Intel X25-M SSD: mindaz, amire vágytál?

Hirdetés

IPEAK és fájlmásolás teszt

Következzen az Intel meghajtótesztelésre kifejlesztett PEAK szoftvere! A programcsomagban található Win32 Disk Tracing Kit egy memóriarezidens program, mellyel minden IO-műveletet rögzíthetünk, mint egy szkriptet, így azt később a RankDisk programmal visszajátszhatjuk, ezáltal minden futtatáskor szektorról szektorra ugyanazt a műveletsort hajtatjuk végre a háttértárolóval. Ha 1000-rel elosztjuk a RankDisk végeredményét, eredményül kapjuk a merevlemez alrendszer másodpercenkénti I/O műveleteinek számát az adott szkript alatt. A szkripteket mi magunk készítettük, rögzítettük. Ez a teszt adja talán a leghitelesebb eredményeket a merevlemezek sebességét illetően, hiszen valódi, mindennapi alkalmazásokat, játékokat indítottunk el, futtatunk, teszteltünk.

Az első szkript egy számítógép átlagos, mindennapi használatát szimulálja. Megtalálható benne egy kis Office 2003-as Word szövegszerkesztés, Excel táblázatkezelés, Paint, böngészés Internet Explorerrel több ablakban, Outlook Express-es levélfogadás/olvasás/írás, Windows Commander alatti másolgatás ide-oda egy merevlemezen belül, Adobe Readerrel fájl megnyitása és olvasása, ACDSee-vel képek nézegetése, filmnézés Windows Media Player 9-cel és QuickTime Playerrel, regisztrációs adatbázis Norton SystemWorksszel való kijavítása, víruskeresés Norton Antivirussal, könyvtártörlések, tömörítés WinRAR-ral, 3ds max renderelés, Windows Media Encoder 9 fájlkonvertálás – mindezek több esetben szimultán végrehajtva. Lényegében itt igen komoly hatásnak tesszük ki a merevlemezeket, olvasás és írás is sok van. Az Intel X25-M itt is nagyon jól szerepelt, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy ez a teszt-script még mindig inkább az olvasásokra támaszkodik, ez azonban egyáltalán nem gond, hiszen a mindennapi használat is erről szól, egy átlagos számítógépben a háttértároló feladatainak nagyobbik része az olvasási műveletekből áll.

Második tesztünkben játékokat futtattunk, mentett állásokat töltöttünk vissza, játszottunk. A sorban a játékipar egykori jeles képviselőit találjuk meg, úgymint Far Cry, Doom 3, UT2004, Half Life 2, MOHPA és Riddick. Ez a teszt főleg a betöltésekre, tehát az olvasásra koncentrál, hiszen játék közben nem történik más a merevlemezzel, az adatok a háttértárolóról a memóriába töltődnek. Ez jól látszik a grafikonon is, az SSD-k egyeduralmának lehetünk a szemtanúi, az X25-M közülük is kiemelkedik köszönhetően igen magas, 240 MB/s-os folyamatos olvasási teljesítényének. Ebben a tesztben 5-8-szor gyorsabb a leggyorsabb merevlemezeknél.

Harmadik, IPEAK tesztünkben egy számítógép bootolását rögzítettük, a Windows XP operációs rendszer betöltésének első pillanatától kezdve egészen addig, amíg az összes automatikusan futtatandó program el nem indul. Esetünkben egy elég komolyan leharcolt (többéves) rendszerről van szó, és a háttérben a következő programok indulnak el a Windows startja után: Logitech Mouseware, Active SMART, QuickTime player, HP Digital Imaging Monitor, Norton Internet Security Professional 2003, Norton Antivirus 2003, CounterSpy kémprogramirtó. A rendszer betöltődése is inkább az olvasásokra támaszkodik, így az SSD-kkel elért eredmények már meg sem leptek minket. Az Intel X25-M teljesítménye egyszerűen brutális. Kicsit szkeptikusak voltunk az IPEAK-számokat illetően, ezért az X25-M-et egy valódi boottesztben is összevetettük egy lassúnak egyáltalán nem nevezhető Samsung SpinPoint T166 500 GB-os merevlemezének teljesítményével (tehát egy azonos rendszert telepítettünk (Norton Ghosttal) mindkét háttértárolóra). Az eredmények önmagukért beszélnek: a Samsung merevlemezzel a bootolás 70-75 másodpercet vett igénybe, míg az Intel X25-M alig 8-10 másodperc alatt végzett ezzel a feladattal; lenyűgöző. Az már más kérdés, hogy az emberek átlag napi egy-kétszer indítják be az operációs rendszert, tehát csak emiatt ne vegyünk SSD-t.

Végül bevetettünk néhány vírusirtót, és azt rögzítettük, ahogy ezek a programok végigfésülik a rendszerben található merevlemezeket. Ez a teszt is alapvetően inkább az olvasásra koncentrál, de komoly szerepet kap a véletlenszerű írási sebesség is, ebben pedig az MLC alapú háttértárolók nem túl jók. Azért az SSD-k még így is igen jól szerepeltek, az Intel X25-M pedig lekörözött mindenkit.

A jól bevált FC-Test helyett ezúttal az FC-Test által létrehozott fájlok háromszorosát másolgattuk ide-oda. Az FC-Test programmal előre meghatározott méretű és számú fájlt hozhatunk létre a merevlemezen (írásteszt) különböző példák alapján. Ezek a példák a mindennapi használatra jellemző fájltípusok/fájlméretek, például ISO fájlok (600–700 MB-osak, tehát CD-méretűek), MP3 zenék (2–10 MB-osak), a Windows állományai (1 kB-tól 1 MB-ig), és így tovább. Természetesen ha ezeket a fájlokat mind mi generáljuk, úgy mindig ugyanannyi és ugyanolyan méretű állományt kapunk, garantálva ezáltal a változatlan környezetet. Az így létrehozott fájlokat később szintén a programmal egy-egy kattintással átmásolhatjuk, átmozgathatjuk, letörölhetjük, tehát azokat a műveleteket végezhetjük el, amelyeket mindenki szokott a számítógépen. A program ezután kiírja, hogy a merevlemez az adott művelettel mennyi időt töltött, megadva a műveletvégzés sebességét (MB/s-ban).

Mi tehát az FC-Test három példáját használtuk fel, amelyek a következők voltak:

  • MP3: 270 darab 2–10 MB-os fájl, összesen kb. 1 GB méretben,
  • ISO: 3 darab 400–700 MB-os fájl, összesen kb. 1,6 GB méretben,
  • WIN: 9006 darab 1 kB–1 MB-os fájl összesen kb. 1 GB méretben.

Ezeket a programmal először létrehoztuk, tehát ráírtuk a merevlemezre (create), majd az adott könyvtárból beolvastuk (read), és végül átmásoltuk az adott merevlemezen egy másik könyvtárba (copy). Csak a másolást futtatuk (háromszor), majd a legjobb időeredményt (másodperc) jegyeztük fel, tehát az FC-Testek esetében a kisebb érték a jobb. A teszt, mint már említettük, annyiban megváltozott, hogy az FC-Test által létrehozott fájlok háromszorosát másolgattuk át.

Ezt a tesztet a merevlemezen belül szoktuk lefuttatni, ami azt jelenti, hogy félig olvasásról, félig írásról van szó. Az eredményekből ez jól kivehető, hiszen az Intel SSD-je ezúttal nem szerepelt olyan fényesen. A kisebb, MP3 méretű fájlok másolásában a két leggyorsabb merevlemez között a második helyen végzett, ez még egy egészen jó helyezés. A CD-méretű fájlok másolásában az X25-M már csak a negyedik helyre elegendő szusszal rendelkezett, ezúttal már két merevlemez előzte meg. Ugyanakkor a sok kis fájlos másolásban élre tört, találgathatnánk, hogy ez minek köszönhető, talán a clusterméretnek, talán a "sokcsatornás" vezérlésnek, talán az NCQ-nak, de a lényeg az első helyezés. Azt azért nem árt észrevenni, hogy SSD ide, SSD oda, az SSD sem mindenható, az előző tesztünkben szereplő CSX és Transcend SSD-k itt igencsak elbicsaklottak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés