Hirdetés

LG 4K OLED tévé, beépített hangprojektorral

Kipróbáltuk a síkképernyős, Ultra HD felbontású, HDR támogatású LG 65E6V OLED tévét.

LG 65E6V

Az LG őszintén hisz a nagyméretű OLED tévék sikerében, amit tökéletesen alátámaszt, hogy amíg mások csak az első félszeg lépéseknél tartanak ebben a szegmensben, addig ők idén is több sorozattal bővítették flottájukat. E modellek egy része már elérhető Magyarországon, többek között a beépített hangprojektorral rendelkező E6 család is.

LG 65E6V
LG 65E6V [+]

Az előzetes információk alapján ez egy nagyon érdekes darabnak tűnt, mindenképpen meg akartuk nézni közelről, amilyen gyorsan csak lehet, ám ezúttal a szokásos tesztelésre nem nyílt lehetőség, ezért elugrottunk a vállalat hazai kommunikációs ügynökségéhez, és ott néhány órát eltöltöttünk a 65 hüvelykes változat társaságában. Emiatt néhány dolgot értelemszerűen nem tudtunk kipróbálni, de azért így is eleget játszottunk vele ahhoz, hogy képet kapjunk a kép- és hangminőségről, megnézzük, hogy valóban képes-e a végtelen kontrasztarány megteremtésére, hogy mi a helyzet a netes alkalmazásokkal és a médialejátszóval, valamint hogy hogy működik a megújult Magic Remote távvezérlő.

Egyedülálló külső

Az E6 bizonyítja, hogy tévédizájn terén még mindig lehet újat mutatni, bár vannak olyan készülékek, amelyek hasonlítanak rá, ez a modell mégis első pillantásra felismerhető és megkülönböztethető a többi televíziótól. Ez elsősorban a talpként, állványként, valamint a káva alsó részeként funkcionáló, integrált, vékony hangprojektornak köszönhető. Az E6 az úgynevezett Picture-on-Glass formatervezési vonalba tartozik, ennek sajátossága, hogy a fedő üveglap túlnyúlik a kijelzőn, és keretbe foglalja azt.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

Az OLED technológia lehetővé teszi az LCD-nél sokkal keskenyebb panelek előállítását, és ez itt is megmutatkozik. A tévé súlya sem vészes, 24,8 kilogrammot nyom, ami azt jelenti, hogy egy kisebb szekrényre, asztalra is nyugodt szívvel fel lehet tenni. A szokásoknak megfelelően a hátulján kapott helyet négy darab HDMI 2.0 csatlakozó, mellette két USB 2.0, egy-egy USB 3.0, komponens és kompozit (adapterrel), Ethernet, valamint optikai digitális és analóg audió csatlakozó, illetve a CI+ slot.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

Főbb paraméterek
LG 65E6V
Panel 4K HDR OLED panel
Háttérvilágítás -
Képernyőméret 65 hüvelyk (165 cm)
Maximális felbontás Ultra High Definition (3840x2160)
Input lag 33,9 ms
Maximális fényerő 630 cd/m²
24p lejátszás Támogatott
Képbeállítások Eco, Élénk, Eredeti, Fotó, HDR Hatás Játék, Sport, Színház, 2 Felhasználói
Hangbeállítások Eredeti, Játék, Sport, Színház, Tiszta hang, Zene
Hangrendszer 4.0 csatornás, 40 watt
Beépített digitális tunerek DVB-T/DVB-C/DVB-S2
Interfész 4 db HDMI 2.0, 2 db USB 2.0, USB 3.0, komponens, kompozit, optikai digitális audió, 3,5 mm analóg audió, Ethernet, CI+ slot
Extrák digitális zajcsökkentés, rögzítés külső USB adattárolóra, EPG, médialejátszó, internetes tartalmak elérése, webOS 3.0 okostévérendszer, böngésző, mozgásérzékeny távirányító támogatása, hangalapú keresés, kislexikon, Miracast és Intel Widi támogatás, médialejátszó, 3D, 3D konverzió, HDR, HDR konverzió, UHD felbontás
Teljesítményfelvétel 145 watt, készenléti üzemmódban: 0,3 watt
Méret (talppal) 1327 x 767 x 175 mm
Tömeg (talppal) 24,8 kg
Gyártó honlapja www.lg.hu
Termék honlapja LG OLED65E6V
Fogyasztói ár 1 760 000 forint

Képminőség

Végtelen kontrasztarány, remek betekintési szög

Az OLED technológia működéséből fakadóan elméletileg lehetővé teszi a tökéletes fekete megteremtését. A kalibrátorral végzett műszeres mérések igazolták ezt, ami egyben azt is jelenti, hogy a kontrasztarány végtelen. Normális beállítások mellett a képvilág szép, a tónusok ugyanis természetesek, ahol arra van szükség, ott élénkek, másutt pedig visszafogottak. Az olyan, sok esetben problémás árnyalatok, mint a bőr vagy az arany megjelenítése is hibátlan. Épp emiatt semmi értelmét nem láttuk a Dinamikus Szín képmódosító funkció bekapcsolásának, amely egy kicsit harsányabbá, ezzel együtt természetellenesebbé teszi a tónusokat, persze biztos van, akinek a szívéhez, szeméhez ez a fajta, kicsit műanyag hatású, túlszaturált színvilág áll közel. A Dinamikus kontraszt funkció aktiválása viszont semmilyen látható változással nem járt, tehát ezt is felesleges babrálni.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

A gyors mozgások megjelenítése során szokták kritizálni az OLED paneleket, de mi ez esetben semmilyen kirívó hibát nem tapasztaltunk. Az viszont tény, hogy a képernyőn nagy sebességgel átszáguldó, kisebb méretű objektumok körül egy-egy szempillantásra néha felfedezhető halvány auraféleség, ha az ember direkt erre koncentrál. Akadozásba, remegésbe vagy szellemképesedésbe viszont nem futottunk bele. Játék módban, amikor minden képjavító, képmódosító funkció ki van kapcsolva, 33,9 ms input lagot mértünk, ami ma a tévék között teljesen korrekt értéknek számít.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

A betekintési szöggel nincs gond, a tónusok még akkor sem kezdenek el fakulni, torzulni, ha valaki lehetetlen pozícióból, teljesen oldalról vagy felülről nézi a kijelzőt. Mivel háttérvilágítás nincs, ezért ugyanolyan szín esetén a képernyőnek teljesen homogénnek kéne lennie, azonban ez valamiért nincs így, a kék tesztképen is látszik talán, hogy bizony felfedezhetőek minimális eltérések, de ez szerencsére a hétköznapi használat során egyáltalán nem tűnik fel. A 16:9 és a 4:3 mellett megtalálható a kínálatban két nagyított képarány opció is, ami a látásproblémákkal küszködők számára lehet hasznos, azonban azzal számolni kell, hogy ezeknél bizonyos képrészletek értelemszerűen "lelógnak" a kijelzőről.

Hirdetés

HDR támogatás és előzetes beállítások

A modell biztosítja a nagy dinamikatartományú, azaz HDR (High Dynamic Range) tartalmak megjelenítését, azaz az egyes képpontok fényerejét a képjellel együtt érkező metaadatoknak megfelelően módosítja. Így tehát a világos képrészleteknél nagy a fényerő, a sötéteknél pedig alacsony, ami elméletileg sokkal látványosabb végeredménnyel jár, mint amit a hagyományos filmek, videók produkálnak. A dolog működik, de az is igaz, hogy a HDR nem minden tartalomnak tesz jót, ugyanis egyszerűen kicsit természetellenesnek, túlságosan harsánynak tűnik ilyenkor a képvilág, tehát míg például az animációs vagy fantasy filmeknél ez abszolút hozzáadott értéket jelent, addig a természetfilmeknél, dokumentációs alkotásoknál már néha zavaró. Az LG az idei évre előállt egy konverziós technológiával, amely képes a hagyományos anyagokból HDR hatásút kreálni, de ez egyelőre még nem működik igazán meggyőzően, így most még jobb nem erőltetni ezt a szolgáltatást.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

Az LG az E6 széria esetében sem fukarkodott az előzetesen programozott képmódokkal. A hét, különféle színhőmérsékletű, fényerejű és bekapcsolt képmódosító funkciókat tartalmazó profil és a két felhasználói fiók mellett akadt hely egy olyannak is, amelyik automatikusan igazítja a beállításokat az aktuális tartalomhoz.

Profil/beállítás Eco Élénk Fotó HDR Hatás Játék Sport Színház
Fényerősség (fehérpont) 98,3 cd/m² 148,2 cd/m 133,3 cd/m² 116,3 cd/m² 158,6 cd/m² 173,6 cd/m² 89,1 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Legnagyobb delta E 14,09 20,4 9,73 13,79 11,02 20,28 10,83
Átlagos delta E 4,45 8,75 3,88 4,2 4,4 9,35 4,48
Színhőmérséklet 10 700 K 12 600 K 8200 K 6600 K 8400 K 12 900K 6500 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Eco, Élénk, Fotó, HDR Hatás, Játék, Sport, Színház. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb. Mivel most az átlagosnál jóval kevesebb időt töltöttünk el a tv társaságában, ezért a megszokott kalibrálásra nem nyílt lehetőség, úgyhogy az ideális beállításokkal kapcsolatban most nem tudunk hasznos információkkal szolgálni.

Hangprojektor, webOS 3.0

Beépített hangrendszer

A 40 wattos maximális névleges kimeneti teljesítménnyel bíró integrált hangrendszer beváltja az előzetes elvárásokat, tehát jobb megszólalást produkál, mint a legtöbb tévé, de azért egy több komponensből álló házimozi vagy sztereó szettel, esetleg egy komolyabb soundbarral már nem kelhet versenyre. A beépített mélysugárzóknak hála a basszusok is hallhatóak, a dinamika is megvan, így az E6, ha nem is képes megteremteni egy moziterem illúzióját, legalább egy-két lépést tesz ennek irányába.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

A modell megkapta a Magic Hangbeállítás funkciót, amely a Magic Remote távirányítóba épített mikrofon segítségével a legjobb minőségű hangot a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálja elméletileg. A dolog a gyakorlatban is működik, legalábbis érzékelhető volt némi változás a kiinduló állapothoz képest. A sztereó nagyjából 3 méteres távolságig érzékelhető, utána már egybemosódik, hogy milyen irányból érkezik a hang a fülhöz. Nem hiányzik a virtuális térhatású funkció sem, de hogy őszinték legyünk, ezt hiába kapcsoltuk be, nem igazán érzékeltük a surround hatást. A tévéből természetesen nem hiányoznak a különféle tartalmakhoz előre konfigurált hangmódok sem, és ha valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, még mindig igény szerint változtathat a magas, közép és mély hangok arányán. Azt érdemes megjegyezni, hogy az E6-hoz Bluetooth technológia révén vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak a kompatibilis külső hangszórók, hangrendszerek.

WebOS 3.0

Az E6 sorozatba nem túl meglepő módon az LG saját webOS 3.0 okostévérendszere került, amelyről már írtunk bővebben, és készítettünk róla videót is. Úgyhogy most csak röviden annyi, hogy nagyon felhasználóbarát platformról van szó, amely kellően gyors, átlátható és stabil. E modell mellé az átalakított, hagyományos távvezérlőre hasonlító Magic Remote mellett pakoltak egy második, kiegészítő, mindössze néhány gombbal felvértezett második távirányítót is, amiből a mozgásérzékelés funkció hiányzik. A modell képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, és akár iOS- vagy Android-alapú mobil eszközzel is kiváltható a távvezérlő.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

A webOS szerves része az alkalmazásbolt, azaz az internetes tartalmak futtatásának lehetősége. A szoftverek között megtalálhatóak a videó- és képmegosztó appok, életmóddal, hírekkel, időjárással kapcsolatos szoftverek, és az egyszerűbb játékok sem hiányoznak. Ezekhez a beépített hardver kellően erős, így akadozással, fagyással nem kell számolni. Azt mindenképp fontos kiemelni, hogy a legtöbbek által használt ilyen app, a YouTube teljesen jól működik, és támogatja a hangalapú keresés funkció használatát is. A böngészés is pofonegyszerű és kellően gyors, olyan élményt nyújt, mintha egy telefonon vagy notebookon szörfölgetnénk. A netezést jelentősen megkönnyíti a hangalapú keresés, azaz elég a kívánt kulcsszót vagy szókapcsolatot a Magic Remote mikrofonjába dünnyögni, és a rendszer nyomban megjeleníti a találatokat a képernyőn – egyébként meglehetősen hatékony a szolgáltatás, szinte mindig eltalálta a kimondott szót.

3D

Ma már a 3D támogatás nem evidencia, még az OLED tévék esetében sem, de ez a készülék biztosítja a térhatású tartalmak megjelenítését, amihez a passzív polarizációs technológiát használja. Ez pedig azt jelenti, hogy a szemüvegek kényelmesek, könnyűek és olcsók, viszont a vertikális betekintési szöggel vannak problémák, ezért ha valaki túlságosan "felülről", tehát mondjuk állva, vagy "alulról", a kanapén fekve nézi a kijelzőt, akkor azt fogja tapasztalni, hogy a kép teljesen elmosódottá válik. Nem hiányzik a 2D->3D konverzió sem, de ez nem működik hibátlanul, ennek következtében néha kifejezetten furán néz ki a kép, jobb nem is erőltetni.

Miracast

A kompatibilis mobil eszközök képernyője egy rövid párosítási procedúrát követően könnyedén tükrözhető a Miracast támogatás révén, viszont némi késleltetéssel (körülbelül 80 ms) számolni kell, ami azt jelenti, hogy egyes játékoknál, azaz ahol fontos a viszonylag gyors reakció, nem igazán használható.

DTV

Sajnos antenna hiányában a digitális tévézéssel kapcsolatos szolgáltatásokat nem tudtuk kipróbálni, hiába rendelkezik a készülék a digitális adások vételéhez szükséges tunerekkel.  Mindenesetre az LG tévékkel szerzett korábbi tapasztalataink alapján sem a jelfeldolgozással, sem az elektronikus programmagazinnal nem lehet elvileg semmi gond.

Médialejátszó és értékelés

Filmek, zenék és videók

A beépített médialejátszó alkalmazás jól néz ki, de ennél fontosabb, hogy remekül használható. A sebességgel nincs gond, stabil, nem fagy ki, emellett átlátható, könnyen kezelhető, lehetővé teszi a lejátszási lista összeállítását, és a hálózat többi elemén található médiaállományok megjelenítését, megszólaltatását is szavatolja. A képek közül a JPG és BMP szabványokkal boldogul, a diavetítés funkció nem hiányzik, viszont az EXIF adatok nem csalhatóak a képernyőre. A hanganyagok közül az MP3 és a WMA mellett a kiemelkedő hangminőséget biztosító FLAC is szóba jöhet, és az ID3 tagek feldolgozása is megoldott.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

Tesztcsomagunk lefuttatása során azt tapasztaltuk, hogy a surround hangformátumokat tartalmazó fájlok közül a THX HD Moo és az Atmos is áthághatatlan akadályok elé állítja a tévét. A videók közül jó pár lejátszását (Divx, Sword Art, Suzumiya, Seven Wonders) megtagadta, a többivel viszont semmi gondja nem akadt. Az utóbbi időben szereztünk innen-onnan néhány HDR 4K anyagot, ezek nagy részét minden probléma nélkül lejátszotta, tehát ily módon is ki lehet használni az óriási felbontásban és a HDR támogatásban rejlő lehetőségeket. A szoftver a külső feliratok megjelenítését támogatja, ráadásul a karakterek színe, mérete és pozíciója is módosítható.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

Értékelés

Az LG 65E6 OLED tévé mindazt nyújtja, amit 2016-ban egy felső kategóriás televíziótól elvárhat az ember. A webOS 3.0 smart platformra és a Magic Remote mozgásérzékelős távvezérlőre épülő kezelés remek, az USB-n keresztül csatlakoztatott vezérlőperifériák használata is jól működik, épp úgy, mint a távirányító kiváltására szolgáló alkalmazás, illetve a hangalapú keresés. A rendszer által elérhető alkalmazások köre kellően nagy, böngészni is gond nélkül lehet, a beépített hangprojektor pedig az átlagosnál hallhatóan jobb és erőteljesebb, dinamikusabb megszólalást produkál úgy, hogy közben nem kell tartani hibáktól.

LG 65E6V
LG 65E6V [+]

Az integrált médialejátszó alkalmazásnál csak néhány formátumtámogatási problémával találkoztunk, de a szoftver alapvetően jól működik, kényelmesen és egyszerűen használható. A kép minősége normális beállítások esetén pazar, a színek szépek, és bár néhány kisebb anomáliába bele lehet futni, de a képvilág alapvetően nagyon rendben van. A dizájn is jól sikerült, a készülék külseje egyszerre elegáns és modern, a talpként szolgáló soundbarnak köszönhetően szinte magára rántja a tekintetet. Az 1 760 000 forintos ár ugyan nem kevés, de aki tud és szeretne is ennyit áldozni egy valóban jó tévére, az nem nyúl mellé az LG 65E6V tévével, nekünk legalábbis nagyon tetszett.


LG 65E6V 4K OLED tévé

elefant

Az LG 65E6V tévé kipróbálására az LG magyarországi képviselete adott lehetőséget.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés