Hirdetés

LG 4K OLED tévé, beépített hangprojektorral

Kipróbáltuk a síkképernyős, Ultra HD felbontású, HDR támogatású LG 65E6V OLED tévét.

Hangprojektor, webOS 3.0

Beépített hangrendszer

A 40 wattos maximális névleges kimeneti teljesítménnyel bíró integrált hangrendszer beváltja az előzetes elvárásokat, tehát jobb megszólalást produkál, mint a legtöbb tévé, de azért egy több komponensből álló házimozi vagy sztereó szettel, esetleg egy komolyabb soundbarral már nem kelhet versenyre. A beépített mélysugárzóknak hála a basszusok is hallhatóak, a dinamika is megvan, így az E6, ha nem is képes megteremteni egy moziterem illúzióját, legalább egy-két lépést tesz ennek irányába.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

A modell megkapta a Magic Hangbeállítás funkciót, amely a Magic Remote távirányítóba épített mikrofon segítségével a legjobb minőségű hangot a helyiség egy kívánt pontjába koncentrálja elméletileg. A dolog a gyakorlatban is működik, legalábbis érzékelhető volt némi változás a kiinduló állapothoz képest. A sztereó nagyjából 3 méteres távolságig érzékelhető, utána már egybemosódik, hogy milyen irányból érkezik a hang a fülhöz. Nem hiányzik a virtuális térhatású funkció sem, de hogy őszinték legyünk, ezt hiába kapcsoltuk be, nem igazán érzékeltük a surround hatást. A tévéből természetesen nem hiányoznak a különféle tartalmakhoz előre konfigurált hangmódok sem, és ha valaki ezek közül egyikkel sem elégedett, még mindig igény szerint változtathat a magas, közép és mély hangok arányán. Azt érdemes megjegyezni, hogy az E6-hoz Bluetooth technológia révén vezeték nélküli úton is csatlakoztathatóak a kompatibilis külső hangszórók, hangrendszerek.

Hirdetés

WebOS 3.0

Az E6 sorozatba nem túl meglepő módon az LG saját webOS 3.0 okostévérendszere került, amelyről már írtunk bővebben, és készítettünk róla videót is. Úgyhogy most csak röviden annyi, hogy nagyon felhasználóbarát platformról van szó, amely kellően gyors, átlátható és stabil. E modell mellé az átalakított, hagyományos távvezérlőre hasonlító Magic Remote mellett pakoltak egy második, kiegészítő, mindössze néhány gombbal felvértezett második távirányítót is, amiből a mozgásérzékelés funkció hiányzik. A modell képes együttműködni USB-n keresztül csatlakoztatott egérrel, billentyűzettel, és akár iOS- vagy Android-alapú mobil eszközzel is kiváltható a távvezérlő.

LG 65E6V LG 65E6V
LG 65E6V [+]

A webOS szerves része az alkalmazásbolt, azaz az internetes tartalmak futtatásának lehetősége. A szoftverek között megtalálhatóak a videó- és képmegosztó appok, életmóddal, hírekkel, időjárással kapcsolatos szoftverek, és az egyszerűbb játékok sem hiányoznak. Ezekhez a beépített hardver kellően erős, így akadozással, fagyással nem kell számolni. Azt mindenképp fontos kiemelni, hogy a legtöbbek által használt ilyen app, a YouTube teljesen jól működik, és támogatja a hangalapú keresés funkció használatát is. A böngészés is pofonegyszerű és kellően gyors, olyan élményt nyújt, mintha egy telefonon vagy notebookon szörfölgetnénk. A netezést jelentősen megkönnyíti a hangalapú keresés, azaz elég a kívánt kulcsszót vagy szókapcsolatot a Magic Remote mikrofonjába dünnyögni, és a rendszer nyomban megjeleníti a találatokat a képernyőn – egyébként meglehetősen hatékony a szolgáltatás, szinte mindig eltalálta a kimondott szót.

3D

Ma már a 3D támogatás nem evidencia, még az OLED tévék esetében sem, de ez a készülék biztosítja a térhatású tartalmak megjelenítését, amihez a passzív polarizációs technológiát használja. Ez pedig azt jelenti, hogy a szemüvegek kényelmesek, könnyűek és olcsók, viszont a vertikális betekintési szöggel vannak problémák, ezért ha valaki túlságosan "felülről", tehát mondjuk állva, vagy "alulról", a kanapén fekve nézi a kijelzőt, akkor azt fogja tapasztalni, hogy a kép teljesen elmosódottá válik. Nem hiányzik a 2D->3D konverzió sem, de ez nem működik hibátlanul, ennek következtében néha kifejezetten furán néz ki a kép, jobb nem is erőltetni.

Miracast

A kompatibilis mobil eszközök képernyője egy rövid párosítási procedúrát követően könnyedén tükrözhető a Miracast támogatás révén, viszont némi késleltetéssel (körülbelül 80 ms) számolni kell, ami azt jelenti, hogy egyes játékoknál, azaz ahol fontos a viszonylag gyors reakció, nem igazán használható.

DTV

Sajnos antenna hiányában a digitális tévézéssel kapcsolatos szolgáltatásokat nem tudtuk kipróbálni, hiába rendelkezik a készülék a digitális adások vételéhez szükséges tunerekkel.  Mindenesetre az LG tévékkel szerzett korábbi tapasztalataink alapján sem a jelfeldolgozással, sem az elektronikus programmagazinnal nem lehet elvileg semmi gond.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • LG

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés