Hirdetés

Leadtek TV-tunerek USB csatlakozóval

Hirdetés

Leadtek PalmTop TV

Korábbi tesztjeink során többnyire hagyományos, PCI bővítőhelyre illeszthető TV-tunerekkel foglalkoztunk. Ezúttal valamivel ismeretlenebb vizekre eveztünk, megvizsgáltuk a Leadtek három, USB csatlakozós vevőjét. Nehéz megmondani, hogy egy külső, USB-s egység miért jobb a desktop gépekbe való PCI vagy a notebookokba való PCMCIA kártyáknál. Talán éppen azért, mert rugalmasabb náluk, hiszen a külső csatlakozó miatt mindkét géptípushoz használható, ráadásul könnyen és gyorsan telepíthető egyik gépről a másikra. Tesztünkben három külső vevőt vizsgálunk meg a Leadtek kínálatából.

A trió legegyszerűbb, és 16 700 forint körüli árával legolcsóbb tagja a PalmTop TV. Viszonylag új termékről van szó, melynél a funkció mellett a formára is ügyeltek. A téglavörös és fekete színkombinációjú dobozkán egy USB, egy antenna és egy univerzális hang- és képbemenet található csupán. A formás ládikó többféle felhasználására utal, hogy egy vak csatlakozóhelye is van.

A másik oldalán fényes, sötét takarólemez alatt bújik meg a távirányító érzékelője. Az oldalfalon látható még néhány szellőzőnyílás, hiszen a belsőben dolgozó elektronikát hűteni is kell valahogyan.

Alul, egy címkén látható, hogy berendezésünk a hazánkban és Európában elterjedt PAL szabvány szerint működik. Ha véletlenül NTSC-set kapnánk, érdemes azonnal kicserélni, mert azzal nem boldogulunk idehaza.

Belül lényegében ugyanazokat az alkatrészeket találjuk, mint a PCI kártyás tunereken, csak az USB port kezelése igényel kiegészítő áramköröket. A PalmTop TV belsejének nagyjából a felét egy analóg rádiós egység tölti ki. Ennek természetesen fémborítása van, a képen csak az érdekesség kedvéért vettük le a burkolatot.

A Leadtek PalmTop TV lelke egy Conexant CX25843 chip, ami 2D, adaptív fésűszűrővel simítja az éterből elkapott jeleket, melyeket 10 bites felbontással alakít analógból digitálissá, és a rádiójelek mellett kompozit, S-Video és komponens (YPbPr) bemeneti jelekkel is elboldogul. Az USB kaput CY7C68013A chip felügyeli, ami egy teljesen általános USB-kezelő.

A Leadtek USB-s termékeihez ugyanazt a gazdag körítést kínálja. A dobozban a meghajtót tartalmazó korong mellett még másik hármat találtunk, különböző hasznos multimédiás tartalmak kezelésére és archiválására való szoftverrel megrakva. Kaptunk még egy USB kábelt és a bemenethez egy bokrétát, amin S-Video és három RCA csatlakozó van. Az utóbbiakból egy a képhez, kettő pedig kétcsatornás hanghoz való.

A legmókásabb tartozék a vaskosabb keksz méretű távirányító. Kétségtelen, hogy nagyon kicsi és hordozható, de ez használhatóságának rovására megy. Fóliás gombjai kényelmetlenebbek az általános megoldásoknál, és mivel egyformák, nagyon nehéz vakon tájékozódni köztük. Hét sorban, és négy oszlopban összesen 28-an vannak, így minden fontosabb funkció elérhető távolról is.

A kis vezérlő egy termetes gombelemmel működik, amit valószínűleg nehezebb lesz pótolni, mint a hagyományos AA-s vagy AAA-s ceruzaelemeket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Leadtek tévétunerek PCI foglalatban

  A Leadtek közkedvelt WinFast TV2000 XP Expert és hardveresen tömörítő PVR2000 tévévevőjét teszteltük.

 • AVerMedia külső tévétunerek

  Folytatódik tuneres szorozatunk. Ezúttal két AVerMedia terméket mutatunk be, melyek közül csak az egyik nevezhető számítógépes tévévevőnek.

 • Tévétunerek az Itemstől

  Az itthon még kevéssé ismert gyártó PCI-os, Cardbus-os és számítógéptől akár független tévévevőjét teszteltük.

 • A tuner, ami zsebre vágott

  ...pedig inkább mi vághatnánk zsebre az AVerMedia hibrid, azaz analóg és digitális tévéműsorokat kezelő USB-s vevőegységét.

Előzmények

Hirdetés