Intel X25-M SSD: mindaz, amire vágytál?

Hirdetés

Játékok és Norton Ghost, konklúzió

Tesztkörünk utolsó előtti állomásán néhány újabb játékban mértük le egy-egy pálya betöltődésének az idejét. Az SSD-k olvasásbeli fölénye itt is megmutatkozik, de nem olyan mértékben, mint az IPEAK tesztben, amikor mentett állásokat töltöttünk be. Ez valószínűleg annak tulajdonítható, hogy az IPEAK-tesztben nem egy, hanem sok játék betöltését vizsgáltuk, így az ott látható nagymértékű különbség a sok kis előny összeadódásának az eredménye. Ha a játékokat külön-külön teszteljük, akkor nem olyan biztos, hogy egy SSD-vel jól járunk, például Crysis alatt a Samsung Spinpoint F1-et egyik sem tudta elverni. Az X25-M ET:QW alatt az SLC-s SSD-kkel egyetemben az első helyen végzett, itt már valószínűleg valamilyen előre be nem kalkulált szűk keresztmetszettel van dolgunk, talán a rendszermemória ennyit bír. COD4 alatt az X25-M ismét az élre tört, százalékosan szépen teljesített, de szerintünk a többiek pár másodperces lemaradása sem olyan vészes a valóságban.

A Ghost32-vel egy közel 6 GB méretű image fájlt (amely egy teljes Windows XP-s rendszert tartalmaz) töltöttünk fel a tesztlemezre, és ennek a folyamatnak az időigényét jegyeztük fel. Ezúttal is írási és olvasási műveletek sorozata váltja egymást, így az SSD-k közül csak a gyorsabbak képesek a merevlemezekkel versenyezni. A Samsung 32 GB-os SLC-je a negyedik helyen végzett, az Intel X25-M viszont megszerezte magának az első helyet: olvasási és írási teljesítménye kiegyensúlyozottabb a Samsungénál.

Konklúzió

Az X25-M sikeresen elvégezte küldetését, s bár a nagy csinnadratta elmaradt, az Intel belépett az SSD-k piacára, méghozzá egy igencsak versenyképes termékkel. Túl sok meglepetést nem okozott, gyakorlatilag hozta a kötelezőt. Olvasásban egyelőre páratlan, és mondani sem kell, ez a legfontosabb, hiszen egy átlagfelhasználó számítógépén az olvasási műveletek dominálnak. Írásban már egyáltalán nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, a gyorsabb merevlemezektől elmarad, de az MLC alapú SSD-k között most még a leggyorsabb, és a korábbi csúcstartó SLC-s Samsungot is megszorongatja. A hangjáról nincs mit mondani, fogyasztása minimális, melegedése pedig szóra sem érdemes (25 fokos szobában maximum 35 fokot mértünk a burkolaton). Egyetlen problémánk az ára: a 80 GB-os változat 595 dolláros áron kerül a polcokra, ami még 150 forintos dollárárfolyammal számolva sem volt éppen kevés, de a jelenlegi helyzetben meg aztán végképp nem az átlagfelhasználó pénztárcájára lett szabva. Ezzel a helyzettel sajnos meg kell hogy barátkozzunk, az SSD egyelőre a tehetősebbek kiváltsága marad, és valószínűleg évekre lesz szükség ahhoz, hogy bárki megengedhesse magának ezt a "felhajtást". Addig is nyugtassuk magunkat azzal, hogy túl sok mindenről nem maradunk le, csak kicsit vissza kell venni az igényeinkből. Az Intel SSD-k 3 év garanciával kerülnek forgalomba.

Intel X25-M 80 GB

fLeSs

Az Intel X25-M SSD-t a Intel bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés