Hirdetés

LG CM3430W: a kilapított hangtorony

LG CM3430W

Az elmúlt egy évtizedben jó pár új termékkategória tűnt fel az otthoni audiorendszerek univerzumában. A hagyományos hifi tornyok mellett megjelentek a hangprojektorok, különféle dokkolós eszközök, visszatértek a boomboxok, felbukkantak a soundboardok és azok a kompakt eszközök, amelyeket a gyártók jobb híján a mikrorendszerek közé sorolnak. Ebben persze van némi logika, hiszen tulajdonságaikban, az általuk kínált szolgáltatásokban a hagyományos felépítésű mikrotornyokat idézik, csupán a kialakításuk más csöppet. Ebbe a csoportba tartozik az LG CM3430W típusjelzésű terméke is, amely a technikai specifikációk alapján egy érdekes modellnek tűnik, hiszen többek között rendelkezik optikai meghajtóval, médialejátszóval, támogatja a vezeték nélküli adatátvitelt, és helyet kapott benne egy mélysugárzó is.

Lapos kivitel

A bő fél méteres, egészen pontosan 52 centiméteres szélességéhez 18 centiméteres mélység és csupán 8,7 centiméteres magasság társul, tehát egy kifejezetten lapos készülék bukkant elő a dobozból,  Nem kifejezetten mobil eszközről van szó, de azért a mozgatása, szállítása senkinek sem okozhat különösebb problémát, hiszen súlya csupán négy kilogramm körül alakul.

Annyi más hasonló eszközhöz hasonlóan a dizájnerek itt sem kaptak sok teret a fantáziáik megvalósítására, hiszen a forma adott, de azért láthatóan megpróbálkoztak mindennel, hogy figyelemfelkeltő modellel álljanak elő. Például a szórakoztatóelektronika világában domináns fekete-szürke tónusok helyett fehérre pingálták a készülékházat. A lekerekített sarkok tompítanak valamelyest a masszív téglatest szigorúságán, a körben végigfutó rácsozat pedig olyan hatást kelt, mintha mindenhova hangszórókat pakoltak volna. Az optikai megható bejárata a monokróm LCD kijelzővel, illetve a kontroll-lámpákkal együtt a frontfelületre került, az érintésérzékeny kezelőpanelt pedig a tetejére pakolták.

A csatlakozók a szokásoknak megfelelően a hátlapra kerültek: a tápkábel bemenete mellett egészen pontosan egy 3,5 milliméteres fülhallgató-kimenet és egy USB port sorakozik. Ebből már látszik is a készülék egyik legnagyobb hiányossága, mégpedig hogy televízióhoz nem csatlakoztatható HDMI vagy digitális hangkábel segítségével, pedig azért adta volna magát a dolog.

Hirdetés

Bekapcsolva

A slot rendszerű optikai meghajtó a gyári CD-k mellett természetesen az írt és újraírt korongokkal is megbirkózik, ezenkívül képes az USB porton keresztül rádugott adattároló eszközökön található WMA, MP3 és FLAC formátumú dalok megszólaltatására. Arra is lehetőség nyílik, hogy a CD-n található zeneszámokat számítógép közbevetése nélkül, közvetlenül konvertálja át MP3 formátumra, és másolja fel a külső adattároló egységre a felhasználó. Ugyan integrált dokkolóval nem bír, azonban egy ilyen periféria egyszerűen csatlakoztatható USB-n keresztül, hasonlóan a különféle PMP-khez, okostelefonokhoz és tabletekhez.

Az Ethernet csatoló és a beépített Wi-Fi hiányzik a eszközről, így hálózatba nem köthető, és különféle internetes zenei alkalmazások elérése sem biztosított. Viszont a Bluetooth technológia használatát támogatja, azaz elméletben eljuttathatóak rá a kompatibilis eszközökről származó zeneszámok vezeték nélküli úton is. Ezzel csak az volt a baj, hogy néhány eszköz, bár felismerte, az adatátvitel mégsem működött valamiért.

Stabil eszközről van szó, amely nem fagyott le, nem kapcsolt ki működés közben, és a beledugdosott lemezeket sem falta fel. Grafikus kezelőfelület értelemszerűen nincs, ami pedig megkönnyítette volna a számok közötti válogatást, és persze lejátszási lista sem hozható létre a segítségével. A Braille jelekkel is ellátott távirányító kifejezetten korrekt darab, fogása kényelmes, a rengeteg dedikált funkciógombnak köszönhetően pedig az összes szolgáltatás elérhető közvetlenül a segítségével, egyedül a háttérvilágítás hiányát lehet felróni hibaként. Az elektronika képes az RDS technológia segítségével sugárzott információk feldolgozására és megjelenítésére az LCD kijelzőn. Az órát sem spórolták ki belőle, aminek köszönhetően ébresztés, riasztás is beprogramozható rajta.

Hangminőség, vélemény

Hogy szól?

Kicsit furcsának tűnt elsőre, hogy mindössze két darab 5 wattos hangsugárzót és egy 30 wattos mélynyomót építettek a készülékbe, de a használat során kiderült, hogy különösebb gond nincs a megszólalással. Ez a teljesítmény egy átlagos méretű lakásba, szobába tökéletesen elég. Természetesen csodát felesleges remélni egy ilyen kialakítású, kategóriájú eszköztől, hangélményt tekintve megközelítőleg azt nyújtja, mint egy középkategóriás hangprojektor.  

Tehát aki azt reméli, hogy a CM3430 versenyre kelhet a több komponensből álló komoly audioszettekkel, azt csalódás fogja érni, viszont ez cserébe az árán is meglátszik. A mélysugárzónak köszönhetően a basszushangok egész szépen brummognak – e tekintetben mindenképpen a hagyományos mikrotornyok és pláne az ultravékony kialakítású mikroszettek fölé nő. Viszont pont a kompakt kivitelből fakadóan a sztereó hangzást el lehet felejteni, kivéve, ha 30 centiméteres távolságban ül tőle az ember. Viszont az is igaz, hogy hanghibákkal, statikus zörejekkel, recegéssel nem találkoztunk, még akkor sem, mikor csutkára feltekertük a hangerőt.

Arra nincs mód, hogy a felhasználó teljes mértékig a saját ízléséhez igazítsa a magas és mély hangok arányát, de ez még nem jelenti azt, hogy ha elégedetlen lenne a hangzással, akkor ezt annyiban kéne hagynia. Az előre programozott hangmódok ugyanis a lehetőségek széles spektrumát lefedik, így ezek között akad olyan, amelynél a mély hangok szinte teljesen eltűnnek, míg egy másiknál ezek dominálnak, és persze vannak olyanok is, amelyek az arany középutat képviselik.

Ezekből összesen nyolc darab került be a kínálatba, amelyek a szokásoknak megfelelően, és az egyszerűbb használat elősegítése értelmében már a nevükkel (Bass, Byppass, Classic, Jazz, Loudness, Normal, Pop, Rock) is utalnak arra, hogy milyen jellegű tartalmak mellé ajánlja ezeket a vállalat. Tapasztalataink azt mutatták, hogy azon zenei stílusoknál, ahol a basszusnak komoly szerep jut, tehát a reggae, a dub, a drum and bass, a hiphop egyes irányzatai vagy a stoner, egész jól teljesített, illetve a rock, progresszív rock is ízlett neki. Viszont a trance, a techno, a progesszív house vagy a kísérleti elektronika már nem dörrent meg rajta annyira jól.

Vélemény

A nagyjából 65-70 000 forintért megvásárolható termék ára egy harmaddal több, mint amennyibe egy hagyományos kialakítású, hasonló tudású mikrotorony kerül. Ez a különbség elsősorban a beépített mélynyomóval és az egyelőre még különlegesnek számító kialakítással magyarázható. A hangzás – épp a mélysugárzó miatt – egy fokkal dinamikusabb, mint ami a kategóriában megszokott, a basszusok szebben szólnak, mint amit egy átlagos mikrorendszertől várna az ember, és azért is dicséret jár, hogy hanghibák egyáltalán nem jelentkeztek.

A kezelés teljesen rendben van, köszönhetően a gyors elektronikának, illetve a remek távirányítónak. Az optikai meghajtó és maga az egész rendszer is működés közben stabil, a lemezek megzabálásától, váratlan kikapcsolástól nem kell tartani. A készülék legnagyobb hibája, hogy nem lehet HDMI vagy digitális audiokábel segítségével televízióhoz csatlakoztatni. Az sem tetszett nekünk annyira, hogy a Bluetooth-alapú adatvitel nem minden esetben működött, előfordult, hogy megszakadt a vezeték nélküli kapcsolat, és a hang minősége is jobb volt, amikor hagyományos úton juttattuk el rá a zeneszámokat.

A dizájn teljesen rendben van, még úgy is, hogy a formatervezőket láthatóan szűk korlátok közé szorították. Ennek köszönhetően jó ránézni a mikrohifire, figyelemfelkeltő, de nem hivalkodó. Mindent összevetve egy érdekes eszközt ismertünk meg az LG CM3430 személyében, amely alapvetően egy olyan, felhasználóbarát modell, amely azt a feladatot, amire szánták, tökéletesen ellátja. Csak az az egy baj van vele, hogy beépített mélynyomó, kompakt kivitel ide vagy oda, egyelőre még egy kicsit drágának tűnik.

elefant

Az LG CM3430W mikrohifit az LG magyarországi képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés