Hirdetés

Kingston és Silicon Power SSD-k

Négy SSD

Kipróbáltuk a Kingston és a Silicon Power legújabb, asztali gépekbe szánt SSD-it. A Kingstontól az SSDNow V és az SSDNow V+ család legújabb tagjait tesztelhettük le, amelyek Kingston SV100S2 és SVP100S2 kódnéven kerülnek a boltok polcaira. Ezek lényegében az SNV425-S2 és az SNVP325-S2 leszármazottainak tekinthetők (a rengeteg kódnév és elnevezés között némi eligazítást nyújt az SSD-ket összesítő táblázatunk). Az átcímkézés egyébként nem hozott magával forradalmi változásokat. Az SNV100S2-ben ugyanaz a JMicron JMF618-as vezérlő található meg, ami az SNV425-S2-t is hajtotta, és ugyanezt mondhatjuk el az SSDNow V+-ról is, az SVP100S2-ben ugyanaz a Toshiba T6UG1XBG jelölésű chip rejtőzködik, ami az SNVP325-S2-ben is megtalálható volt. A két új Kingston SSD csak marginális átalakításokon esett át, a legészrevehetőbb változás az SV100S2-ben érhető tetten, ebben ugyanis alacsonyabb csíkszélességen gyártott NAND-chipek találhatók. Az érdekesség a firmware felújítása, az SSD-k firmware-beállítása ugyanis alapvetően meghatározza az SSD sebességét. Ha a gyártó úgy dönt, hogy xy SSD random IO-ban vagy szekvenciális tempóban túl lassú/túl gyors, akkor azt a firmware-en keresztül átállíthatja, általában az ellenkező pólus rovására (tehát ha a random IO-t növelik, akkor a szekvenciális sebesség csökken, és fordítva).

A Silicon Powertől az újnak tekinthető, E20-as család két tagját vehettük szemügyre, ezekről egyébként az interneten nagyjából nulla információt lehet találni. A forgalmazó elárulta nekünk, hogy az E20 család azért különös/érdekes, mert mérettől függően minden egyes tagjában más-más vezérlő található, ami egyébként elég érdekes üzletpolitika, ilyet még nem nagyon láttunk. Annyit sikerült még megtudnunk, hogy a 32 GB-os verzióban a JMicron JMF616-os chipje található, amiről eddig még csak nem is hallottunk; ismerjük a JMF602/B-t, a JMF612-t és a JMF618-at, de a JMF616 egyelőre rejtélyszámba megy.

A Kingston SSD-inek csomagolása számunkra nagyon is tetszetős, SSD-hez képest nagy és dizájnos dobozokról van szó, amelyekben az SSD mellett találunk egy klónozó programot tartalmazó CD-t (Acronis TrueImage), egy beépítési útmutatót, egy SATA-kábelt és csavarokat. Csavarokat csak a "desktop upgrade bundle kit"-hez adnak, amihez csomagoltak két kiegészítő elemet, amivel a 3,5"-os merevlemezek helyére beilleszthetjük az SSD-t. Az SVP100S2-höz ezenkívül kaptunk egy külső, USB-s SSD-házat (merevlemezház helyett) hozzávaló USB-kábellel egyetemben, aminek segítségével SSD-nket külső SSD-ként is használhatjuk; szerintünk nagyon pofás megoldás, persze ezt a kis luxust meg is kell fizetni. A Silicon Power E20-asának csomagolása jóval puritánabb, a dobozban az SSD-n kívül csak csavarok vannak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés