Hirdetés

Játékos egerek megatesztje – első rész

Logitech G500 - az utód

A sikeres MX széria után a játékos jelleget kódoló G betűvel jelzett sorozat következett a Logitechnél. Egyszerre jött az MX300/MX310 utódja, a G1 és az MX518-at leváltani készülő G5. Előbbi még G3 néven megélt egy folytatást, de mára annak a gyártását is befejezték. A G5-öt viszont nemrégiben a G500 váltotta. Elég egy pillantást vetni rá, hogy világos legyen, az MX500-asok kitaposta úton halad tovább. Formája nagyon hasonlít az MX518-éra, és megtartotta az egyedi színt is, bár most más, kissé foltos gránitra jellemző mintát választottak. Arra biztosan jó lesz, hogy a használat okozta kopást elrejtse. Hogy tetszik-e, azt mindenkinek magának kell eldöntenie, szerintünk egész mutatós.

Igaz, hogy a forma nem sokat változott – lényegében csak itt-ott finomítottak az éleken –, de minden más tekintetben csiszoltak a G500-on. Anyaga például matt, háta sokkal kevésbé válik síkossá, mint az MX518-é. Oldalán nem „gamer”, hanem tapintásra keményebb, szemcsés műanyagot használtak, amin jó fogás esik.

Nagyobbak lettek a fő gombok, és tesztpéldányunknál a jobbon minimális holtjátékot fedeztünk fel, amit még nem éreztünk zavarónak. A két fő gomb között a Logitech legfejlettebb görgője terpeszkedik, melynek a racsnis mellett szabadonfutó módja is van; ezek között a mögötte lévő gombbal tudunk váltani. Természetesen oldalra is dönthető a görgő, bár nem vagyunk benne biztosak, hogy egy játékos egérre kell-e ennyire komoly kerék. Minden bizonnyal hozzáteszi a maga részét a nem éppen alacsony vételárhoz. Új helyre költöztek a felbontásállító gombok, a bal egérgomb külső peremére tették őket. Annak, aki háromujjas technikával (mutató bal gombon, középső görgőn, gyűrűs jobb gombon) játszik, bizony az útjában lehetnek, még szerencse, hogy funkciójuk módosítható vagy kikapcsolható. Nem kevesebb mint három további gombot kapunk a hüvelykujjunkhoz. Mi kettő, de jobban elkülönülővel is beértük volna.

Hirdetés

Alul két lényeges újítást találunk. Az első és fontosabb az 5700 dpi érzékenységű lézerszem, ami papíron messze túlszárnyalja az MX518 optikáját. Majd megnézzük, mi a helyzet valójában. Érdekes, hogy az érzékelőt nagyon az egér elejébe helyezték, mert hátrébb a súlyokat tartalmazó kazettának kellett a hely. Egyszerre legfeljebb hat nehezéket tehetünk bele, melyekből 4,5, illetve 1,7 grammosakat kapunk, így az egér amúgy sem éppen kicsi, 120 gramm körüli tömegét 27 grammal növelhetjük meg. Nem látszik, de fontos fejlesztés, hogy a G500-nak már fedélzeti memóriája van. Ebben tárolja a felbontással, gombkiosztással és egyebekkel kapcsolatos paramétereket, tehát felprogramozása után már nem lesz szükségünk a vezérlőszoftverre.

Pedig egy egészen okosat és kifinomultat prezentált nekünk a Logitech. Jó két és fél éve, a Logitech G9 próbájakor már találkoztunk vele, de a mindjárt sorra kerülő G9x-et is ez kezeli. Először egy általános, információs lapot kapunk, amiről minden részlet elérhető. Ugyanezt a funkciót szolgálja a bal oldali, vörös hátteres menü is.

A leglényegesebb a tíz gomb programozása. Mint korábban említettük, az érzékelő felbontását áttehetjük más gombra, de van lehetőségünk alkalmazást vagy keresőt indítani, kezelhetjük a vágólapot és egyéb windowsos részleteket, és természetesen van makrókezelő is. Olyan hatalmas tartományban állítható a G500 lézerszeme, hogy alig fért ki a képernyőre. Az MX518-hoz hasonlóan itt is legfeljebb öt szintet lőhetünk be, de egyetlen egy használatára is van mód. Az USB lekérdezési frekvenciáját is megadhatjuk, az MX518 esetében ez 125 Hz volt, a G500-nál viszont 500 Hz az alap, de felmehetünk 1000 Hz-re. Említést érdemel még a profilkezelő. Az elkészített beállításokból mindig csak egy lehet az egér saját memóriájában.

Nagyon fejlett makrókészítő került a játékos Logitech egerek vezérlőjébe. Ezzel a billentyűzet és egér gombjainak lenyomását és felengedését, valamint a műveletek közt eltelt időt is rögzíthetjük, sőt később is tehetünk elemeket a tárolt szekvenciába.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés