Hirdetés

Furcsa mérkőzések jönnek az Intel és az AMD frontján

A gyártói útitervek alapján áttekintjük, mi váható a közeli és a távolabbi jövőben processzorfronton.

Asztali fejlesztések

Szándékosan helyeztük a szerver és a mobil szegmenst az asztali elé, ugyanis így egyszerűbben áttekinthető az utóbbi terület. Az AMD szempontjából mindenképpen, hiszen ahogy említettük, a cég nagyrészt legózik. 2020-ban az asztali szint alját a mobilból érkező Renoir tölti majd ki, míg a termékskála tetejét a Milan platformhoz fejlesztett Zen 3 CPU chiplet adja.

Hirdetés

Nagyon nagy meglepetésekre ne számítson senki, ugyanis marad a Socket AM4-es foglalat, ebbe beépíthető a Renoir, illetve a meglévő IO hub mellé egy vagy két Zen 3 CPU chiplet, a HEDT piacra pedig szokás szerint jöhet az új EPYC-ből származtatott Ryzen Threadripper. Nagyjából ennyi, és megint azt látjuk, hogy két új lapkával le is fedték az egész piacot, méghozzá 64 magig skálázható módon.

Az Intel esetében máshova kerül a fókusz. A céget sokkal jobban érdeklik a mobilba és a szerverekbe szánt CPU-k, ami nem csoda, innen jön a pénz. Asztali szinten inkább 14 nm-es fejlesztések érkeznek. A HEDT szegmens, vagyis a nagyteljesítményű PC-k esetében az aktuális Cascade Lake-X generáció frissítéseire érdemes számítani, nagyjából jövő ősszel. Ezek sajnos most sem versenyképesek a harmadik generációs Ryzen Threadripperekkel, nem véletlenül vannak alájuk árazva, így jövőre sem lesz jobb a helyzetük a Zen 3-as magokkal dolgozó verziók ellen. Azért megjegyezzük, hogy a Cascade Lake-X az aktuális listaárakon egész jó ajánlat, addig érdemes befizetni rá, amíg megvásárolható, persze azok számára, akik eleve érdekeltek ezen a teljesítményszinten. Ha ennél jobb kell, és csak az Intel jöhet szóba, akkor a 2021-es évet érdemes figyelni, ugyanis az utóbbi hetekben felmerült az a pletyka, hogy az Ice Lake-SP kap majd HEDT verziót, de ennek megjelenése még nagyjából két évnyire van.

A normál asztali platformot tekintve az Intel új foglalatot vezet be jövőre (LGA1200) és ebbe érkezik a 14 nm-es Comet Lake, amely 4, 6, 8 és 10 magot fog kínálni. Sajnos így nem igazán dolgoztatják meg az AMD-t, hiszen a cégnek már most is van 16 magos asztali processzora, és jövőre is tudnak ilyet hozni a Zen 3-ra építve.

A 2021-es esztendő talán hozhat valami felfrissülést. Az Intel ekkorra még mindig 14 nm-es processzorral készül, méghozzá a Rocket Lake kódnevűvel, amelyből már 12 magos lesz a csúcs, de kompatibilis lesz az LGA1200-as alaplapokkal. A nagy kérdés, hogy az AMD mit fog tenni, ugyanis a cég egyik útitervében sincs benne az asztali piac ilyen távlaton belül. Két opció lehetséges: maradhat a Socket AM4, és akkor lesz a Zen 3-nak egy frissítése, de akár jöhet a platformváltás, amivel bemutatkozhat a Zen 4, méghozzá egy új tokozással, a DDR5 támogatásával, várhatóan 5 nm-es node-on. Valószínűleg attól függhet az AMD döntése, hogy a DDR5-ös memóriák árazása mennyire gyorsan tud megfizethető szintre csökkeni. Persze az első DDR5-ös asztali rendszer címe csábító lehet, de ezt úgy is meg tudják szerezni, ha a szerverekbe szánt Genoa platformból készítenek Ryzen Threadripper verziót.

A jelenlegi adatok szerint az asztali piacon a 2022-es esztendő vége lehet izgalmas, ugyanis ekkor érkezik a Meteor Lake, amely az Intel nem szerverekbe szánt, 7 nm-es node-on készülő fejlesztése. Sajnos nagyon keveset lehet tudni róla, de legalább nem egy 14 nm-es frissítésről van szó, ami végre bizakodásra ad okot.

Nagyjából ennyit tudtunk összegyűjteni az Intel és az AMD következő éveiről, kiemelten figyelve arra, hogy a gyártóknak leadott útitervekben valóban szereplő megoldásokról számoljunk be. Ettől persze változhat még a helyzet, hiszen az érintettek viszonylag sokat csúsztatják az egyes fejlesztések tervezett megjelenését, akár törölni is szokták ezeket. Az mindenesetre látszik, hogy a mobil piac érdekes marad jövőre is, a szerver és az asztali szegmens tekintetében viszont viszonylag sokat kell majd várni a nagyobb harcokra, főleg a nagyobb teljesítményszinteken.

Abu85

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés