2018. december 17., hétfő

Szponzorunk

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

LG 50PM6800: plazmatévé az LG műhelyéből

Megnéztük, mit kínál 2012-ben egy 3D-kompatiblis, smart rendszerrrel felvértezett plazmatévé.

Kezelés, smart rendszer

Távirányítók

Noha a készülék képes kezelni, mellé alapkiszerelésben nem jár a – korábban már általunk is kipróbált – mozgásérzékeny Magic Remote távvezérlő, ennek megfelelően a teszttermék dobozában sem leltük, így arról nem tudunk nyilatkozni, hogy ez esetben hogy muzsikál. Egyébként a tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a rendszer minden LG eszköznél gyakorlatilag ugyanúgy működik, úgyhogy 99 százalék, hogy itt is teljesen rendben van a dolog.

A hagyományos kialakítású távvezérlő is már régebbről ismerős darab. A gombok mérete, kialakítása megfelelő, és a dedikált funkciógombok számára sem lehet panasz, hiszen minden fontosabb szolgáltatás elérhető innen közvetlenül. A felhasznált anyagok minőségébe nem lehet belekötni, ugyanis a kiegészítő jól bírja a kiképzést, és még a kézből sem csúszkál ki. Hibaként a fekete fényezést lehet felróni neki, ami egy állandóan tapogatott távvezérlő esetében érthetetlen választás, és háttérvilágítást is építhettek volna bele.

Okostévé

A smart tévé rendszerre nem térünk ki részletesen még egyszer, hiszen egy az egyben olyan, mint a korábban tesztelt LM765S tévénél. Röviden összefoglalva a lényeg az, hogy 2012-től a smart szekció már nem kizárólag az alkalmazások, a widgetek és a nyílt böngésző tágabb otthona, hanem jóval inkább egy olyan portálszerűség, ahonnan minden egyes funkció és menüpont elérhető a rendszerbeállításoktól kezdve a bemeneteken, a médialejátszón, a tévéújságon és a kislexikonon át egészen a korábban említett netes tartalmakig.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a jól bevált elemeket lecserélték volna, hiszen a rendszermenü megmaradt korábbi formájában, azaz hang-, kép- vagy hálózati beállítások számára fenntartották a régi, hasábos felépítésű grafikus kezelőfelületet. A struktúra logikus, világos és kellően sekély, ráadásul az egyes paraméterek használatát rövid, olykor illusztrációkkal támogatott magyarázat is kíséri. A különféle funkciókról, szolgáltatásokról, ezek feladatáról egyébként az integrált kislexikonban részletesen is lehet olvasgatni. Ezek a magyarázatok egész jó szolgálatot tesznek, és még a helyes beállítások megtalálásához is hasznos tippeket adnak.

Az egy gombbal előhívható gyorsmenü ebből a plazmából sem hiányzik. Ennek előnye, hogy azonnal elérhetőek a bemenetek, az előre beprogramozott kép- és hangprofilok, illetve módosítható a képarány. Mindent összevetve: a menürendszer kezelése logikus és egyszerű, nem okozhat gondot senkinek.

Prémium tartalmak, alkalmazások és a böngésző

Az LG termékeinek sajátossága, hogy az elérhető netes tartalmak két nagy csoportban, az úgynevezett prémium tartalmakban és az applikációkban találhatóak meg. Az első halmazba tartozók egy gombnyomás után azonnal betöltődnek, míg utóbbiakat letöltés után telepíteni kell. Értelemszerűen előbbibe kerültek a fontosabb weblapok, így például a videomegosztók, azaz a YouTube, a Dailymotion vagy a Videa, az MTV-féle videótár, a Startlap TV, a Facebook és az olyan magyar híroldalak, mint az Index vagy az Origo.

Ezek mellett az applikációk kategóriában ott a közel száz alkalmazás, amelyeket a könnyebb navigáció érdekében tartalmuk szerinti csoportokba osztották (játék, szórakozás, oktatás, életmód, hírek), melyek értelemszerűen már elnevezésükkel utalnak arra, hogy milyen jellegű programokat kínálnak. Ezen kívül lehetővé tették a dátum, illetve a felhasználók értékelésein alapuló keresést is, vagyis sorrendbe rendezhetők az alkalmazások a szerint, hogy másoknak mennyire tetszettek.

Az alkalmazások minősége nagyon eltérő, mert vannak valóban hasznos, szórakoztató darabok köztük, de akadnak tragikusak is. Mindenesetre arra odafigyeltek, hogy megpróbáljanak lefedni minden társadalmi csoportot nemre, életkorra, érdeklődési körre való tekintet nélkül, úgyhogy mindenkinek érdemes próbálkozni, keresgélni. A beépített, Flash-támogatású böngésző jól működik, és mivel a rendszer képes kezelni az USB-n csatlakoztatott egeret és billentyűzetet, így nem kell a virtuális klaviatúrával ügyetlenkedni, ami jelentősen megkönnyíti a kezelést.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.