Lenovo Yoga C930: három az igazság?

Előző két változata kiválóan sikerült a Lenovo prémium 2 az 1-ben gépének, vajon sikerült ezt tartaniuk?

Használat közben

Kijelző

Mint már érintettük, a képernyő feladatát egy LG gyártmányú, LP139UD1-SPC2 típusú, 13,9”-es panel látja el, amely IPS technológiát használ. Fényes felülete tükröződik, ami kültérben eléggé megnehezíti használatát, annál is inkább, mert 318,2 cd/m² maximális fénysűrűsége csak jó, de nem kiváló. Az ehhez tartozó kontrasztarány egyébként 1190:1, ami az IPS technológiától nem rossz, ugyanakkor messze van a HDR-től, így a Dolby Vision kompatibilitás inkább csak elméletben érdekes.


[+]

Színek területén sem teljesít rosszul a Yoga C930 4K-s változata, de professzionális felhasználóknak kevés lesz a 95,2%-os sRGB és 68,9%-os AdobeRGB lefedettség, annál is inkább, mert a színek sem teljesen pontosak. A háttérvilágítás egyenletessége rendben van, a maximális eltérések normál (150 cd/m² körül) fénysűrűségnél bőven 10 százalék alatt maradnak.


[+]

Mivel 2 az 1-ben gépről van szó, a monitor természetesen érintésérzékeny is, egyszerre akár tíz ujjunkat is tudja követni, illetve a már említett, hátulról, a zsanér mellől kihúzható tollal is dolgozhatunk rajta. Ez utóbbi 4096 nyomásszint megkülönböztetésére képes, és aktív – tölteni automatikusan töltődik dokkolt állapotában, így ezzel nem kell külön foglalkozni.

Munka közben

Alumíniumból készült burkolatának és duplaventilátoros hűtésének köszönhetően a C930 elég jól birkózik meg a Core i7 által leadott wattokkal, és rögtön tetten is érhető, hogy miért lett gyorsabb elődjénél: bár a két rendszer nagyon hasonlóan viselkedik, pár fokkal és így pár száz megahertzcel tovább engedi pörögni a CPU-t.


[+]

A ventilátorok alapterhelésen egyébként gyakorlatilag némák, a Yoga C930 hang nélkül teszi a dolgát. Processzorunk a 20 °C-os irodában körülbelül 41-42 °C-os volt terhelés nélkül – a burkolat azonban ilyenkor is melegszik, igaz, nem vészesen, a csuklótámaszoknál 25 °C-ot, a billentyűzet felső részén, nagyjából az 5/6 billentyűk környékén 35 Celsius-fokot mértünk (ez utóbbival nem érintkezik kezünk). Az alsó burkolatnál a jobb hátsó rész melegedett erősebben, ahol szintén 35 °C-ra kell készülni – ez még nem kellemetlen a nadrágon keresztül, de előrevetíti, hogy nagy terhelésnél már nem lesz célszerű ölben tartani a gépet.

Hőmérsékletek terhelés nélkül Hőmérsékletek terhelés nélkül
Hőmérsékletek terhelés nélkül [+]

Át is térve a terhelésnél tapasztaltakra, a ventilátorok ilyenkor is csak alig hangosodnak fel, sem hangerejük, sem hangszínük nem zavaró – megkockáztatjuk, hogy pár decibel még elfért volna, ha cserébe kicsit tovább foroghat a Core i7-8550U. Amikor elkezdjük terhelni a gépet, nagyjából 10-15 másodpercig 3,4 GHz-re ugrik a CPU órajele, és ilyenkor hőmérséklete is meredeken emelkedik, egészen 92-52 °C-ig. Ezt elvileg tartani is tudná a rendszer, de ehelyett inkább visszavesz az órajelből, amelyet 2,8 GHz-en stabilizál, miközben a magok hőmérséklete 71-72 °C körül mozog. Ha bekapcsoljuk a grafikát is, a CPU órajele természetesen tovább csökken, a teljes egység nagyjából 20 wattos kerettel gazdálkodik.

Hőmérsékletek terhelés mellett Hőmérsékletek terhelés mellett
Hőmérsékletek terhelés mellett [+]

Billentyűzet, hangszórók

Mivel tesztgépünk nem magyar kiosztású, így ennek finomságait nem tudjuk elemezni – de a Yoga C930 sokban hasonlít a 920-ra ezen a területen is. Merevsége miatt a klaviatúra jól használható, határozott visszajelzést ad, de a gombok útja értelemszerűen rövid.


[+]

Némi változáson ment át a tapipad, eltűnt például az integrált gombokra utaló vonal, de ezek az újítások inkább csak kozmetikaiak – a Precision Touchpad képességekkel rendelkező, Synaptics gyártotta egység jól működik, pontosan, precízen használható.


[+]

Fontosabb lehet a hangszóró, hiszen azok a soundbarnak álcázott zsanérban lapulnak. Volt értelme ide telepíteni őket, mert noteszgéphez képest tényleg kiváló lett a hangminőség, meglepően jó a dinamika és a hangok tisztasága is, a Dolby Atmos kompatibilitás pedig szimulált 3D hatást is ígér, de ez inkább csak jelzésértékű. Persze csodát azért ne várjunk, nagyjából 120-160 Hz-ig számolhatunk a mélyekkel, ennél lejjebb a négy apró hangsugárzó nem megy.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés