Hirdetés

LAN-parti Thermaltake módra

Külső jellemzők


A LAN-partik motorja – ultrakönnyű karosszériával

Ismét egy Thermaltake házat veszünk nagyító alá, amivel ezúttal a LAN-partik megszállottjainak szeretnénk kedvében járni, hiszen a VA1000RWA jelzésű ház elsősorban nekik ajánlható. A torony a Thermaltake LANMOTO termékvonal tagja, de számos plusz kiegészítővel is szolgál. Kezdődjék tehát a parti...

A ház adatai, doboz, csomagolás és tartozékok

 

Thermaltake LANMOTO VA1000RWA adatai
Szín piros/fekete/kék/ezüst
Tömeg 5 kg
Méret 495 x 210 x 478 mm
Anyag Váz 0,8 mm vastagságú alumínium
Ajtó Műanyag
Meghajtók Külső 4 x 5,25", 2 x 3,5"
Belső 5 x 3,5"
Bővítőhelyek 7 db
Alaplap-formátumok Micro-ATX, Standard ATX, Extended ATX (Dual CPU)
Ventilátorok Előlapon
(beszív)
120 x 120 x 25 mm, 2000 rpm, 21 dBA
Hátul
(kifúj)
120 x 120 x 25 mm, 2000 rpm, 21 dBA, kék LED-világítással
Oldalt
(beszív)
90 x 90 x 25 mm,1800 rpm, 21 dBA

 

doboz portörlő kendő csavarok

A doboz dizájnos és nemcsak praktikus szállítóeszközként szolgál, hanem szinte az összes tulajdonságát bemutatja a háznak. A csomagolásra egy szavunk nem lehet, a lehető leggondosabb – látszik, hogy a gyártó vigyáz a gyermekére. Kibontva a terméket a házon kívül egy kis dobozt találunk, amelyben egy zacskó csavar (nem spóroltak), egy vékonyka kézikönyv, egy törlőkendő (a ház ápolásához), matricák és a meghajtókhoz tartozó illesztő sínek kaptak helyet.

Külső tulajdonságok

Lerántva a vászon leplet rögtön szemet szúrt MOTOrunk fényezése, amely igen jó minőségű ebben a kategóriában. Tekintsünk körbe egy kicsit, kezdjük az előlappal, ahol jól láthatóan ott feszít a három motor. A triót egy kapcsoló vezérli, amit három fokozatban tudunk állítani, de sajnos csak a ház belsejében lehet hozzáférni. Az elsőben csak simán világít, középső a kikapcsolt állapot, a harmadik pedig a villogó (roppant idegesítő). Ezek után valahogy nem fog el minket az „easy rider” érzés, sőt inkább újra átélhetjük kisiskolás matchboxos korszakunkat. Látszik, hogy a cég a fiatal korosztályt célozta meg (de ennyire?). Nekünk nem jön be ez a futurisztikus Thermaltake design, de persze embere válogatja...

Hirdetés

 

előlap ”easy riders” sebességváltó

 

Helyett kapott felül még egy előlapi panel (Hardcano), kék LCD-kijelzővel, két darab ventilátorszabályzóval és két USB 2.0, illetve egy Firewire kivezetéssel. Tudása bőven elég a házban lévő ventilátorok vezérléséhez, ugyanis két ventilátort tudunk vele szabályozni. Célszerű a processzorhűtőt és egy nagyobb fordulatszámú, hangosabb ventit rákötni, hisz ezeket könnyedén tudjuk állítani a két potméterrel, ezáltal csökkentve a kellemetlen zajforrásokat (ami mondjuk munka közben jól jöhet). Persze a fordulatszámok mellett le tudjuk ellenőrizni a belső hőmérsékletet, szintén két helyen, és az adatokat °C és °F egységben is ki tudjuk íratni. A hőmérsékletszenzorokat bárhová elhelyezhetjük, ám célszerű az egyiket minél közelebb a processzor magjához, a másikat valami szintén nagyon melegedő alkatrészhez (videokártya, north bridge stb.) tenni. A kijelző három másodpercenként frissíti az értékeket, és azonnal pirosra vált, ha a megadott érték felé kúszik a hőfok. Pluszpont a LANMOTO-nak.

 

kék LCD-kijelző piros, ha baj van 2 x USB / 1 x IEEE 1394

A hátlap mögé kerülve a szokásos dolgokat láthatjuk: a táp helyét, az alaplap hátsó I/O-paneljét, a slotok helyét és a 12 cm-es ventilátorhoz tartozó szellőzőrácsot. Gépünket a kihajtható talpakkal még stabilabbá tehetjük.

 

hátlap kihajtható láb

Térjünk vissza az előlaphoz, vagyis nyissuk ki az ajtókat, amit a mellékelt kulcs segítségével tehetünk meg (mert ugye manapság fő a biztonság). Az első ajtót kinyitva betekintést nyerhetünk a meghajtókhoz, a power és reset gombhoz valamint a LED-ekhez, amelyek bekapcsolt állapotban kék színben pompáznak. Sajnos ide és az ajtóra már nem jutott elég nemes fém, így maradt a hihetetlen kommersz műanyag, amely igencsak lerontja az összhatást, főleg hogy a színek inkább a rózsaszín felé hajlanak (igaz, az ajtó általában be van csukva).

 

első szint kulcs gombok / LED-ek Power „ON”

Menjünk még beljebb a kulisszák mögé, itt már az igazi nyersanyag fogad minket. Innen tudjuk betolni a rendelkezésünkre álló meghajtókat, melyeket csavarok nélkül is könnyedén rögzíthetünk, így beszerelésük igen egyszerű. Itt található még az elülső panelen elhelyezett 12 cm-es ventilátor is tisztítható porszűrőjével.

 

második szint meghajtórögzítés porszűrő

Az egyik leglátványosabb dolog még a ház külsején a dizájnos, X alakú plexiablak, amely kellő betekintést nyújt a LANMOTO belsejébe. Az oldallap könnyedén levehető két nagyobb méretű gombacsavar és két műanyag pánt oldásával, és hogy alkatrészeink biztonsága maximális legyen, itt is igénybe vehetjük a kulcsos megoldást.

 

X-ablak gombacsavar zárható oldallap

A belső tér, kiegészítők

Belső tulajdonságok

Nyissuk fel a MOTOrháztetőt és gépészkedjünk egy kicsit. A ház belseje szintén alumínium; a belső tér elég nagy, így egy nagyobb méretű ATX lap is kényelmesen elfér benne. Szerelésnél nem kell aggódnunk amiatt, hogy szétvagdosnánk a kezünket, mert a jobb videokártyákhoz hasonlóan az élsimítás itt is a maximumon van. Négy darab nagy (5,25 hüvelykes) meghajtórekesz és hét darab kis (3,5 hüvelykes) fiók található a házon belül. A két darab kívülről is elérhető 3,5 colos meghajtónkat könnyedén beszerelhetjük a házba, mert ezek tárolóhelyei kivehetőek a házból. Ugyanez az eljárás érvényes winchestereink rögzítésénél is. A rögzítési pontoknál elhelyezett gumialátétek segítenek elnyelni meghajtók által kibocsátott rezgéseket, ezáltal csökkentve azok zaját. Ha ki vagy le akarunk cserélni egy alkatrészt, ezt gombacsavarok könnyítik meg, és a kezünkön kívül semmilyen segédeszközt nem kell alkalmaznunk.

 

belső kivehető 3,5" rack HDD-rekeszek

Az alaplap rögzítését is ügyesen oldották meg. Az alaplap behelyezésekor nem kell azzal játszadoznunk, hogy fixen feküdjön a lap és a lyukaknál álljanak a menetek. A bővítőkártyák illesztése is egyszerű, ez esetben sem kell segédeszköz vagy csavar. A műanyag rögzítőkarral leszoríthatunk bármilyen kártyát.


slotok

A ház hűtése igényes, alapból három darab ventilátort kapunk hozzá, melyek közül kettő 12 cm-es, egy pedig 9 cm-es. Az első panelen találjuk az egyik 12 cm-es példányt, amely a keményen güriző winchestereink hűtésére szolgál. Ez kintről befelé szívja a levegőt. A hátsó venti ugyanilyen méretekkel bír, de ennek plusz tulajdonsága, hogy kéken világít, ami a ház összhatását dobja fel. Legfőbb szerepe, hogy az alkatrészek által felmelegített levegőt kiszívja a házból. A harmadik ventilátor a ház oldallapján helyezkedik el, és a processzor felől szívja ki felgyülemlett meleg levegőt. A légterelők fordulatszáma alacsony (a 12 cm-eseké 2000 rpm, a 9 cm-esé 1800 rpm), így minimális zajt (21 dBA) okoznak.

 

elülső... hátsó... oldalsó...

Opcionális felszerelések

Thermaltake XaserBag

Mivel a házat valahogy el kell jutattni a LAN-partira, ezért opcionálisan kapható hozzá egy XaserBag nevezetű „válltáska”. Ezzel kényelmesen cipelhetjük a vállunkon féltett kincsünket, emellett az egyéb perifériánkat is szállíthatjuk benne.

 

XaserBag egér és billentyűzet

Thermaltake Xview

A megunt motoros előlapot is lecserélhetjük, az Xview ebben nyújt segítséget. A Thermaltake kínálatában számtalan matrica kapható, de magunknak is tervezhetünk saját igényeinknek megfelelően.

 

Xview matricák

Thermaltake Roundcable

Rengeteg fajta csőkábelt is beszerezhetünk házunkhoz. Ezekkel nemcsak rendezettebb, esztétikusabb rendszert építhetünk, hanem a házunk szellőzését is nagy mértékben elősegítik. Kapható sima színes (Standard series), ultraibolya fényre érzékeny (UV series), Lumináns (Luminous series ) és világító (EL series) változatban. Az összes illesztőfelülethez (IDE, floppy, SATA) kapni mindegyik fajtából, ezek a gyártó honlapján megtekinthetőek. Szerkesztőségünk a standard szériából egy zöld színű floppykábelt, az EL sorozatból pedig egy kéken világító ATA133-kábelt kapott. Az EL sorozat legszembetűnőbb jellemzője a fénye, de emellett réz árnyékolással is fel van vértezve, ezáltal is növelve az adatbiztonságot.

 

Thermaltake Perfectlight

Az élvezeteket még tovább fokozhatjuk egy fénycsővel, mely igencsak megdobja a látványvilágot sötétben, mikor ezerrel nyomjuk kedvenc játékunkat a hálón. A PerfectLight sorozat normál és hangvezérelt fénycsöveket kínál nekünk, ezek is többféle színben pompázhatnak. Mi egy hangvezérelt, kék példányt kaptunk. Rögzítése és üzembe helyezése igen egyszerű. A csomag tartalmaz egy 22,5 cm-es fénycsövet, egy DC/AC konvertert és egy szabályzópanelt (egy PCI-slotot foglal), mellyel a fénycső fényerejét állíthatjuk.

 

csomagolás belső

Silent PurePower 480W Butterfly Series


Butterfly Series

Thermaltake tápegységek is széles választékban kaphatók. A házhoz illően egy kissé csicsás tápegységet kaptunk, mégpedig a Silent PurePower 480W Butterfly W0020-at. Mivel ez egy bemutató, ezért a tápot nem teszteltük, ezt majd talán egy későbbi tápteszt alkalmával pótoljuk. A nevéből már sejteni lehet, hogy nem az a szokványos kommersz tápegység – bizony pillangónknak szép és erős szárnyai vannak. Az aktív PFC-s, 480 wattos táp egyik legfőbb tulajdonsága az ereje, ez úgy véljük, hogy még nagyobb konfigurációkban is megfelelő szolgálatot tehet.

 

hűtő trió

A tápegységben két darab 8 cm-es ventilátor rejtőzik, közülük az egyik automata hőszabályzós, a másikat ráköthetjük a hozzáadott előlapi szabályzóhoz vagy a LANMOTO Hardcanójára. A táp alkatrészeinek hűtéséhez kék alumínium bordák járulnak hozzá. A hűtés nemcsak hatásos és halk, de látványos is: a ventilátorok hét színben pompázhatnak, ezeket kb. 3-4 másodpercenként kellemesen villogva váltogatja. Kapunk még egy „elszívó”-t, amelyet a ház hátlapjára lehet szerelni és ugyancsak szabályozható. Jelen ház esetében erre nincs szükség, hiszen a 12 cm-es hátsó ventilátor kellően hatékony.

 

kábelek X-type átlátszó panel

Rengeteg kábel lóg ki a tápegységből, melyek igényesen össze vannak fogatva, le vannak árnyékolva, különböző típusok pedig eltérő színeket kaptak. Jöjjön még pár cicoma, ugyanis az X alakú takarólap lecserélhető átlátszóra, ezzel is felturbózhatjuk picit a belső fényeffekteket.

Értékelés

Összegzés

Ami nekünk szimpatikus az egészben, hogy külön kapható termékeit kiválóan össze tudja hangolni a gyártó. A legjobb példa erre, ha megveszünk egy házat, például a LANMOTO-t, akkor az mindjárt több kiegészítővel is összekapcsolható. Gondolunk itt a fent bemutatott tápegységre, amely tökéletesen beleillik ebbe a házba, és emellett igényes kidolgozású és elég erős is. A világító kábelek és a fénycsövek inkább már csak a hab a tortán. Látszik, hogy jól kitalálták az alapkoncepciót, hogy a „Thermaltake imázs” jól működjön. A házról szubjektíven azt tudjuk mondani, hogy nekünk nem tetszik ez a fajta dizájn (bár az átlátszó oldallap és a fényezés igen jó), de ezt mindenki maga döntse el. Objektíven értékelhető viszont, hogy alumíniumból készül, ezáltal könnyű és kiváló hőtani tulajdonságokkal rendelkezik, azaz jól hűthető, nagy a belső tere, és könnyen szerelhető. A megcélzott vásárlóközönség elvárásainak megfelel, ám ennek meg is kérik az árát: a ház bruttó kiskereskedelmi ára (táp és extrák nélkül) 41 ezer forint környékén mozog.

Ami tetszett:

 • könnyű (5 kg-os) alumíniumház,
 • szép fényezés,
 • oldalsó ablak,
 • jó hűtés,
 • sok meghajtórekesz,
 • LCD-s előlapi szabályzópanel,
 • könnyen szerelhető.

Ami nem tetszett:

 • drága,
 • az ajtó és az előlapi takarólapok anyaga műanyag,
 • villogó motorok.

Értékelés: magas ára miatt átlagos és ajánlott közötti.

qLa

A Thermaltake LANMOTO VA1000RWA házat a Cédrus Kft. és a Coomp-Ker forgalmazza.

Hirdetés

Azóta történt

 • Hőcsöves VGA-hűtők

  Tesztünkben két hőcsöves VGA-hűtő, a Thermaltake Giant III és a Zalman ZM80D-HP képességeit mérjük össze.

 • 46. hét: felhőtlen szórakozás

  Heti körképünk mellett ezúttal a LAN-partik speciális követelményeinek megfelelő alkatrészeket és konfigurációkat ajánlunk olvasóink figyelmébe.

Előzmények

Hirdetés