Hirdetés

Ismeretlen nyolcötvenes

Hirdetés

RaptoxX Exxtreme 850 kívülről

Manapság rengeteg jól és kevésbé jól csengő márkanévvel kínálnak tápot. Szándékosan nem a gyártás fogalmát használjuk, hiszen ezen a téren jellemző az OEM beszállítókkal történő gyártatás, terveztetés. Rengetegen használják például a különálló márkaként is ismert FSP vagy a Seasonic megoldásait, de még többen működnek együtt olyan OEM-ekkel (CWT, Delta, Enchance stb.), melyekről az átlagos felhasználó még nem is hallott. Egyre jellemzőbb az is, hogy olyan márkanevek (Corsair, OCZ, BFG stb.) jelennek meg tápokon, melyeket valamilyen más hardverágazatból ismerünk. Most rendhagyóan egy olyan márkával ismerkedünk meg, mely mondhatni a semmiből jött. A RaptoxX ugyanolyan ismeretlenül csengett számunkra, mint a mögötte álló Saleaholix GmbH neve. Fiatal, 2004-ben létrehozott márkáról van szó, mely elsősorban tápokkal, de mellette multimédiás kiegészítőkkel is foglalkozik.

Hozzánk legkomolyabb, Exxtreme termékcsaládjának nem éppen kicsi, 850 wattos modellje érkezett. Doboza szerint Németországban tervezték. Kérdés, hogy ez a borításra, a táp színére, kábelezésére, ventilátorszabályozására vagy belső felépítésére vonatkozik-e? Az viszont biztos, hogy a csomagolást szépen megtömték tartalommal. A szokásos, ATX méretű táp mellett némi papíranyagot, rengeteg moduláris kábelköteget, tárolásukra egy kis zsákot és kötegelőket találtunk.

Külsőre az Exxtreme 850-es igazi modern táp látszatát kelti. Borítása sötét, de nem fekete festést kapott, egyik lapjába a gyártó méretes emblémáját is belenyomták. Ventilátora hatalmas, 140 milliméteres, ráadásul zölden világít. Hogy egyedi legyen és kitűnjön a konkurensek közül, nem a szokásos billenős, hanem zölden világító keretbe foglalat, kerek gomb formájú a főkapcsolója.

Kábelkötegeit – melyekből van bőséggel fix és moduláris – gondosan fekete harisnyába bújtatták. A táphoz fixen, 50 centiméteres vezetékekre rögzítették a főtápcsatlakozót, egy hat és egy nyolctűs PCI Express grafikus kártyákhoz való köteget. További öt centiméterrel hosszabb a 4+4 és 8 tűs alaplapi kiegészítők kötege, így alsó tápos házba szereléskor is elérnek majd rendeltetési helyükre.

Akinek nem lenne elég a két fix PCI Express köteg, kap még négy modulárist, ugyancsak 50 centiméteres vezetékeken. Ezekből kettő hat-, kettő pedig nyolctűs, szóval akár három csúcs grafikus kártyát is átalakítók nélkül táplálni tud a RaptoxX nyolcötvenese. Négytűs perifériacsatlakozóból is hatot kapunk, két kötegen a táptól, 45, 70 és 75 centiméteres távolságra. Mindkét köteg végén egy-egy floppy-meghajtóhoz való csatlakozó csücsül. Összesen nyolc SATA konnektort osztottak szét két kábelre, a táptól 40, 60, 75 és 90 centiméterre.

Elnézve a RaptoxX Exxtreme 850 adatlapját, az FSP tápjai juthatnak eszünkbe, mert azokon is négy részre bontották a legfontosabb, 12 voltos ágat. Ez az osztás, ha ügyetlen, problémákhoz vezethet csúcs grafikus kártyáknál és prcesszoroknál, a RaptoxX-nál viszont kellően magasnak tűnnek a határértékek: a két nagyobb rész fejenként 30 amperrel terhelhető, ami nem kevesebb mint 360 wattot jelent. Érdekes, hogy a táp specifikációs lapján, dobozán, de még a honlapján sem szerepelt a manapság annyira népszerű 80 Plus minősítés. Persze, nélküle is lehet egy táp magas hatásfokú.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés