól működik, és az előre telepített, valamint letölthető netes tartalmak között is akadnak épkézláb darabok, így e funkciók, valamint a böngésző abszolút az erősségének számítanak. A megszólalás a körülményekhez képest rendben van, csodát felesleges lenne várni tőle, de az is igaz, hogy hanghibák sem jelentkeztek.

A kép minőségétől az előzetes információk és a korábbi találkozások alapján sokat vártunk, és a készülék nem is okozott csalódást. A színek szépek, természetesek, a fekete megjelenítése pazar, hibákba egyáltalán nem futottunk bele, és a gyors mozgások megjelenítése is folyamatos volt. A készülék ára mostanra becsúszott egymillió forint alá, amivel a hasonló méretű, hagyományos tévéknél még mindig jóval drágább, de mivel itt egy különleges OLED modellről van szó, így teljesen felesleges azokhoz mérni. Kifejezetten tetszett nekünk a tévé, hogyne tetszett volna, és ha egy cseppet kevésbé lenne drága, akkor simán beférne az ajánlott kategóriába, mert a kép minősége mindenképp feljogosítaná erre.


LG 55EA970V ívelt OLED tévé

elefant

Az LG 55EA970V OLED tévét az LG magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés