Hirdetés

Intel SSD 320 és 510, az új generáció

Intel SSD 320 - közelebbről

Az Intel mérnökei a RAID 4 esetében látható megoldáshoz nyúltak a harmadik generáció tervezésekor. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az írási műveletek paritás információi a majd' 13%-nyi (ez a 300 GB-os meghajtó esetében durván 20 GB) tartalékterület egyik felén vannak eltárolva. A megnövelt tartalék másik fele a wear leveling még hatékonyabb működésében játszik szerepet. További újítás az AES-128 titkosítás, mely valós időben történik, így a meghajtó sebességét nem befolyásolja.

Ezzel, és egy egyénileg beállított ATA jelszó segítségével szinte teljes biztonságban tudhatjuk adatainkat, ha véletlenül a meghajtónk illetéktelen kezekbe kerülne. E titkosítási eljárás segítségével egy teljes biztonsági törlés is csak másodpercekbe kerül.

Hirdetés

Az újdonságok sorát az "Enhanced power-loss data protection" (kiterjesztett áramkimaradás elleni adatvédelem) zárja. Az eljárás feladata, hogy az esetlegesen előforduló áramkimaradások esetében felmerülő adatvesztések ellen védelmet szolgáltasson. Természetesen ez csak az SSD-ben található ideiglenes pufferekben tárolt adatok védelmét szolgálja. Amikor a meghajtó úgy érzi, hogy bármilyen zavar lép fel a bejövő feszültséggel, akkor a vezérlés lekapcsolja a meghajtó teljes bejövő tápellátását. Ezután a direkt erre a célra eltárolt áram segítségével a pufferek tartalma kiírásra kerül a NAND lapkákba, ahol már táp nélkül is biztonságban vannak adataink.

A meghajtó szétszerelése után az első dolog, ami szembeötlő (vagy inkább ismerős) lehet, az a vezérlő, ami nem változott. Pontosan ugyanaz a 10 csatornás verzió lakozik az új generáció nyákján is, mint amit a korábbi X25-M G2-n láthattunk. Ebből arra lehet következtetni, hogy a változások zöméért felelős módosítások egy része a firmware-ben lapul, valamint arra, hogy ez a meghajtó továbbra is csak a második generációs SATA szabványt támogatja.


Régi ismerős

A vezérlő alatt egy 64 MB-os, 166 MHz-es Hynix márkájú mobile SDRAM van, mely a standard 3,3 voltos feszültséget igénylő verziókhoz képest a felével (1,8 volt) is beéri, ez logikusan a fogyasztásra lehet jótékony hatással. A korábbi szériákhoz hasonlóan a cache most sem a felhasználó által mozgatott adatok gyorsítótára. Ez a terület a vezérlőchip munkája során végzett különböző műveletek közben keletkezett ideiglenes adatok átmeneti tárhelye, "szemetese" maradt.


[+]

Említésre érdemes még a hat darab, párhuzamosan kötött, egyenként 470 mikrofarados kondenzátor, melyek a már említett áramkimaradás elleni adatvédelemi mechanizmus működéséért felelősek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés