Hirdetés

LG CX OLED tévé a középkategóriából

Villámteszteltük az új webOS rendszerrel felszerelt 4K HDR televíziót.

Hangrendszer, médialejátszó

Az LG CX OLED televíziókba 2.2 csatornás, azaz két integrált mélysugárzóval ellátott, 40 wattos hangrendszer került. A basszusok hallhatóak, a dinamika is érzékelhető, viszont a pontossággal azért akadnak problémák, mert a hangszóró hajlamos a finom részleteket elkenni, eldugni. A hangerő megfelelő, hanghibákat sem tapasztaltunk, viszont a sztereó hangtér megteremtésével akadnak problémák. Mindezek miatt azt mondanánk, hogy akinek fontos a kifejezetten minőségi megszólalás, az nem ússza meg egy jobb külső dedikált hangrendszer beüzemelését.

[+]

Nem hiányoznak az előzetesen programozott hangprofilok sem, amelyek már nevükkel jelzik, hogy milyen típusú tartalmak mellé szánja őket a gyártó. A tévét ellátták a vállalat saját fejlesztésű hangkalibrációs eljárásával, amely a távirányóra épített mikrofon segítségével a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálja a lehető legjobb minőségű megszólalást. Ezt kipróbáltuk, és tényleg változott a hangzás attól függően, hogy be volt-e kapcsolva a funkció. Az LG CX megkapta az AI Hang Pro technológiát, amely papíron nagyon jónak tűnik: aktív állapotban folyamatosan vizsgálja az épp futó tartalmat, elemzi az objektumok mozgását, és ennek figyelembe vételével szólaltatja meg az egyes hangsugárzókat. Ennek következtében remek surround hangzást kellene kapnunk, azonban mi ehelyett csak azt éreztük, hogy kicsit minden visszhangosabban szól...

Hirdetés

Médialejátszó

Az előzetesen telepített médialejátszó alkalmazás nem annyira komplex, mint mondjuk a Plex vagy a Kodi szoftverek, de az alapszintű feladatok ellátásra szerintünk kiválóan alkalmas, és ez a felhasználók túlnyomó többségének bőven elég is. A grafikus kezelőfelület átlátható, felhasználóbarát, a vezérlés még annak sem okozhat problémát, aki idegenül mozog a technológiai eszközök világában.

[+]

Az alkalmazás az MP3 mellett a WMA és FLAC formátumú állományok megszólaltatását szavatolja. Az ID3 tagek kezelése megoldott, és a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítése is biztosított. A képek közül a JPG és PNG szabványok megjelenítése jöhet szóba. Az EXIF adatokról, azaz a fotókkal kapcsolatos részletes információkról le kell mondani, de diavetítés azért elindítható.

[+]

Videós tesztcsomagunk lefuttatása során azt tapasztaltuk, hogy a szoftver a DivX és a 10 bites fájlokon kívül minden más állománnyal gond nélkül boldogult, még a 4K, HDR (Dolby Vision, HDR 10) anyagokat is hibátlanul játszotta le a szoftver. A külső feliratok megjelenítése természetesen megoldott, és mivel a karakterek mérete kellően nagy, illetve vékony keret övezi a betűket, ezért a szöveg mindig jól látható. A gyakorlati próba során az is kiderült, hogy a térhatású hangszabványok közül a Dolby Atmos és a Dolby True HD fájlunk megszólaltatása nem sikerült.

Miracast

Az LG CX tévé a Miracast és az Intel WiDi technológia támogatásával biztosítja kompatibilis eszközök képernyőjének vezeték nélküli úton történő tükrözését. A párosítás pofonegyszerű és villámgyors, viszont némi késleltetés tapasztalható, ami a filmeknél, videóknál, netezésnél, különféle appok használatánál nem gond, de egyes játékoknál kicsit zavaró lehet.

Bluetooth

A termék lehetővé teszi a Bluetooth használatát, aminek köszönhetően a kompatibilis audioeszközökre kilőhető a hang vezeték nélküli úton, ami nagyon kényelmes és elegáns megoldás. Tapasztalataink szerint a kapcsolat stabil, a hatótávolság pedig nagyjából tíz méter.

AirPlay 2

Az LG CX támogatja az Apple AirPlay 2 eljárást, amellyel az Apple kompatibilis termékeiről vezeték nélküli úton lehet átlőni hangot, képet és videót is jó minőségben. A tévéhez emellett bármilyen AirPlay 2 képes hangszóró csatlakoztatható, az összekapcsolt eszközökön pedig Apple podcastok vagy különféle zeneszámok játszhatóak le a streaming szolgáltatások révén, és a felhasználók saját könyvtárukból is válogathatnak számokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés