Hirdetés

2017. november 18., szombat

Útvonal

Tesztek » Alaplap rovat

Intel DH61AG, avagy egy HTPC alaplap

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy gyors teszt erejéig nálunk járt az Intel Media Series sorozat H61-es chipkészletre épülő, Mini-ITX-es tagja.

Hirdetés

Intel DH61AG Media Series

Az aktuális Pine Trail kódnevű asztali Intel Atom platform nem nevezhető éppen ideálisnak, ha HTPC építését fontolgatjuk. Ennek legfőbb oka talán a CPU magjai mellett található GMA 3150 gyengeségeiben kereshető, ugyanis az IGP sem a H.264, sem pedig a VC-1 kódolású anyagok megjelenítését nem támogatja. Ezzel természetesen az Intel is tisztában van, így a Media Series égisze alatt egy kifejezetten HTPC-khez tervezett, LGA1155-ös foglalattal szerelt modellt dobott piacra DH61AG néven.


[+]

Az alaplap nem a szabvány ATX-es tápegységgel dolgozik, így a nálunk landolt csomagban az egy pár SATA kábel és a két külön méretű (egy normál és egy félmagas) hátlapi takaró mellett egy méretes és súlyos, 150 wattos adaptert is kaptunk, amely 19 voltos feszültség leadására képes. Mindezeken felül egy nem éppen szokványos tápkábelt is találtunk a dobozban, amit az alaplapra kell csatlakoztatni, és ezzel egy csapásra máris elláthatunk két SATA, valamint egy molex tápaljzatos meghajtót a szükséges feszültségekkel.


[+]

Maga az alaplap méretének köszönhetően meglehetősen túlzsúfolt, amin nincs is miért különösebben meglepődnünk – különösen az ezután következő információk ismeretében.


[+]

Helytakarékossági okokból a normál DIMM aljzatokat jól bevett szokás szerint két SO-DIMM szabványúval váltották ki, melyek elsősorban a mobil gépekből ismertek. A két slot kettő, egyenként maximum 8 GB-os, DDR3-1333 szabványú modult képes befogadni. Ezek alatt található a meghajtókhoz szükséges táp csatlakozója, valamint két SATA 3 Gbps szabványú port. Külön érdekesség az LVDS/eDP interfész, melyre egy arra megfelelő kijelzőpanel csatlakoztatható. HTPC-be szánt modellről lévén szó, természetesen az infraport sem maradhatott le.


[+]

Az iménti szekciótól jobbra egy teljes magasságú, mini PCI Express aljzatba botlottunk. Ez bármilyen, a szabványnak megfelelő kártyát képes fogadni, sőt még az mSATA specifikációkat teljesítő SSD-kkel is elboldogul. A sarokban még egyetlen, nem túl közismert kialakítású, kéttűs csatlakozóra lehetünk figyelmesek, amelyen keresztül szintén biztosíthatjuk a rendszer teljes tápellátásához szükséges 19 voltos feszültséget.


[+]

A hátlap másik vége mögötti részen a Realtek ALC892 audiovezérlő környékén helyezték el a többcsatornás analóg, valamint az SPDIF hangkivezetések csatlakozósorait. Sajnos utóbbihoz nem kapunk kivezetést, így ezt valamilyen alternatív módon kell megoldanunk, amennyiben szükségünk lenne rá. Ezek mögött egy újabb mini PCI Express slot bukkan fel, de ebbe már csak egy félmagas kártya pattintható be. A PCI slotok sorát a leginkább normál és microATX-es alaplapokon felbukkanó, x4-es PCI Express zárja. Ebbe természetesen bármilyen x1-es kártya is gond nélkül belehelyezhető. A fotó bal felső részén a H61-es PCH hűtéséért felelős, egyszerű kis alumíniumborda foglal helyet, mely, ahogy látható is, teljesen passzívan végzi a dolgát.


[+]

Az LGA1155-ös foglalat mellett közvetlenül három egyszerű, a CPU tápellátására hivatott fázist találunk, melyek teljesen csupaszul hevernek. Mindez logikusan annak tudható be, hogy az alaplap maximum 65 wattos TDP-vel rendelkező processzorokat támogat, melyekhez nem szükséges komolyabb VRM. A foglalattal szemben a NYÁK szélén még két USB 2.0-s tűsor kapott helyet, melyek tetszőlegesen kivezethetőek.

A hátlapra rákanyarodva bal szélen a 19 voltos adapter külső csatlakozója látható, melyet egy pár USB 3.0 követ, amelyekről a már jól ismert NEC/Renesas D720200 vezérlő gondoskodik. Ezután egy DVI-I és egy HDMI párosa következik, ami felett eSATA aljzat helyezkedik el. Utóbbiak sorát az Intel 82579V chipje által vezérelt Gigabit Ethernet port és egy dupla USB 2.0 zárja. A sor legvégén pedig egy sztereó audiokimenet és egy mikrofonbemenet található, utóbbi egy optikai SPDIF (mini-TOSLINK) kimenet is egyben.

Az eddig látottakat röviden összegezve elmondható, hogy méretéhez képest az alaplap meglehetősen jól felszerelt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.