Hirdetés

Furcsa mérkőzések jönnek az Intel és az AMD frontján

A gyártói útitervek alapján áttekintjük, mi váható a közeli és a távolabbi jövőben processzorfronton.

A mobil szegmens megoldásai

A mobil piacon az AMD útiterve eléggé egyszerűnek tűnik: heteken belül érkezik a Renoir kódnevű SoC APU, amely 7 nm-es node-on készül, a lapkába pedig – az aktuális híresztelések szerint – 8 darab Zen 2 processzormag, valamint 13 darab multiprocesszort használó, Vega architektúrára épülő IGP kerül. A különböző fogyasztási szintre tervezett modellek ezekből eltérő mennyiséget tartalmazhatnak, de ez megszokott dolognak számít.

Hirdetés

A Renoir ellen az Intel nem egy, nem is kettő, hanem rögtön három fejlesztéssel készül. Ez ugyan logikátlannak tűnik, mégis van benne ráció, ugyanis az egyes platformok eltérő területen jók igazán. Itt nagyon lényeges, hogy amíg az AMD-nek ott van a 7 nm előnye, addig az Intel ezzel nem rendelkezik, tehát muszáj az egyes területekre célirányosan terveznie a lapkákat, hogy ezt a hátrányt ledolgozzák, vagy legalább csökkentsék.

A jelenleg is elérhető, 14 nm-es, Comet Lake kódnevű mobil megoldások a következő év tavaszán kapnak egy frissítést, és ezek továbbra is a processzorerőre fókuszálnak, vagyis az IGP teljesítményét áldozzák fel a minél magasabb órajel érdekében. A 10 nm-es Tiger Lake az aktuális Ice Lake utódja, vagyis leginkább az IGP-re épít, és inkább a processzor alapórajelét helyezi háttérbe, a fogyasztás viszont elég alacsony lesz, így a nagyon vékony notebookokba kerülhet, a megjelenését pedig a következő évi Computexre időzítik. Valós újdonság lesz még a 14 nm-es Rocket Lake, ami egyszerűen fogalmazva egy kiegyensúlyozott rendszer, tehát se a processzorrész, se az IGP nem kiemelkedő, de mindkettő elég gyors, így a többségnek érdemes ezt választania. Ez a fejlesztés jövő ősszel érkezik. Érdekes pletyka még, hogy a Tiger és a Rocket Lake nem egy lapka, hanem külön van a processzor, illetve a grafikus vezérlő, így elképzelhető, hogy egy éven belül a gyakorlatban is láthatjuk majd az Intel chiplet koncepcióját.

Említést érdemel egyébként az Intel Lakefield kódnevű fejlesztése, amelyhez hasonlót az AMD még nem mutatott be, tehát ezen a szinten egyelőre úgy tűnik, hogy elmarad a verseny. Ugyanakkor utóbbi hiányában is elmondható, hogy a Lakefield messze ígéretesebbnek hangzik az Intel összes többi ismert mobil fejlesztésénél, tehát nagyon is érdemes figyelni rá, hiszen olyan innovatív újításokat vezet be, amelyeket régóta hiányolt erről a területről az iparág.

Tovább haladva az Intel útiterve eléggé ködös, de egy 10 nm-en készülő, Alder Lake kódnevű rendszerről lehet hallani. Persze az AMD sem ontja a gyártók felé a részleteket, utóbbi céggel kapcsolatban annyit tudni, hogy a Renoirt a Van Gogh kódnevű fejlesztés váltja, amelyben a grafikus vezérlő már valamilyen RDNA architektúrára fog épülni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés