Hirdetés

Innovatek BASIC LC

Vízhűtés Magyarországon

"GODS of COOLNESS", mondja a felirat, és mi kételkedés nélkül hiszünk neki. No de nem kell megijedni, nem fogunk oldalakon keresztül ódákat zengeni hűtős csapatunkról, inkább valami érdekesről szólunk. A hűtéstechnikának egy általunk eddig igen mostohán kezelt részébe kóstolunk bele. "Mi az ami nem való a számítógépbe gyerekek? A víz! A víz!" - skandáltuk naívan, amíg egy nagy barna dobozban meg nem érkezett hozzánk az innovatek termékcsaládjának egy része. De hogy is kerül ilyen Magyarországra?

A hazai vízhűtősökkel eddig mostohán bántak az importőrök, jó ideig semmilyen gyári folyadékhűtést nem kaphatott gépéhez a csendre, vagy hácéócé túlhajtásra epedező júzer. Az utóbbi időben a nagy hűtős cégek nevei alatt megjelentek kompakt, mindent-egyben szettek, de ezek se igazán csendesek, se túl hatékonyak nem voltak. Maradt tehát a barkácsolás, roncstelepek és színesfémlerakók böngészése, mindenféle házibarkács megoldások gépbe ültetése. Ez néha több, néha pedig kevesebb sikerrel járt, egy rossz tömítés például a komoly fejtörésen kívűl könnyen zárlatot is okozhat. Aki idő, kedv, esetleg hozzáértés híján inkább gyári vízhűtő szettet szeretett volna, külföldön juthatott csak hozzá. A PostIT Kft. jóvoltából már nem kell Bécsbe utazni az innovatek szettek, alkatrészek beszerzéséhez, igen széles palettából válogathatunk a vizhutes.com -on.

Léghűtés vagy vízhűtés? - fogós kérdés, és egyelőre az előbbi az általánosan elterjedt. Viszont már most kaphatók 100W feletti hőt disszipáló processzorok, és a videókártyák sem akarnak lemaradni a fűtőversenyben, sőt a merevlemezeket és chipseteket sem lehet minden esetben passzívan hűteni. Egyre több ventilátor kerül tehát napjaink PC-ibe, ami a pluszköltségen túl kellemetlen zajterhelést is jelent. Megjelent az igény a csendes, sőt teljesen néma számítógépek iránt, amit a gyártók igyekeznek minél jobban kielégíteni. A halkítási mozgalom szülte termékek általában igen borsos árcédulával rendelkeznek, egy teljesen passzív Zalman ház például 1000 Euro-t kóstál. Aki tehát igazán halk gépet szeretne, annak egyre mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.

Persze nem kell rögtön egy ilyen házszörnybe ölni minden pénzünket, de a kisebb, passzív komponensek is viszonylag drágák, ráadásul a ventilátor elhagyása általában kompromisszumot jelent a hűtés terén. Itt jön képbe a vízhűtés, ami nem csak csendes, de jó esetben meggyőző hűtési képességgel is rendelkezik. Alapvető előnye, hogy az áramló víz a tömör vörösréznél nagyságrendekkel jobb hővezető, ez lehetővé teszi a termelt hő messzebre szállítását - akár a házon kívűlre is -, és itt ordas nagy hőleadó egységek kialakítását. Persze alapesetben a vízhűtés sem passzív, viszont egy komplett szett beszerelésével az összes hőtermelő berendezést egy ventilátorral hűthetjük. Aztán alkalomadtán beruházhatunk egy passzív radiátorba. De ne rohanjunk előre, kezdetnek lássuk inkább az innovatek belépőszintű szettjét, a BASIC LC-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés