Hirdetés

LG 4K OLED tévé, beépített hangprojektorral

Kipróbáltuk a síkképernyős, Ultra HD felbontású, HDR támogatású LG 65E6V OLED tévét.

Képminőség

Végtelen kontrasztarány, remek betekintési szög

Hirdetés

Az OLED technológia működéséből fakadóan elméletileg lehetővé teszi a tökéletes fekete megteremtését. A kalibrátorral végzett műszeres mérések igazolták ezt, ami egyben azt is jelenti, hogy a kontrasztarány végtelen. Normális beállítások mellett a képvilág szép, a tónusok ugyanis természetesek, ahol arra van szükség, ott élénkek, másutt pedig visszafogottak. Az olyan, sok esetben problémás árnyalatok, mint a bőr vagy az arany megjelenítése is hibátlan. Épp emiatt semmi értelmét nem láttuk a Dinamikus Szín képmódosító funkció bekapcsolásának, amely egy kicsit harsányabbá, ezzel együtt természetellenesebbé teszi a tónusokat, persze biztos van, akinek a szívéhez, szeméhez ez a fajta, kicsit műanyag hatású, túlszaturált színvilág áll közel. A Dinamikus kontraszt funkció aktiválása viszont semmilyen látható változással nem járt, tehát ezt is felesleges babrálni.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

A gyors mozgások megjelenítése során szokták kritizálni az OLED paneleket, de mi ez esetben semmilyen kirívó hibát nem tapasztaltunk. Az viszont tény, hogy a képernyőn nagy sebességgel átszáguldó, kisebb méretű objektumok körül egy-egy szempillantásra néha felfedezhető halvány auraféleség, ha az ember direkt erre koncentrál. Akadozásba, remegésbe vagy szellemképesedésbe viszont nem futottunk bele. Játék módban, amikor minden képjavító, képmódosító funkció ki van kapcsolva, 33,9 ms input lagot mértünk, ami ma a tévék között teljesen korrekt értéknek számít.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

A betekintési szöggel nincs gond, a tónusok még akkor sem kezdenek el fakulni, torzulni, ha valaki lehetetlen pozícióból, teljesen oldalról vagy felülről nézi a kijelzőt. Mivel háttérvilágítás nincs, ezért ugyanolyan szín esetén a képernyőnek teljesen homogénnek kéne lennie, azonban ez valamiért nincs így, a kék tesztképen is látszik talán, hogy bizony felfedezhetőek minimális eltérések, de ez szerencsére a hétköznapi használat során egyáltalán nem tűnik fel. A 16:9 és a 4:3 mellett megtalálható a kínálatban két nagyított képarány opció is, ami a látásproblémákkal küszködők számára lehet hasznos, azonban azzal számolni kell, hogy ezeknél bizonyos képrészletek értelemszerűen "lelógnak" a kijelzőről.

HDR támogatás és előzetes beállítások

A modell biztosítja a nagy dinamikatartományú, azaz HDR (High Dynamic Range) tartalmak megjelenítését, azaz az egyes képpontok fényerejét a képjellel együtt érkező metaadatoknak megfelelően módosítja. Így tehát a világos képrészleteknél nagy a fényerő, a sötéteknél pedig alacsony, ami elméletileg sokkal látványosabb végeredménnyel jár, mint amit a hagyományos filmek, videók produkálnak. A dolog működik, de az is igaz, hogy a HDR nem minden tartalomnak tesz jót, ugyanis egyszerűen kicsit természetellenesnek, túlságosan harsánynak tűnik ilyenkor a képvilág, tehát míg például az animációs vagy fantasy filmeknél ez abszolút hozzáadott értéket jelent, addig a természetfilmeknél, dokumentációs alkotásoknál már néha zavaró. Az LG az idei évre előállt egy konverziós technológiával, amely képes a hagyományos anyagokból HDR hatásút kreálni, de ez egyelőre még nem működik igazán meggyőzően, így most még jobb nem erőltetni ezt a szolgáltatást.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

Az LG az E6 széria esetében sem fukarkodott az előzetesen programozott képmódokkal. A hét, különféle színhőmérsékletű, fényerejű és bekapcsolt képmódosító funkciókat tartalmazó profil és a két felhasználói fiók mellett akadt hely egy olyannak is, amelyik automatikusan igazítja a beállításokat az aktuális tartalomhoz.

Profil/beállítás Eco Élénk Fotó HDR Hatás Játék Sport Színház
Fényerősség (fehérpont) 98,3 cd/m² 148,2 cd/m 133,3 cd/m² 116,3 cd/m² 158,6 cd/m² 173,6 cd/m² 89,1 cd/m²
Fényerősség (feketepont) 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m² 0 cd/m²
Kontrasztarány végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen végtelen
Legnagyobb delta E 14,09 20,4 9,73 13,79 11,02 20,28 10,83
Átlagos delta E 4,45 8,75 3,88 4,2 4,4 9,35 4,48
Színhőmérséklet 10 700 K 12 600 K 8200 K 6600 K 8400 K 12 900K 6500 K

Egy i1 Display Pro kalibrátorral, illetve a DisplayCAL névre hallgató alkalmazás segítségével vettük szemügyre tüzetesebben az előzetes beállításokat. Sorrendben ezek a következők: Eco, Élénk, Fotó, HDR Hatás, Játék, Sport, Színház. A kapott értékek közül a legnagyobb fényerőt, a feketeszintet, a valós kontrasztarányt, a színhőmérsékletet, illetve a delta E értékeket tüntettük fel a táblázatban. Utóbbi egy olyan numerikus érték, ami két különböző szín távolságát határozza meg egy színrendszeren belül. Minél kisebb a delta E értéke egy adott színnél, annál közelebb áll a referenciához (sRGB), vagyis annál jobb. Mivel most az átlagosnál jóval kevesebb időt töltöttünk el a tv társaságában, ezért a megszokott kalibrálásra nem nyílt lehetőség, úgyhogy az ideális beállításokkal kapcsolatban most nem tudunk hasznos információkkal szolgálni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés