Hirdetés

Kikeleti hardverkoktél

Hirdetés

Asus routerek

Ma már szinte elképzelhetetlen egy modern háztartás vezetékes hálózat nélkül. Az alapvetően okostelefonokra és tabletekre koncentráló Speedshopnál is felismerték ezt a tényt és egy újabb, Wi-Fi terén feltörekvő márka termékeit vették fel a kínálatukba. Olvasóink számára bizonyára nem ismeretlenek az Asus routerei, melyek az utóbbi időben gyémántra emlékeztető burkolattal és a kezdő felhasználók számára is egyszerűen kezelhető grafikus beállítási felülettel büszkélkedhetnek.

Kezdetben csak a legkomolyabb és nagyon drága modellek kapták meg a sikkes külső házat, most viszont már az RT-N12E alapmodell is ilyen. A kicsike, mindössze 5990 forintért kapható eszköznek két külső, de fix, nem cserélhető antennája van, négy Ethernet aljzata legfeljebb 100 Mbps-os tempóra képes, Wi-Fi modulja pedig 2,4 GHz-en üzemel. Elvi csúcssebessége 300 Mbps, ami gyakorlatban, ideális esetben elérheti a 100-as Ethernet 10-11 MB/s körüli tempóját.

Aki szeretne kiszabadulni a mára túlzsúfolttá vált 2,4 GHz-es frekvenciasávból, és vezetékes Etherneten is többre vágyik, annak érdekes lehet az Asus RT-N56U router. Kétsávos, tehát 5 GHz-en is működik 300 Mbps-os elvi Wi-Fi csúcssebességgel, vezetéken pedig gigabites sebességet tud, tehát egy komolyabb NAS vagy magas bitrátás multimédiás átvitel kiszolgálására is felkészítették. Kapott továbbá két USB csatlakozót, amire adattárat vagy nyomtatót köthetünk. Mindezért három év garancia mellett 22 900 forintot kell kifizetni. Nagyjából három évvel ezelőtti tesztünk idejében még több mint negyvenezer forintot kértek érte.

Jelenleg az Asus routerkínálatában az RT-AC68U jelenti az abszolút csúcsot, de 54 900 forintos ára nagyon magas, és az érte megvásárolható extrákat szinte semmilyen eszközzel nem lehet kihasználni. Azért egyelőre ac-s Wi-Fi terén érdemes a lényegesen olcsóbb, de a gyakorlatban semmivel sem lassabb RT-AC66U mellett maradni, ami tesztünk alapján egy iszonyatosan gyors és minden elképzelhető extra funkcióval ellátott útválasztó. Miközben több mint tízezer forinttal olcsóbb a csúcsmodellnél, három év garanciával 42 900 forintért lehet a miénk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés