Hirdetés

LG 84LM960V: az első UHD tévé tesztünk!

Hirdetés

Szubjektíven az UHD-ról

Az világosan látszik, hogy a piaci résztvevők az Ultra High Definition modellekben jelenleg nagyon komoly potenciált látnak, és feltett szándékuk, hogy még az OLED megjelenítők érkezése előtt elárasszák ezzel a boltokat, a lakásokat, hálószobákat. De az is igaz, és ez a Prohardveren olvasható kommentekből is kitűnik, hogy sokan ezt csak egy újabb marketingtrükknek tartják, amivel a gyártók rá akarják sózni termékeiket a gyanútlan vásárlókra, épp úgy, mint ahogyan azt korábban például a 3D-kompatibilis készülékekkel tették.

Az tagadhatatlan, hogy a 3D eszközök nem váltották be a hozzájuk fűzött grandiózus reményeket. Az emberek elenyésző része használja ki ténylegesen ezt a lehetőséget, továbbra is hiányoznak a háromdimenziós adásokat sugárzó tévéadások, és még mindig viszonylag kevés az ilyen film, azaz az a tartalom, amit érdemes lenne ráengedni a televízióra vagy projektorra. Utólag könnyű persze okosnak lenni, de sosem tagadtuk fenntartásainkat a 3D-vel szemben. Elsősorban a szemüvegek használatával együtt járó kompromisszum zavaró, meg persze az, hogy néhány valóban látványos filmet leszámítva nem sok értelmét látjuk ennek az egész térhatású mizériának.

De az Ultra High Definition egészen más – és itt következzék a cikk írójának saját, személyes benyomása: Az első pillanattól kezdve, ahogy volt alkalmam közelről szemügyre venni az IFA-n egy 84 hüvelykes 4K terméket, odáig vagyok az egészért. A Full HD felbontás négyszerese, főleg ekkora méretben, teljesen más szintre emeli mindazt, amit eddig az otthoni tévézésről, filmnézésről gondoltam. Egy UHD megjelenítő, normális minőségű és felbontású forrással konkrét élményt jelent, és jelentett még azután is, mikor órákon keresztül tesztelgettem az áruházban. Tényleg csak mindenkinek ajánlani tudom, hogy próbáljon meg valahol elkapni egy ilyen készüléket élőben, működés közben. Le fog esni az álla.


UHD csillagok és egy ujj

Még, ha minden a legjobban megy, akkor is évekbe telik majd, míg az ilyen eszközök tényleg meghódítják a világot. És persze addig is el fog telni némi idő, míg végre normális választék érhető majd el UHD filmekből, sportközvetítésekből, magazinműsorokból. Sajnos ezek a dolgok nem mennek egyik napról a másikra, még a legerősebb gyártói, tartalomszolgáltatói akarat ellenére sem. Viszont biztosra vesszük, hogy ellentétben a 3D-vel, a végfelhasználók fogékonyak lesznek az UHD-ra, és ha valami, akkor ez az, ami lökést adhat a 4K elterjedésének. Aztán már csak pár évet kell várni, és a nyakunkon lesz a 8K, azaz a Super Hi-Vision, jöhet a következő őrület!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés