Intel X25-M SSD: mindaz, amire vágytál?

Hirdetés

HDTune és PCMark

A HDTune és PCMark2005 szintetikus tesztek, ezért az itt elért eredmények nem feltétlenül tükrözik egy merevlemez valós tudását.


A korábbi sztár eredményei: Samsung SSD 32 GB SLC olvasás/írás [+]


Intel X25-M 80 GB olvasás/írás [+]

A HDTune alatt elért értékek arra jók, hogy egy meghajtó nyers erejét feltérképezzük, de a mindennapokban használt alkalmazásokra nem vetíthetjük rá az itt elért eredményeket. Az X25-M ugyanúgy viselkedik, mint az előzőleg nálunk járt SSD-k, nagyjából egyenletesen olvas és ír az elsőtől az utolsó megabájtig, hiszen nincsenek benne tányérok. Az olvasásban elért nyílegyenes 240 MB/s-os érték, bár elmarad a gyártó által ígért 250 MB/s-tól, de emiatt nem fogunk szívrohamot kapni. A korábbi csúcstartó, SLC alapú Samsung SSD átlag 112 MB/s-os értéke az X25-M eredménye mellett eltörpül, gyakorlatilag a fele. Írásban már nem volt olyan szép egyenes az a vonal, de az átlag 78 MB/s-os érték még túl is teljesítette a specifikációkban foglalt 70 MB/s-ot, igaz, az írási vonal jónéhányszor lenyúlt a 70 MB/s-os szintre. Írásban a Samsung SLC SSD-je jobb volt 89 MB/s-os átlagsebességével, de hát ezen nincs is miért csodálkozni, hiszen az SLC alapú, az Intel X25-M-ben pedig MLC cellák vannak (az előzőleg nálunk vendégeskedő MLC-s típusokat még így is bőven übereli). Az elérési időt a HDTune nem volt képes kijelezni, olvasásban és írásban egyaránt 0,0 ms-ot mért.

Egy szimpla benchmarkról van szó, mégis a mindennapi használathoz kicsit közelebb álló PCMark05 már sejtetni engedi az X25-M teljesítményét. Az olvasási műveletekre támaszkodó operációsrendszer-betöltés, alkalmazásbetöltés és általános merevlemezhasználat tesztekben az Intel SSD-je verhetetlen, egyelőre legalábbis. Előnye kimagasló, még az SLC alapú Samsung SSD-nél is 30-45%-kal gyorsabbnak bizonyult, nem beszélve az eddig általunk tesztelt merevlemezek leggyorsabbikáról, a Samsung SpinPoint F1-ről. Ugyanakkor az írásra támaszkodó beszédes elnevezésű fájlírási tesztben az X25-M már korántsem volt olyan virgonc, be kellett érnie a negyedik helyel, amiben egyébként a Samsung merevlemeze még az SLC alapú Samsung SSD-t is elverte. Ebből tehát jól látható, hogy az SSD-k Achilles-sarka továbbra is az írási sebesség, amire a hamarosan megjelenő Intel X25-E adhat majd csattanós választ.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés