Hirdetés

Játékos egerek megatesztje – első rész

Hirdetés

Próba - ergonómia

Tesztelésünket a forma és a kidolgozás, vagyis a külső jegyek elemzésével kezdjük. Ez a terület rengeteg szubjektív szempontot tartalmaz, melyekről korábban az alapozóban írtunk. Fogás kapcsán a nagyfenekű SideWinder X5-nél csak a tenyeres jöhet szóba, de mai többi tesztalanyunk is inkább ilyen típusú kezeléshez illik. Kivéve a Logitech G9x-et, mely ugyan széles, de rövidsége miatt az ujjas/karmos fogásban is kényelmes. Persze a többit is használhatjuk ilyen pózban, de tesztünk második részéből kiderül majd, hogy erre sokkal jobb alternatívák is vannak.


Logitech G9x - ujjas/karmos fogáshoz rövid és lapos egér is jó lehet

Mutató és középső ujjunk rendszerint az egér fő gombain nyugszik, de hova kerül a többi? A Logitech MX518-nak és a hozzá hasonló G500-nak jó széles az eleje, így gyűrűsujjunknak – átlagos, felnőtt tenyérméretnél – marad hely a jobb szélen, a gomb melletti peremen. A Gigabyte-ok hangsúlyos peremén nem igazán találtunk helyet gyűrűsujjunk számára. A legrosszabb helyzet a Ghostnál volt. Egy teljes napnyi használat után is kimondottan kényelmetlennek találtuk ezen a részen. A két SideWinderen és a G9x-en gyűrűsujjunk azonnal az egér jobb széléhez simult. Az ellentétes, hüvelykujjas oldalon mind a hét egeret kényelmesnek éreztük. Legkönnyebben a SideWinder X5 egymás fölé helyezett gombjait értük el ezen a részen, legnehezebben pedig az X3 előre tolt billentyűjét. Szokást igényelt a G500 eléggé komplex hármasa, a Gigabyte Ghostnál pedig kissé felfelé kellett nyújtózkodni. Felül a SideWinderek felbontásállítóját találtuk a legszerencsétlenebbnek. A három, túlzottan hátra helyezett gomb közül gyakran sikerült rosszat megnyomni. Sokkal ügyesebb a G9x vagy a Ghost kapcsolója. A G500 esetében a háromujjas technikával (mutató bal gombon, középső görgőn, gyűrűs jobb gombon) játszóknak útban lehet a két váltó. Fontos megjegyezni, hogy FPS játék közben nem igazán használtuk sem a hüvelykujjas, sem a felső extra billentyűket, de a felbontást sem módosítottuk, ugyanis a legtöbb játékban a precíziós fegyvereknél automatikusan csökken az érzékenység.


Logitech G500 és MX518 - a széles fejen három ujj is kényelmesen elfér

Mind a hét kipróbált egérnél kellően igényesen jártak a fő gombok, tartósságukról viszont csak huzamosabb használat után kaphatunk képet. Görgőben a Logitech G500 volt a nyerő, mindamellett játékhoz távolról sem kell ennyire profi kerék, de aki szórakozás mellett munkára is használja számítógépét, annak hasznos segítője lehet. Majdnem ilyen jó volt a G9x görgője is, bár kisebb, és módváltóját elérhetetlen helyre, az aljára tették. Oldalra dönthető még a mezőnyből a Ghost, de annál nem tetszett nekünk, hogy a racsnis rendszer egyes fokozatai nagyon közel vannak egymáshoz, könnyen túl lehet váltani vele a kívánt fegyveren.


Microsoft SideWinder X3 - tesztünk egyetlen szimmetrikus tagja

Említést érdemel még az egerek súlya. Mezőnyünk ebből a szempontból nagyon együtt volt. A SideWinder X3 bizonyult a legkönnyebbnek 100 gramm körüli tömegével, őt a 110 grammos Gigabyte GM-M6800, majd 115 grammos márkatársa követte. A többiek 120 grammot nyomtak. A G500-nál ez 27, a G9x-nél 28, a Ghostnál 35 grammal növelhető. Vezetékből minden egér jó hosszút, 180-200 cm közöttit kapott. A legkomolyabb a Ghosté, amelynek cipőfűzős a borítása és törésgátlója is van. A G500-nak és G9x-nek is cipőfűzőszerű a farka, de nincs rajta törésgátló. A kisebb Gigabyte vezetéke már hagyományos burkolatú, átlagos vastagságú, végén pedig ott a megtörés ellen védő vastagítás. A két SideWinder átlagosnál valamivel vékonyabb zsinórjára még ilyen védelmi eszköz sem jutott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés