Hirdetés

Kingmax SMP35 Client SSD: adj király katonát!

A Kingmax SMP35 Client SSD

Ahogy a legtöbb jól ismert memóriagyártó, úgy természetesen a Kingmax sem maradhatott ki az SSD-őrületből. A lépés üzleti szempontból teljesen logikus, hisz egyrészt az SSD közelebb áll a memóriák világához, mint a merevlemezekéhez, másrészt jóval egyszerűbb is megtervezni és legyártani egy ilyen meghajtót, mint a tányéros tárolókat. A fő komponensek, azaz a vezérlő, a NAND chipek és az esetleges DRAM cache könnyedén beszerezhető valamelyik gyártótól, ezután már szinte csak az áramkört és a házat kell megtervezni a kész termékhez. Mindez egyben azt is jelenti, hogy továbbra is relatív jó haszonkulccsal lehet értékesíteni az SSD-ket, pedig az elmúlt időszakban jelentősebb mélyrepülésbe kezdtek az árak.


[+]

A Kingmax első, szerkesztőségünkben vendégeskedő, SMP35 Client sorozathoz tartozó 120 GB-os SSD-je egy kisebb dobozban érkezett hozzánk. Ez a meghajtón felül még egy beépítőkeretet csavarokkal, adatkábelt, valamint egy tápátalakító kábelt tartalmazott.

Maga az SMP35 Client SSD tetőtől talpig fémházat kapott, melynek magassága 7 milliméter. Ez elsősorban a notebooktulajdonos vásárlóknak lehet jó hír, mert egyre több olyan mobil gép lát napvilágot, amibe csak ilyen kisebb méretű egység fér, vagyis aki ilyen meghajtót vásárol, az szinte biztos lehet benne, hogy bármilyen 2,5"-os meghajtóhelyre be tudja majd építeni azt.


[+]

A fém fedlap eltávolítása után megpillantottuk a NYÁK-ot, melynek hátulján nyolc NAND chipet számoltunk össze.


[+]

A további csavarok száműzése után már az áramkör másik oldalát is szemügyre vehettük.


SandForce SF-2281

Itt első körben a vezérlő felé vettük az irányt, melynek szerepét ennél a modellnél is a – mostanra már számtalan meghajtónál látott – széles körben elterjedt SandForce SF-2281 tölti be.


[+]

A NAND chipekre tekintve csak első pillantásra láthatunk újdonságot, ugyanis a Kingmax felirat alatt sok más SSD-hez hasonlóan itt is a manapság igen népszerű, 25 nanométeres, szinkron MLC Intel-Micron (azaz IMFT) chipeket találtuk. A 16 egység darabonként egy 8 gigabájtos lapkát tartalmaz, ezzel egy csatornára két lapka jut. A felhasználó számára elérhető 120 gigabájtos területből kiszámolhatjuk, hogy durván 7 százalék tartalékterület került leválasztásra a teljes kapacitásból. Ezt over provisioning, TRIM, hibás blokkcsere, illetve egyéb műveletek elvégzésére használhatja fel a vezérlő.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés