Olcsóbb OLED tévékre, 8K-ra és AI-ra épít az LG

Az LG Innofest 2019 eseményen rengeteg hasznos infót tudtunk meg. Ilyen lesz a jövő az LG szerint!

LG Innofest 2019 és a tévék

Nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan 2019-ben is pezsegni fog a televíziós iparág. Várhatóan folytatódik az OLED-QLED háború, jönnek a 8K készülékek és a fejlett mesterséges intelligencia technológiák. Az pedig már jól látszik, hogy a piaci résztvevők olykor gyökeresen eltérő irányban keresik a sikerhez vezető utakat, úgyhogy izgalomban nem lesz hiány idén sem.

LG Innofest 2019
LG Innofest 2019 [+]

A tévés szektor egyik legbefolyásosabb versenyzője az LG, aki a közelmúltban tartotta Innofest 2019 névre hallgató eseményét, ahol bemutattak jó néhány újdonságot. Itt sikerült kifaggatnunk a cég munkatársait arról, hogy milyen stratégiát választott az LG, milyen válaszokkal készül a konszern az új kihívásokra, illetve hogy látják az iparág jelenét és jövőjét.

8K

Ez jelenleg az egyik legforróbb téma, hiszen ha minden jól megy, idén több gigacég is piacra dobja extrém nagy felbontású televízióját, és az is jól látszik, hogy a rivális Samsung nagyon bízik ezekben a modellekben. Az Innofesten az LG is kiállított egy OLED és egy LED LCD technológiára épülő 8K megjelenítőt, amivel bebizonyították, hogy a szükséges technológiának a birtokában vannak. Ám az is kiderült, hogy egyelőre még nem ez áll a középpontban, és még nem teszik elérhetővé e készülékeket. Álláspontjuk szerint még egyszerűen hiányoznak (a filmes piacról is!) a pontosan meghatározott szabványok és kodekek, azaz nem lehet tudni, hogy milyen formátumban érkeznek majd a tartalmak. Így akik most vásárolnak 8K televíziót, azok a későbbiekben akár azzal is szembesülhetnek, hogy upgradelni kell tévéjüket, vagy le kell cserélni a set-top boxot, asztali médialejátszót.

LG 8K Nanocell LED LCD tv
LG 8K Nanocell LED LCD tévé [+]

Ráadásul az LG egyelőre még az elérhető tartalmak körét is kicsinek tartja, ezért sem törik magukat annyira, hiszen egyelőre nincs nagyon mit nézni a 8K tévéken. A vállalat munkatársai úgy vélik, hogy jövőre e téren már gyökeres változásra számíthatunk, és az 5G technológia elterjedésének köszönhetően a 8K videók, filmek online streamelése is lehetségessé válik, hiszen ehhez legalább 80 Mbps sebességű internetkapcsolat szükséges.

LG 8K OLED tv
LG 8K OLED tv [+]

Mi mindenesetre az Innofesten megnéztük élőben is az LG 8K készülékeit működés közben, és a demóanyagok szépen futottak rajtuk. A színekkel, mozgásmegjelenítéssel nem volt gond, tehát minden bizonnyal tényleg stratégiai okai vannak annak, hogy ezeket egyelőre nem küldik a boltokba.

Hirdetés

Nanocella

Az LG meg van arról győződve, hogy az OLED jobb minőségű képet produkál, mint a QLED, nem is tekintik a technológiát közvetlen vetélytársnak. A TCL és a Samsung által favorizált QLED televíziók ellen a saját, általunk korábban már bemutatott, Nanocellnek nevezett kvantumpontos eljárásra épülő LED LCD tévéket küldik csatába. Ezek a nanocellás, 4K felbontású, HDR támogatású készülékek képezik majd a felső kategóriát idén a vállalat LED LCD kínálatában, többek között egy 86 hüvelykes modell is, köszönhetően annak, hogy a konszern bővíti óriási képátlójú televízióinak kínálatát. Azon az állásponton vannak ugyanis, hogy a jövőben tovább nő az érdeklődés majd az ilyen gigászi készülékek iránt.

