Hird​e​tés

2017. december 13., szerda

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Különleges Samsung Blu-ray-lejátszó

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A Samsung formabontó termékeivel mindig újat alkot. Ezúttal a BD-P4600 névre keresztelt Blu-ray-lejátszóval ismerkedtünk meg.

Képességek

Profile 2.0

A BD-P4600 Profile 2.0, vagyis BD-Live Blu-ray-lejátszó, így meg kell felelnie néhány követelménynek. Az ilyen készülékeknek rendelkezniük kell beépített vagy USB-n, hálózaton keresztül elérhető tárhellyel az internetes és a lemezen lévő adatok tárolására. Ezt a tárhelyet virtuális fájlrendszeren keresztül kezelik. Szükséges PiP (Picture in Picture – kép a képben) funkció, illetve másodlagos hangsávlejátszási képesség beépítése, amit általában egy második processzor végez. Internetes csatlakozási lehetőséget is biztosítaniuk kell a Profil 2.0 kategória képviselőinek.

A Samsung a tárhely tekintetében is próbált formabontó lenni, mert amíg ma még a lejátszók többsége USB-st mellékel, ebbe a modellbe 1 GB-os beépített flashmemória került. Egyes Blu-ray lemezek a BD-Live szolgáltatás segítségével az internetről is tölthetnek le bónusz tartalmakat: képeket, előzeteseket, egyebeket. Ezeknek az adatoknak a tárolására szolgál a beépített tárterület, ezért nem kell több tíz gigabájtnyi belőle. A tárhely bőven elegendő, hiszen törölhető és nincs olyan lemez vagy internetes tartalom, ami egyszerre megtöltené, de ha mégsem lenne elég, az USB-s bővíthetőség még mindig fennáll, mint lehetőség.

Hird​e​té​s

A vezeték nélküli kapcsolódáshoz a gyártó egy USB-s adaptert is mellékel a csomagban. A hatótávolsága nem túlságosan nagy, de viszonylag stabil átvitelt biztosít néhány méteren belül.

Hangsávok

A különleges kis lejátszó a hangsávok terén sem szűkölködik lehetőségekben. A tömörített HD (Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio) és Dolby Digital Plus hangsávokat ki tudja adni bitstream formában az erősítők felé, vagy belső kodek segítségével ezeket fel is tudja dolgozni, ha a vevő oldalon erre nincs lehetőség.

Maradva még egy kicsit a hangsávoknál: egy apró, de bosszantó hibát hagyott a rendszerben a Samsung. Lejátszás közben a képernyőn megjeleníthető egy információs ablak, ami különböző adatokkal látja el a nézőt. Ezen az ablakon azonban nem látszik a hangsáv típusa, csupán annyi, hogy többcsatornás sávról van szó. Ha a teljes információra van szükség, akkor a hangsávok között választó, a távirányítón dedikált Audio gomb megnyomása után van lehetőség a a teljes nevének a megismerésére. Ugyanígy a DivX filmeknél sem látszik, ha MP3 a hangsáv, csak a hangsávválasztóban.


Képminőség

A képminőség terén kiemelhető, hogy DVD-lejátszás során a lejátszó tud 1080p felbontásra felskálázást is, amely egyébként egy igencsak hardverigényes feladat, amire egyelőre nem sok konkurens képes. Lehetőség van 24p kimeneti sebesség alkalmazására is, ami az úgynevezett judderek kiszűrésére szolgál. A judder olyan képhiba, elmosódás, kockásodás, ami leginkább akkor látható, amikor a kamera végigpásztáz egy területen, vagy amikor nagyon gyors mozgások láthatók a filmen. Ez a hiba abból ered, hogy a forrás sebessége és a képernyőfrissítés nincs összhangban, nincs egy ritmusban. Ennek a funkciónak a teszteléséhez olyan tv szükséges, amely szintén ismeri a 24p technikát (vagy ennek a kiküszöbölésére alkalmas eljárások egyikét). Ilyen sajnos nem állt a rendelkezésünkre a teszt során, mert ezek a készülékek egyelőre még ritkák és drágák.

Egyébiránt a képminőség kiváló. A támogatott formátumok listájára is került fel olyan, amelyet nem minden termék mondhat el magáról, nevezetesen a DivX HD támogatás. Emellett DVD-ről vagy hálózaton keresztül számítógépről is képes DivX videókat lejátszani. Hálózati média lejátszására (például YouTube vagy más stream) azonban nem alkalmas a lejátszó, de talán ez nem is olyan nagy hátrány, ha figyelembe vesszük, hogy erre a versenytársak modelljei közül is kevés csúcsmodell alkalmas (pl. az LG BD370).

Sajnos a képminőséget illetően a Samsung elkövetett egy hibát is, amelyet a kategória legjobbjai nem. Kihagyták a Silicon Optics Reon chipjét, ami a HQV technológiát is ismeri. A HQV (Hollywood Quality Video) olyan képjavító eljárásokat alkalmaz, amelyek nagymértékban kihatnak a kimeneti képminőségre. A HQV a már kész videóanyag lejátszásakor képes javítani a hibákat, tehát post-production technológia.

Egyebek

A HDMI CEC, illetve az Anynet+ képesség Samsung szórakoztató-elektronikai eszközökkel jól működik, de más gyártó megoldásaival egyelőre nem kompatibilis. A távirányító infravörös kommunikációja a lejátszóval azonban nem mindig nyújtja a legjobbat. Nagyobb szögből sokszor már nem érzékeli a gombnyomásokat, így szinte csak szemből érdemes használni. A dedikált hangsáv- és feliratváltási gombok, a képkockánkénti léptetés gombja és a jelenetléptetés hasznos funkciók, és a 128-szoros sebességgel pörgetés is hatásos, de például a still nem mindig működik tökéletesen (valószínűleg BD-J hiba) és nem programozható. Még egy apróság, amely esti filmezésnél okozhat gondot, hogy a távkapcsolóba nem építettek háttérvilágítást a gombok jobb láthatósága érdekében.

Kissé szokatlan és bosszantó tulajdonság, hogy lejátszás közben a készülék menüje nem elérhető, így ha valamit változtatni szeretnénk, akkor a filmet le kell állítani. A távirányító nélkül a lejátszón is megtalálhatók az alapvető lejátszási funkciók. Ízléses érintőgombok villannak fel bekapcsoláskor a jobb alsó részen, és egy pár karakteres állapotjelző is került a borításra. A lemez kiadása csak kétszeri érintésre történik meg, ami egy apró biztonsági figyelmesség, de igen hasznos. A készülék szélén a plexisáv halványan, kékes színben dereng használat közben, fényereje nem zavaró még sötét szobában sem.

Értékelés

A Samsung termékeit a piac sok szegmenséből ismerhetjük, és általában az újító formák, a megbízhatóság és a funkciók sokasága jellemzi őket. A BD-P4600 kivételes formavilágával biztosan sokakat első ránézésre rabul ejt majd, de valószínűleg lesznek olyanok is, akiknek nem illene a nappalijukba. Az újítások mindig megosztják a vásárlókat.

A lejátszó összességében kiválóan teljesített. Gyors a boot folyamat, gyorsan beolvassa a lemezeket, sokféle formátumot ismer. A 2.0-s profilnak köszönhetően képes kezelni több hangsávot és képet egyszerre, Wi-Fi adapterével vagy kábel segítségével internetre is tud csatlakozni. A tömörített HD hangsávokat belső dekóderével is képes feldolgozni, ismeri a 24p továbbítási eljárást, Anynet+ környezetben kommunikálni is tud más Samsung eszközökkel. Szinte csak jót mondhatunk el róla, ám azért van néhány hibája, mint például a rendszermenü vetítés közbeni letiltása, a HQV hiánya és a viszonylag szűk mozgástér a távirányítóval. Egy dologról még nem esett szó: a készülék áráról. Az újításokat és a gazdag felszereltséget nem adják ingyen. A lejátszó az olcsóbb helyeken is 99 990 forintba kerül, ami jóval több, mint pár másik, hasonló tulajdonságokkal rendelkező lejátszó ára. Természetesen efölött is van még azért néhány árkategória, de nagy tudása ellenére az ára miatt csak tetszett minősítést adhatunk a készüléknek.


Samsung BD-P4600 Blu-ray-lejátszó

stevve

A Samsung Blu-ray-lejátszót a Samsung Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre.

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hi​rd​e​t​é​s

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.