2019. június 19., szerda

Útvonal

Tesztek » TV & Audió rovat

Tényleg temethetjük az ívelt tévéket?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Úgy tűnik, hogy a hajlított modelleknek lőttek, de tán korai még kongatni a vészharangot.

Felívelő dizájnevolúció

Ha tetszik, ha nem, a dizájn már jó ideje kiemelt szempont egy tévévásárlási döntés meghozatala során. Lehet hangoztatni a képminőség, az integrált hangrendszer, az okostévé, a kezelés, a kapcsolódó szolgáltatások fontosságát, ám sokan, akik nem egyszerűen a legolcsóbb modellt választják, még mindig azt a készüléket veszik meg, amelyik a legszebb, amelyik a legjobban passzol a bútorhoz, és/vagy amelyikkel a legjobban lehet villogni az ismerősök előtt.


[+]

Ennek megfelelően a gyártók minden követ megmozgatnak, hogy időről-időre elő tudjanak állni figyelemfelkeltő, látható változást jelentő újítással. Ilyen volt a maga idejében a borderless formatervezési irány, a vékonyodó keret, a káva mellett megjelenő kristályos hatásúnak szánt él, és persze nem feledkezhetünk meg a különféle, fura kialakítású talpakról sem. Ám ezek mindegyikét háttérbe szorította, amikor magát a készülékházat hajlították meg.

Hajlított = modern

2013-ban a Samsung, az LG, a Panasonic és a Sony is bemutatta működőképes, nagyméretű hajlított OLED tévéjét, és ezzel az ívelt kialakítás egy pillanat alatt egybeforrt a csúcstechnológiával a nagyközönség előtt. A cégek ütve a vasat hamarosan az LED LCD televíziók szegmensében is bevezették az ilyen modelleket. Első körben természetesen a felső kategóriában jelent meg a hajlítás, de idővel leszivárgott a középszintre is.


[+]

Egyértelműen a Samsung volt az, aki a leginkább ráfeküdt erre a vonalra: volt olyan év, mikor hajlított modellekből több volt a kínálatukban, mint hagyományos sík készülékből, és a marketingkommunikációban is kiemelt szerepet szántak az ívelt modelleknek. Így versenytársaiknak is muszáj volt lépniük, és kisebb-nagyobb mértékben követték a Samsung által kijelölt utat, de azért túlzásba nem vitték a dolgot.

Sík > ívelt

A gyártók igyekeztek kihangsúlyozni, hogy az ívelt kialakítás egyedülálló módon öleli körbe a nézőt, ami hihetetlenül varázslatos élményt nyújtva növeli meg a látott kép méretét. Az igazság viszont az, hogy a képminőség tekintetében ez a megoldás komoly kompromisszumok megkötésére kényszerítette az embereket, ha ugyanis valaki nem tökéletesen középről nézte a megjelenítőt, akkor kisebb-nagyobb mértékű torzulásokkal kellett számolnia. Ez egy hagyományos film, tévéműsor esetében nem akkora tragédia, de ahol vonalak vannak, így például foci- vagy teniszmeccsnél már borzasztóan zavaró. Emellett a betekintési szöggel is akadtak problémák, akárcsak a háttérvilágítás eloszlásával (ez az OLED-eket értelemszerűen nem érintette), és az sem volt túl nyerő, ha többen ülték körbe a képernyőt. Azt is fontos megjegyezni, hogy ezeken a problémákon később sem sikerült érdemben javítani.


[+]

Voltak, akik az első pillanattól kezdve kritizálták az ívelt kialakítást, és ezek a hangok az idő múlásával csak erősödtek. Ezzel párhuzamosan folyamatosan csökkent a hajlítás által kiváltott "hűha" faktor, magyarán már korántsem számított akkora státuszszimbólumnak egy ilyen készülék, mint az első időszakban, pláne hogy 2016-ra már minden, de tényleg minden piaci résztvevőnek lett ívelt televíziója. Úgy fordultunk rá a 2017-es évre, hogy sejthető volt már, hogy a hajlított tévék szerepe, aránya csökkenni fog, de ami történt, arra azért kevesen számítottak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.