OLED, MicroLED, AI

Az LG évekkel ezelőtt elkötelezte magát az OLED képalkotási technológia mellett, és hogy mennyire igazuk volt, azt tökéletesen bizonyítja, hogy most konkrétan az egész világ tőlük vásárolja a paneleket. Az eladások folyamatosan nőnek, tavaly az értékesített OLED televíziók száma elérte a 2,5 millió darabot, ami azt jelenti, hogy egyetlen év alatt 50 százalékkal bővült a piac. A trend előrejelzéseik szerint idén sem változik majd, hiszen arra számítanak, hogy idén már 3,6 millió új OLED tévé talál majd gazdára. Ez persze jelentősen elmarad a totális tévés piac 220-250 milliós számától, de arra bőven elég, hogy a prémium szegmensben taroljon a technológia.


[+]

A holding mindenesetre kőkeményen dolgozik azon, hogy olcsóbbá tegye az OLED tévéket, és ezáltal még szélesebb vásárolói rétegeket érhessen el velük. Ennek érdekében új gyártási eljárásokat dolgoztak ki, és racionalizálják az előállítás folyamatát is. Mindenesetre ezzel együtt tisztában vannak azzal, hogy az OLED tévék mindig 20-30 százalékkal többe fognak kerülni, mint a hasonló szintre pozicionált LED LCD modellek. Az eseményen az is nyilvánvalóvá vált,  hogy az LG a közeljövőben minden korábbinál nagyobb szerepet szán majd az OLED televízióknak. Tavalyi bevételeiknek húsz százalékát tették ki az ilyen típusú televíziók, és arra számítanak, hogy idén még nagyobb lesz ez a szám.

MicroLED

A valódi LED, vagy más néven MicroLED kijelzők első példányai tavaly bukkantak fel, és az LG is folytat ilyen irányú fejlesztéseket. A vállalat a berlini IFA-n be is mutatta működőképes prototípusát, azonban nem számítanak arra, hogy ez az eljárás belátható időn belül az OLED vagy LED LCD pozícióit veszélyeztetheti az otthoni felhasználóknak szánt megjelenítők csoportjában. Maga a gyártás is egyelőre túl drága, ráadásul ez a technológia nem teszi lehetővé emberi méretű, azaz kellően kicsi termékek előállítását. Ez alapján úgy látszik, hogy az LG szerint a MicroLED-nek egyelőre még nagyobb a füstje, mint a lángja, és még hosszú az út addig, amíg megérkezhetnek az ilyen tévék a nappalikba.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligenciában viszont nagyon bízik az LG! A vállalat saját fejlesztésű ThinQ nevű megoldása bekerült a tévékbe is, aminek köszönhetően a modellek képesek kapcsolatot létesíteni más kompatibilis okosotthon-eszközökkel, például az okos izzókkal, hűtőszekrényekkel. Emellett a ThinkQ révén a televíziók együtt tudnak működni a Google Assistant és Amazon Alexa technológiával is, aminek révén egyszerűbbé válik a kezelés, és új funkciók jelennek meg a készülékekben. Sőt a ThinkQ arra is képes, hogy ha valamilyen feladat elvégzésére mind a két rendszer alkalmas, akkor kiválassza azt, amelyik jobb teljesítményt nyújt, hatékonyabb vagy gyorsabb. Ebből fakadóan az LG koncepciójában kiemelt szerepet kap, hogy a ThinkQ nyitott legyen más gyártók megoldásai előtt is, így az ő termékeik, szolgáltatásaik is integrálhatóak a rendszerbe.


[+]

A mesterséges intelligencia megjelenik a kép- és hangminőségnél is: a vállalat munkatársai ugyanis azt mondták, hogy ennek köszönhetően képes a készülék optimalizálni a képet és a megszólalást az adott tartalomhoz, a forrás típusához és a külső körülményekhez. Sőt elméletileg a rendszer a gépi tanulást is támogatja, azaz folyamatosan kapcsolatban van nagy számítási kapacitású külső rendszerekkel, amelyek dolgozzák fel és elemzik a beérkező adatokat a világ minden tájáról.

Mindent összevetve azt tudnánk mondani, hogy az Innofest egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy az LG továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja a kutatást-fejlesztést a tévés iparágban. Idén elsősorban az OLED képalkotási technológiára és a mesterséges intelligenciára koncentrál a vállalat ezen a fronton, tehát a fő cél, hogy a lehető legjobb képminőség mellett tovább tágítsák az otthoni televíziózás határait, és minden korábbinál sokoldalúbbá tegyék a termékeket.

elefant

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés