Intel X25-M SSD: mindaz, amire vágytál?

Intel X25-M, tesztkörnyezet

A merevlemezek kora leáldozóban van! Vagy mégsem? Jónéhányunkat foglalkoztat ez a kérdés, hiszen az SSD, azaz Solid State Drive/Disk már itt kopogtat az ajtón. A hosszú múltra visszatekintő technológia az elmúlt években rengeteg fejlődésen ment keresztül, és mára mindennapos használatra alkalmas állapotba került, legalábbis ezt sugallják a gyártók. Az SSD-k működési elvét korábban kiveséztük, előnyeit és hátrányait egyaránt sikerült feltérképeznünk, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy azért nem eszik olyan forrón a kását. Az igaz, hogy a jelenleg kapható SSD-k a notebookokba szánt merevlemezek ellenében komoly konkurenciát képviselnek, hiszen fogyasztásuk, melegedésük és nem utolsósorban sebességük révén versenyképesek, de az ár/teljesítmény, illetve ár/kapacitás mutatóik még nem túl kedvezőek. Ez a két probléma idővel meg fog oldódni, hiszen a gyártástechnológia fejlődésével kisebb területen több memóriacella helyezhető el, és csökkenthető a gyártás költsége; már csak az a kérdés, hogy ez mikor következik be.

Már nyáron tudvalevő volt, hogy az Intel is beszáll az SSD-gyártók partijába, és végül a szeptemberi IDF-en le is leplezték saját fejlesztésű SSD-jüket, tesztünk főszereplőjét, az Intel X25-M-et. Az a tény, hogy az Intel belép erre a piacra, elvileg nekünk, felhasználóknak csak jó, hiszen a világ egyik vezető technológiai vállalatának megvan a tudása és kapacitása az SSD-k továbbfejlesztéséhez és nem utolsósorban az ereje is ahhoz, hogy a többi gyártóval szembeszegülve, saját termékeivel elárasztva a piacot lenyomja az árakat.


Intel X25-M SSD [+]

Tesztünk főszereplője, az X25-M az Intel első saját fejlesztésű SSD-je, 2,5 colos formátumban készül, és 80, illetve 160 GB-os méretben lesz elérhető. Az X25-M 1,8 colos megfelelője az X18-M, mely az X25-M-mel megegyező paraméterekkel rendelkezik, de értelemszerűen az ultravékony noteszgépekbe szánja a gyártó.

Az X25-M MLC NAND, azaz multi-level cell NAND lapkákra épül, amelyekről tudvalevő, hogy cellánként 2 vagy néha több bit tárolására képesek (az X25-M két bitet tárol). Már készülőben van az X25-M SLC NAND-os megfelelője, az X25-E, amely elvileg jövő év elején kerül forgalomba. Tehát, amit az MLC NAND lapkákról tudni kell: kisebb felületen több adat helyezkedik el (azaz nagyobb az adatsűrűség), de ez az SLC-vel szemben egyben a hátránya is a sebességre és élettartamra nézve. Ezzel nem mondtunk semmi újat, viszont az Intel megígérte ország-világ előtt, hogy az X25-M ennek ellenére mindent verni fog. Hogy ez igaz-e, az majd később kiderül. Elöljáróban a sebességről annyit, hogy az X25-M elvileg 250 MB/s-os olvasásra és 70 MB/s-os írásra képes másodpercenként, amihez 85 mikromásodperces (azaz 0,085 millisec) elérési idő párosul. Impresszív számok, az biztos.

Nem az Intelről beszélnénk, ha ennyivel beérték volna, ugyanis az X25-M nem csak szimplán egy újabb SSD, hanem egy új fejlesztés is egyben. Az X25-M már NCQ-kompatilibis SATA 300-as csatolóval rendelkezik, azaz 32 lekérést képes sorbaállítani abban az esetben, ha azokat a meghajtó nem képes végrehajtani időben (mikromásodpercekről van szó). A merevlemezeknél alkalmazott NCQ-ról már tudjuk, hogy sokszor többet árt, mint amennyit használ, ezért nem is kötelező bekapcsolni, az X25-M NCQ-ja azonban gyárilag aktivált, lényegében így épült meg maga a meghajtó. Az SSD-k között újdonság az X25-M-ben debütáló úgynevezett tízcsatornás-vezérlő is, mely a rendszervezérlő chip (SoC) és a NAND flash memóriák közötti kommunikációért felel.

Az X25-ösben megjelent egy továbbfejlesztett "wear leveling" technológia is, azaz a cellahasználat kiegyensúlyozására, az élettartam meghosszabbítására egy újfajta algoritmust vezettek be, mellyel a NAND cellák élettartama még az átlagosnál is hosszabb lehet. A meghajtó 1,2 millió órás MTBF-értékkel (Mean Time Between Failures, hibák közötti időtartam) rendelkezik, ami az átlag merevlemezekéhez mérhető, de nem éppen kiemelkedő (pl. a Samsung 32 GB-os SLC-je 2 millió órás MTBF-fel kerül forgalomba). Arra az esetre, ha a vevők hezitálnának a vétellel, az Intel kiemeli, hogy a meghajtó legalább 5 éven keresztül napi 100 GB-nyi írás-törlés műveletet képes elviselni egyhuzamban.

Hirdetés

A meghajtó felépítéséről, külsejéről nincs mit mondani, olyan, mint az összes többi SSD: egy szimpla, téglatest alakú burkolattal rendelkező tárgy SATA és tápcsatlakozókkal. Mozgó alkatrészeket nem tartalmaz, belsejében egy NYÁK található, rajta memórialapkákkal, azaz nem ad ki hangot, a burkolat alig melegszik, a rázkódástól nem lesz baja és amíg el nem törik, addig az adatok is biztonságban vannak. Fogyasztása üresjáratban a gyártó adatai alapján 0,06 watt, aktív használat közben pedig 150 milliwatt, egyik sem egy egetrengető érték.

Tesztkörnyezet


MerevlemezekIntel X25-M 80 GB - fw rev. 045C8610
CSX SSDQ-SATA2-SLC60 - fw rev. 2.10103
Samsung SSD SATA 3.0 Gbps 2,5" 32 GB - fw rev. PS105006
Transcend TS8GSSD25-S - fw rev. 2801082
Hitachi TravelStar 7K200 160 GB - fw rev. DCDOC76A
Samsung Spinpoint F1 750 GB - HD753LJ - fw rev. 1AA01107
Western Digital Caviar SE16 750 GB - WD7500AAKS - fw.rev 30.04G30
Samsung Spinpoint P120 200 GB - SP2014N - fw.rev VC100-33
AlaplapGigabyte P35T-DQ6 – Intel P35 chipset / ICH9R déli híd
ProcesszorIntel Core 2 Duo E6750 (2,66 GHz)
Memória2 x 1024 MB Samsung DDR3-1066 (DDR3-1333 7-7-7-20)
VideokártyaRadeon X1900 XT CrossFire
TápegységCooler Master 700 watt
Operációs rendszerWindows XP Professional Service Pack 2
Chipset driverIntel INF Update 8.3.3.1101
Videokártya driverATI Catalyst 8.2

Tesztprogramok

 • HDTune 3.0
 • PCMark 2005
 • Intel Performance Evaluation and Analysis Kit (IPEAK)
 • Xbitlab's FC-test és egyszerű fájlmásolás teszt
 • Ghost32
 • Crysis, Call of Duty 4 és Enemy Territory: Quake Wars
 • Hard Disk Sentinel

A merevlemezeket és SSD-ket a déli hídról működtettük. A merevlemezek NCQ-ját nem kapcsoltuk be, mert a technológiával kapcsolatban már többször bebizonyosodott, hogy a funkció egy átlagfelhasználó számára nem nyújt semmilyen előnyt, sőt sok esetben inkább csak lassulást okoz. A HDTune és az IPEAK résztesztek particionálatlan állapotban futottak, az összes többi alkalmazáshoz NTFS fájlrendszert használtunk, mindegyik merevlemezt teljes méretére formatáltuk le, és 32 kilobájtos clusterméretet állítottunk be.

Az összes részeredmény összehasonlítható a 750 GB-os HDD-tesztünkben és az SSD-tesztünkben látott számokkal, viszont csak az IPEAK, HDTune és Ghost32-es eredményeket lehet összevetni az ennél korábbi cikkek teszteredményeivel.

HDTune és PCMark

A HDTune és PCMark2005 szintetikus tesztek, ezért az itt elért eredmények nem feltétlenül tükrözik egy merevlemez valós tudását.


A korábbi sztár eredményei: Samsung SSD 32 GB SLC olvasás/írás [+]


Intel X25-M 80 GB olvasás/írás [+]

A HDTune alatt elért értékek arra jók, hogy egy meghajtó nyers erejét feltérképezzük, de a mindennapokban használt alkalmazásokra nem vetíthetjük rá az itt elért eredményeket. Az X25-M ugyanúgy viselkedik, mint az előzőleg nálunk járt SSD-k, nagyjából egyenletesen olvas és ír az elsőtől az utolsó megabájtig, hiszen nincsenek benne tányérok. Az olvasásban elért nyílegyenes 240 MB/s-os érték, bár elmarad a gyártó által ígért 250 MB/s-tól, de emiatt nem fogunk szívrohamot kapni. A korábbi csúcstartó, SLC alapú Samsung SSD átlag 112 MB/s-os értéke az X25-M eredménye mellett eltörpül, gyakorlatilag a fele. Írásban már nem volt olyan szép egyenes az a vonal, de az átlag 78 MB/s-os érték még túl is teljesítette a specifikációkban foglalt 70 MB/s-ot, igaz, az írási vonal jónéhányszor lenyúlt a 70 MB/s-os szintre. Írásban a Samsung SLC SSD-je jobb volt 89 MB/s-os átlagsebességével, de hát ezen nincs is miért csodálkozni, hiszen az SLC alapú, az Intel X25-M-ben pedig MLC cellák vannak (az előzőleg nálunk vendégeskedő MLC-s típusokat még így is bőven übereli). Az elérési időt a HDTune nem volt képes kijelezni, olvasásban és írásban egyaránt 0,0 ms-ot mért.

Egy szimpla benchmarkról van szó, mégis a mindennapi használathoz kicsit közelebb álló PCMark05 már sejtetni engedi az X25-M teljesítményét. Az olvasási műveletekre támaszkodó operációsrendszer-betöltés, alkalmazásbetöltés és általános merevlemezhasználat tesztekben az Intel SSD-je verhetetlen, egyelőre legalábbis. Előnye kimagasló, még az SLC alapú Samsung SSD-nél is 30-45%-kal gyorsabbnak bizonyult, nem beszélve az eddig általunk tesztelt merevlemezek leggyorsabbikáról, a Samsung SpinPoint F1-ről. Ugyanakkor az írásra támaszkodó beszédes elnevezésű fájlírási tesztben az X25-M már korántsem volt olyan virgonc, be kellett érnie a negyedik helyel, amiben egyébként a Samsung merevlemeze még az SLC alapú Samsung SSD-t is elverte. Ebből tehát jól látható, hogy az SSD-k Achilles-sarka továbbra is az írási sebesség, amire a hamarosan megjelenő Intel X25-E adhat majd csattanós választ.

IPEAK és fájlmásolás teszt

Következzen az Intel meghajtótesztelésre kifejlesztett PEAK szoftvere! A programcsomagban található Win32 Disk Tracing Kit egy memóriarezidens program, mellyel minden IO-műveletet rögzíthetünk, mint egy szkriptet, így azt később a RankDisk programmal visszajátszhatjuk, ezáltal minden futtatáskor szektorról szektorra ugyanazt a műveletsort hajtatjuk végre a háttértárolóval. Ha 1000-rel elosztjuk a RankDisk végeredményét, eredményül kapjuk a merevlemez alrendszer másodpercenkénti I/O műveleteinek számát az adott szkript alatt. A szkripteket mi magunk készítettük, rögzítettük. Ez a teszt adja talán a leghitelesebb eredményeket a merevlemezek sebességét illetően, hiszen valódi, mindennapi alkalmazásokat, játékokat indítottunk el, futtatunk, teszteltünk.

Az első szkript egy számítógép átlagos, mindennapi használatát szimulálja. Megtalálható benne egy kis Office 2003-as Word szövegszerkesztés, Excel táblázatkezelés, Paint, böngészés Internet Explorerrel több ablakban, Outlook Express-es levélfogadás/olvasás/írás, Windows Commander alatti másolgatás ide-oda egy merevlemezen belül, Adobe Readerrel fájl megnyitása és olvasása, ACDSee-vel képek nézegetése, filmnézés Windows Media Player 9-cel és QuickTime Playerrel, regisztrációs adatbázis Norton SystemWorksszel való kijavítása, víruskeresés Norton Antivirussal, könyvtártörlések, tömörítés WinRAR-ral, 3ds max renderelés, Windows Media Encoder 9 fájlkonvertálás – mindezek több esetben szimultán végrehajtva. Lényegében itt igen komoly hatásnak tesszük ki a merevlemezeket, olvasás és írás is sok van. Az Intel X25-M itt is nagyon jól szerepelt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a teszt-script még mindig inkább az olvasásokra támaszkodik, ez azonban egyáltalán nem gond, hiszen a mindennapi használat is erről szól, egy átlagos számítógépben a háttértároló feladatainak nagyobbik része az olvasási műveletekből áll.

Második tesztünkben játékokat futtattunk, mentett állásokat töltöttünk vissza, játszottunk. A sorban a játékipar egykori jeles képviselőit találjuk meg, úgymint Far Cry, Doom 3, UT2004, Half Life 2, MOHPA és Riddick. Ez a teszt főleg a betöltésekre, tehát az olvasásra koncentrál, hiszen játék közben nem történik más a merevlemezzel, az adatok a háttértárolóról a memóriába töltődnek. Ez jól látszik a grafikonon is, az SSD-k egyeduralmának lehetünk a szemtanúi, az X25-M közülük is kiemelkedik köszönhetően igen magas, 240 MB/s-os folyamatos olvasási teljesítényének. Ebben a tesztben 5-8-szor gyorsabb a leggyorsabb merevlemezeknél.

Harmadik, IPEAK tesztünkben egy számítógép bootolását rögzítettük, a Windows XP operációs rendszer betöltésének első pillanatától kezdve egészen addig, amíg az összes automatikusan futtatandó program el nem indul. Esetünkben egy elég komolyan leharcolt (többéves) rendszerről van szó, és a háttérben a következő programok indulnak el a Windows startja után: Logitech Mouseware, Active SMART, QuickTime player, HP Digital Imaging Monitor, Norton Internet Security Professional 2003, Norton Antivirus 2003, CounterSpy kémprogramirtó. A rendszer betöltődése is inkább az olvasásokra támaszkodik, így az SSD-kkel elért eredmények már meg sem leptek minket. Az Intel X25-M teljesítménye egyszerűen brutális. Kicsit szkeptikusak voltunk az IPEAK-számokat illetően, ezért az X25-M-et egy valódi boottesztben is összevetettük egy lassúnak egyáltalán nem nevezhető Samsung SpinPoint T166 500 GB-os merevlemezének teljesítményével (tehát egy azonos rendszert telepítettünk (Norton Ghosttal) mindkét háttértárolóra). Az eredmények önmagukért beszélnek: a Samsung merevlemezzel a bootolás 70-75 másodpercet vett igénybe, míg az Intel X25-M alig 8-10 másodperc alatt végzett ezzel a feladattal; lenyűgöző. Az már más kérdés, hogy az emberek átlag napi egy-kétszer indítják be az operációs rendszert, tehát csak emiatt ne vegyünk SSD-t.

Végül bevetettünk néhány vírusirtót, és azt rögzítettük, ahogy ezek a programok végigfésülik a rendszerben található merevlemezeket. Ez a teszt is alapvetően inkább az olvasásra koncentrál, de komoly szerepet kap a véletlenszerű írási sebesség is, ebben pedig az MLC alapú háttértárolók nem túl jók. Azért az SSD-k még így is igen jól szerepeltek, az Intel X25-M pedig lekörözött mindenkit.

A jól bevált FC-Test helyett ezúttal az FC-Test által létrehozott fájlok háromszorosát másolgattuk ide-oda. Az FC-Test programmal előre meghatározott méretű és számú fájlt hozhatunk létre a merevlemezen (írásteszt) különböző példák alapján. Ezek a példák a mindennapi használatra jellemző fájltípusok/fájlméretek, például ISO fájlok (600–700 MB-osak, tehát CD-méretűek), MP3 zenék (2–10 MB-osak), a Windows állományai (1 kB-tól 1 MB-ig), és így tovább. Természetesen ha ezeket a fájlokat mind mi generáljuk, úgy mindig ugyanannyi és ugyanolyan méretű állományt kapunk, garantálva ezáltal a változatlan környezetet. Az így létrehozott fájlokat később szintén a programmal egy-egy kattintással átmásolhatjuk, átmozgathatjuk, letörölhetjük, tehát azokat a műveleteket végezhetjük el, amelyeket mindenki szokott a számítógépen. A program ezután kiírja, hogy a merevlemez az adott művelettel mennyi időt töltött, megadva a műveletvégzés sebességét (MB/s-ban).

Mi tehát az FC-Test három példáját használtuk fel, amelyek a következők voltak:

 • MP3: 270 darab 2–10 MB-os fájl, összesen kb. 1 GB méretben,
 • ISO: 3 darab 400–700 MB-os fájl, összesen kb. 1,6 GB méretben,
 • WIN: 9006 darab 1 kB–1 MB-os fájl összesen kb. 1 GB méretben.

Ezeket a programmal először létrehoztuk, tehát ráírtuk a merevlemezre (create), majd az adott könyvtárból beolvastuk (read), és végül átmásoltuk az adott merevlemezen egy másik könyvtárba (copy). Csak a másolást futtatuk (háromszor), majd a legjobb időeredményt (másodperc) jegyeztük fel, tehát az FC-Testek esetében a kisebb érték a jobb. A teszt, mint már említettük, annyiban megváltozott, hogy az FC-Test által létrehozott fájlok háromszorosát másolgattuk át.

Ezt a tesztet a merevlemezen belül szoktuk lefuttatni, ami azt jelenti, hogy félig olvasásról, félig írásról van szó. Az eredményekből ez jól kivehető, hiszen az Intel SSD-je ezúttal nem szerepelt olyan fényesen. A kisebb, MP3 méretű fájlok másolásában a két leggyorsabb merevlemez között a második helyen végzett, ez még egy egészen jó helyezés. A CD-méretű fájlok másolásában az X25-M már csak a negyedik helyre elegendő szusszal rendelkezett, ezúttal már két merevlemez előzte meg. Ugyanakkor a sok kis fájlos másolásban élre tört, találgathatnánk, hogy ez minek köszönhető, talán a clusterméretnek, talán a "sokcsatornás" vezérlésnek, talán az NCQ-nak, de a lényeg az első helyezés. Azt azért nem árt észrevenni, hogy SSD ide, SSD oda, az SSD sem mindenható, az előző tesztünkben szereplő CSX és Transcend SSD-k itt igencsak elbicsaklottak.

Játékok és Norton Ghost, konklúzió

Tesztkörünk utolsó előtti állomásán néhány újabb játékban mértük le egy-egy pálya betöltődésének az idejét. Az SSD-k olvasásbeli fölénye itt is megmutatkozik, de nem olyan mértékben, mint az IPEAK tesztben, amikor mentett állásokat töltöttünk be. Ez valószínűleg annak tulajdonítható, hogy az IPEAK-tesztben nem egy, hanem sok játék betöltését vizsgáltuk, így az ott látható nagymértékű különbség a sok kis előny összeadódásának az eredménye. Ha a játékokat külön-külön teszteljük, akkor nem olyan biztos, hogy egy SSD-vel jól járunk, például Crysis alatt a Samsung Spinpoint F1-et egyik sem tudta elverni. Az X25-M ET:QW alatt az SLC-s SSD-kkel egyetemben az első helyen végzett, itt már valószínűleg valamilyen előre be nem kalkulált szűk keresztmetszettel van dolgunk, talán a rendszermemória ennyit bír. COD4 alatt az X25-M ismét az élre tört, százalékosan szépen teljesített, de szerintünk a többiek pár másodperces lemaradása sem olyan vészes a valóságban.

A Ghost32-vel egy közel 6 GB méretű image fájlt (amely egy teljes Windows XP-s rendszert tartalmaz) töltöttünk fel a tesztlemezre, és ennek a folyamatnak az időigényét jegyeztük fel. Ezúttal is írási és olvasási műveletek sorozata váltja egymást, így az SSD-k közül csak a gyorsabbak képesek a merevlemezekkel versenyezni. A Samsung 32 GB-os SLC-je a negyedik helyen végzett, az Intel X25-M viszont megszerezte magának az első helyet: olvasási és írási teljesítménye kiegyensúlyozottabb a Samsungénál.

Konklúzió

Az X25-M sikeresen elvégezte küldetését, s bár a nagy csinnadratta elmaradt, az Intel belépett az SSD-k piacára, méghozzá egy igencsak versenyképes termékkel. Túl sok meglepetést nem okozott, gyakorlatilag hozta a kötelezőt. Olvasásban egyelőre páratlan, és mondani sem kell, ez a legfontosabb, hiszen egy átlagfelhasználó számítógépén az olvasási műveletek dominálnak. Írásban már egyáltalán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, a gyorsabb merevlemezektől elmarad, de az MLC alapú SSD-k között most még a leggyorsabb, és a korábbi csúcstartó SLC-s Samsungot is megszorongatja. A hangjáról nincs mit mondani, fogyasztása minimális, melegedése pedig szóra sem érdemes (25 fokos szobában maximum 35 fokot mértünk a burkolaton). Egyetlen problémánk az ára: a 80 GB-os változat 595 dolláros áron kerül a polcokra, ami még 150 forintos dollárárfolyammal számolva sem volt éppen kevés, de a jelenlegi helyzetben meg aztán végképp nem az átlagfelhasználó pénztárcájára lett szabva. Ezzel a helyzettel sajnos meg kell hogy barátkozzunk, az SSD egyelőre a tehetősebbek kiváltsága marad, és valószínűleg évekre lesz szükség ahhoz, hogy bárki megengedhesse magának ezt a "felhajtást". Addig is nyugtassuk magunkat azzal, hogy túl sok mindenről nem maradunk le, csak kicsit vissza kell venni az igényeinkből. Az Intel SSD-k 3 év garanciával kerülnek forgalomba.

Intel X25-M 80 GB

fLeSs

Az Intel X25-M SSD-t a Intel bocsátotta rendelkezésünkre.

 • Kapcsolódó cégek:
 • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés