2019. augusztus 20., kedd

Útvonal

Tesztek » Monitor rovat

LG 38UC99: az arcátlanul széles monitor

A 38 hüvelykes képátló csak egy dolog, de felbontása sem annyira hétköznapi.

Bevezető, külső

Az LG tavaly nyár végén adott hírt elsőként a 38UC99 jelzésű monitorról, ami 38 hüvelykes képátlót és 24:10 képarányt ígért, mindezt IPS panellel és AMD FreeSync technológiával párosítva. Élőben először a januári CES-en nézhettük meg közelebből, ahol egy igen látványos, három kijelzőből álló installációt építettek, ami impozáns, 11 520x1600 képpontos felbontást jelentett.


[+]

Külsejét tekintve a modell illeszkedik az LG jelenlegi kínálatába: talpa enyhén ívelt, széles, sajnos műanyag borítású, de belül fém, erre került a méretes, vagy még inkább széles, szintén ívelt panel, aminek sugara 2300 milliméter. Ennek kialakítása keret nélküli, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy hagyományos, széles műanyag káva lényegében csak alul van (11 milliméter széles), felül, illetve a jobb és bal oldalon nincs, a képtartalom viszont nagyjából a szélektől mérve ~1 centiméterre jelenik meg.


[+]

Hátulról a kinézet szöges ellentéte a szemből tapasztalható feketeségnek: fényes fehér felület fogad a már említett talpat leszámítva.


[+]

Az állvány lehetővé teszi a dönthetőség (-5-15 fok között) mellett a magasság állítását (0-110 mm) is. Sajnos forgathatóság nincs, míg a pivot módot értelemszerűen – a nagy kijelzőméret miatt – elhagyták.


[+]

Az egymásba csúszó elemekből álló műanyag állvány már ismerős, korábban is megfordult nálunk LG kijelző, aminél ezt a megoldást alkalmazták. Akkor sem voltunk vele elégedettek, és most is hasonló a helyzet, bár ezúttal egy fokkal jobban sikerült a végeredmény, kevésbé lifegős. Gondoltak a kábelek elvezetésére most is, a szokásos felcsíptethető műanyag C idommal foghatjuk össze őket.


[+]

Az állvány igény szerint lecsatlakoztatható, alatta pedig előbukkannak a VESA falikonzol számára fenntartott 100 x 100 milliméteres furatok. Érdemes megfigyelni, hogy 2 darab, egyenként 10 wattos hangszórót is kapott a 38UC99, ezek nyílásait láthatjuk alul. Ezeket nem csak HDMI/DisplayPort kábelen keresztül, hanem akár Bluetooth segítségével is munkára bírhatjuk. Továbbá ugyanitt a káva első felén, de középen van a menüben történő navigálásra szolgáló pöcök is.


[+]

A hátoldalon kaptak helyet a bemenetek is: többek közt egy DisplayPort 1.2a és két HDMI 2.0 került ide, illetve van egy USB Type-C is, ami amellett, hogy a két USB 3.0-s aljzat upstream portjaként (aka PC-vel történő összeköttetésként) szolgál, DisplayPort jelet is fogad, ám ilyenkor nincs FreeSync-támogatás. Plusz pont, hogy ehhez kábelt is találunk a dobozban, ráadásul hagyományos átalakítót is mellékeltek. Van még egy dugóval lezárt USB is, mely a szervizcsatlakozó szerepét látja el. A tápegység csatlakozója is itt lelhető fel, melynek formájából is kitalálható, hogy a tápellátást külső egységgel valósították meg. Itt említenénk meg, hogy a fogyasztás bekalibrált módban 30 watt körül alakult (hang nélkül).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.