Hirdetés

LG 84LM960V: az első UHD tévé tesztünk!

Képminőség

Antenna hiányában digitális tévéadást nem sikerült befognunk, így nem tudjuk megmondani, azoknál hogy teljesít, de a korábbi LG tévéknél szerzett tapasztalataink alapján nem lehet ezzel semmi komoly gond. Egy pendrive-on vittünk magunkkal mindenféle videókat, és azok alapján elmondható, hogy a kép minősége hozza az árától elvárható szintet. A betekintési szög vízszintesen nagyon jó, teljesen oldalról nézve sem torzulnak a színek, nem kezdenek beszürkülni a sötét tónusok sem. Függőlegesen már nem teljesít ennyire jól, de mivel általában egy tévét nem felülről vagy alulról bámul az ember, főleg nem egy ilyen óriást, így ez nem okoz számottevő problémát.

Utánhúzásba még kisméretű objektumok gyors mozgatásánál sem futottunk bele, szellemképesedés, akadozás sem jelentkezett, illetve zajosodást, villódzást sem produkált a tévé. Átlagos használat mellett a felhők nem bukkantak fel, és a tesztkép ráküldése után is azt lehetett leszűrni, hogy a háttérvilágítás szinte teljesen homogén, amit egy Edge-LED LCD esetén még mindig ki kell emelni. A színvilág épkézláb beállítások mellett visszafogott és természetes. Szerencsére nyoma sincs a néhány évvel ezelőtt az LG televíziókat jellemző műanyag, harsány tónusoknak.

Hirdetés

Képjavító technológiák

Természetesen a különféle képjavító, képmódosító eljárások innen sem hiányozhatnak. A Dinamikus kontraszt eléggé visszafogott, így bekapcsolt állapotban csak akkor szembesülünk a zavaró villódzással, ha nagy sebességgel követik egymást a sötétebb és világosabb képek, de azért jobb likvidálni rögtön. A keretbe épített fénykibocsátó diódákat tucatnyi csoportba osztották, amelyek fényerejét képes az elektronika külön szabályozni, azaz működik a micro dimming, ami itt Helyi sötétítés névre hallgat. Sok vizet nem zavart, de jobb ezt is kilőni. A Zajcsökkentés akkor jöhet jól, amennyiben az objektumok körül aura jellenne meg, illetve képzaj bukkanna fel. Azért nem árt vele óvatosan bánni, hiszen hajlamos elmosni az egyes képrészleteket.

A Szuper felbontás elméletileg arra szolgál, hogy az elektronika a satnya minőségű anyagokat feljavítsa, de az az igazság, hogy ebből a valóságban nem sok minden látszik. Még akkor sem villantott semmi látványosat, amikor a legnyomorultabb SD tartalmat indítottuk el rajta, persze az is igaz, hogy egy 84 hüvelykes UHD tévét nem erre szánnak. Jó minőségű forrás, illetve számítógép használata esetén a "Fekete szint"-et érdemes magas értéken tartani (ez ugyanis a berkező jelekre utal), hiszen alacsonyra állítva a sötétebb képrészletek elveszhetnek.

Az LG TruMotion névre hallgató interpolációs eljárása innen sem hiányzik. Három előre meghatározott profil közül lehet választani, plusz akad egy felhasználói fiók is, azaz bárki saját ízlése szerint állítgatgatja egy tízfokozatú skálán a virtuális képkockák (De-Judder) és a beiktatott fekete képkockák (De-Blur) felbukkanásának intenzitását. A termékkommuniáció szerint az alkalmazott Ultra HD Resolution Upscaler Plus technológia biztosítja az alacsonyabb felbontású anyagok 4K-ra felskálázását, azaz elméletben képes a HD, Full HD anyagokból UHD videókat varázsolni. Na ez egy jó példa arra, hogy nem kell mindent elhinni, amit ígérnek, mert ez így ebben a formájában nem igaz. Persze ez akkora meglepetést nem okozott, hiszen ha pusztán az elektronika lehetővé tenné ezt, akkor nem lenne szükség speciális UHD kamerákra és lejátszókra.

A vállalat hagyományosan jó pár képaránnyal kapcsolatos opciót épít a készülékeibe, de itt csak az Eredeti és a Teljes kitöltés közül lehet választani. Tulajdonképpen ez annyira nem is nagy tragédia, hiszen utóbbi teljesen jól végzi a dolgát, azaz minden különösebb torzítás nélkül tölti ki a kép ilyenkor a kijelzőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés