iMON: a házimozi új dimenziója

iMon Station és Knob

Multimédiás korunk egyik új számítógépes alapfogalma a HTPC. A négybetűs rövidítés elsősorban mozizásra használt PC-t (Home Theater Personal Computer) jelöl. Ezek a gépek is rendes, processzoros-alaplapos-memóriás számítógépek, de általában sikkes, lapos dobozba vagy valami egyedi házba kerülnek, ami inkább a Hi-Fi-rendszerbe vagy nappalibútorba való, mintsem irodába vagy íróasztal mellé. Elsődleges feladatukból és elhelyezkedésükből adódóan az egér és a billentyűzet elhelyezése és üzemeltetése körülményes velük; fotelből, esetleg ágyból nem olyan egyszerű pötyögtetni vagy egerészni. Ilyen esetekben érdemes egy távirányítót beszerezni, mellyel az egyszerűbb utasítások végrehajthatóak. Mai tesztalanyaink, a SoundGraph iMON távirányítói több szempontból is érdekesek.

A HTPC-nek van egy egyedi szoftverkomponense, az úgynevezett Front End szoftver. Ez az alkalmazás a multimédiás tartalmak kezelésére való, legjobban az asztali DVD-lejátszók menürendszeréhez hasonlítható, de annál sokkal okosabb. Ha számítógépünket mozizáson kívül másra nem használjuk, az operációs rendszer mellett csak a Front End szoftverre lesz szükségünk. Ezeknek a médiakezelőknek általános hibájuk, hogy nem beszélnek magyarul. A SoundGraph ezt a problémát is megoldotta; a távirányítóihoz mellékelt iMEDIAN-nal a mi nyelvünkön is szót lehet érteni.

Hirdetés

A kiterjedt iMON termékcsalád a távirányító fajtája és a vevőegység kialakítása alapján két csoportra osztható. Az alapmodell, a Station infravörös fénnyel működő irányítóval és külső, USB-re csatlakozó vevővel érkezik.

A Knob szintén infrás, de külső vevőjét módosították. Nem véletlen, hogy a Hi-Fi berendezések vaskos tekerőire hasonlít, hiszen a vétel mellett a hangerőt is kezeli. Tekergetésével halkítani és hangosítani lehet, nyomásra pedig némít. A készletben a méretes távirányító és a rövid vezetékű vevő mellett USB hosszabbítót, telepítőlemezt, használati útmutatót, két elemet és ragasztóalátétet találtunk. A kábelezés ilyen kialakítása szerintünk ügyes, bár hangerőszabályozás szempontjából nem olyan praktikus. Aki HTPC-hez használja a vevőt, az akár a rövid zsinórral is ki tudja vezetni a ház mellé, normál PC-nél pedig az előlapra ragasztható a nagy tekerő.

A Knob kissé vitatható tulajdonsága, hogy a vevő-szabályzó aljában egy négy LED-del hajtott kék fénycsík fut körbe. Ez normál állapotban világít, ha pedig jelet érzékel, akkor villog. Fénye meglehetősen erős, s bár jól mutat, mozizás közben zavaró lehet. Sajnos lekapcsolására nem találtunk szoftveres módszert, kibelezni pedig nem volt szívünk.

A mellékelt távirányító meglehetősen termetes, akkora, mint a komolyabb TV-k vagy Hi-Fi berendezések vezérlője. Jó sok és sokféle gombja van, melyek egy fogásból nem érhetőek el.

A felső részen trónol a műszer legérdekesebb része, egy négyirányú, jellemzően hüvelykujjal kezelhető szerv, ami köré nyolc gombot helyeztek el. Ezzel a résszel teljes mértékben kiváltható az egér, irányítása megfelelően precíz a jó pozicionálásra, van jobb és bal gombja, Enterje, sőt szóköz/OK és backspace/vissza gombja, és még a startmenüt, valamint a tulajdonságok listáját is elő tudja hívni, vagyis a gépelésen kívül minden beviteli funkció megoldható vele.

A tárcsás rész fölött médialejátszó billentyűk, ki/bekapcsoló és a működést jelző LED lakik. Az egeres zóna alatt van még Escape, az optikai meghajtó nyitója, alkalmazásindító - az iMon saját Start menüje - és taszkváltó, Alt+Tab. Minden gomb gumiból van, egy kivétellel: a vezérlő közepén trónoló kék műanyag indítja a Front End szoftvert. Alatta helyezkedik el a hangerőszabályzó és a csatornaváltó, a némító és az időzítő társaságában. Eggyel lejjebb található egy számbillentyűzet, Shift+Tab és Tab gombokkal kiegészítve. A sort teletext, médiaváltó és DVD-kezelő gombok zárják; hirtelenjében nem is találtunk hiányolnivaló nyomókákat. A sokoldalúságot fokozza, hogy minden kapcsoló programozható.

A távirányító hátsó részén csak egy vájat volt, így biztos, bár nem túl kényelmes a fogása. Alulra került a két AAA-s elemtároló fedele.

iMon Inside és VFD

Az iMON Inside neve arra utal, hogy vevőjét belülre helyezték. Ez annyit jelent, hogy az infravörös egység egy 3,5"-os meghajtóhelyre szerelhető, amiből általában a HTPC-ken is szokott lenni egy. Ez az elhelyezés talán a legkompaktabb, leghasználhatóbb a mozigépeknél. A készletben egy alaplapi tápcsatlakozóra illő kábelköteget is találtunk, amelynek segítségével akár a teljes számítógép ki- és bekapcsolható a távirányítóval; erre a pusztán USB-s modellek nem képesek. Az adatok továbbra is USB-n keresztül vándorolnak, amihez egy kis belső átalakítót is kapunk, de a panelnek is van egy hosszú USB kábele, amely a gép hátulján kivezethető.

Az érzékelő és a távirányító működését jelző kis LED szálcsiszolt alumínium előlapra került, mely a két legdivatosabb HTPC-s színben, feketében és ezüstszürkében kapható.

A távirányítós bekapcsolás működéséhez a panel hátulján lévő vezetéket az alaplap bekapcsoló tüskéire kell kötni. Hogy a ház bekapcsológombját továbbra is használni tudjuk, azt a panelre kell csatlakoztatni, így az iMon az alaplap és a bekapcsoló közé ékelődik. A tápcsatlakozóhoz szükséges toldóra azért van szükség, hogy a vevőegység a kikapcsolt gépben is áramhoz jusson. Ha nincs szükség a távirányítós bekapcsolási lehetőségre, akkor ezeket a vezetékeket ki is hagyhatjuk, mert a vezérléshez szükséges impulzusok az USB-n haladnak.

A legnagyobb vevőegységes iMON távirányító a VFD, amelynek kétsoros, pontmátrixos a kijelzője. Maga a készlet és a többi funkció ugyanaz, mint az Inside esetében, tehát ezzel a távirányítóval is be lehet kapcsolni a gépet, mert az alaplaptól lop egy kis áramot.

A szintén fekete és ezüstszürke színben kapható, kijelzős panel 5,25"-os meghajtóhelyre illeszkedik, így csak a nagyobb HTPC házakban fér majd el, ha optikai meghajtót is szeretnénk. A kétsoros kijelző mellé egy nagy tekerőgomb is került, amellyel a hangerőt szabályozhatjuk.

Bár a panel nagyobb, a csatlakozók ugyanazok, mint az Inside esetében, vagyis a VFD-t az alaplapra kell kötni, majd hozzá csatlakoztatható a ház bekapcsológombja, és egy kis áram is kell neki, de az adatkommunikáció továbbra is USB-n zajlik.

A két belső vevős panel normál házakon is nagyon jól mutat, beszerelésük egyszerű, bár a sínes rögzítőjű PC-lakásoknál kicsit ügyeskedni kell majd. Az iMON több neves HTPC ház gyártóval is együttműködik. VFD kijelzői és távirányítói megtalálhatóak a Cooler Master, Silverstone, Thermaltak és Zalman termékeiben, de az Antec legújabb, Fusion házában is.

iMon 2,4G DT

Az iMON 2,4G termékcsalád már rádiós hullámokat, mégpedig a Wi-Fi hálózatokhoz hasonlóan 2,4 GHz körülieket használ, így nem kell pontosan a vevőegységre célozni velük, és 30 méterről is üzemelnek. A 2,4G LT-nek pici, USB-s vevője van, ami egy pendrive-hoz hasonlítható. Tesztalanyunk, az iMON 2,4G DT, belső, PCI kártyával érkezett.

Mivel belső vezérlős modellről van szó, a bekapcsolás is a távirányítóval intézhető, ráadásul a PCI kártya közvetlenül csapolja meg az alaplapot, nem a táp kötegéből lop áramot. Ez a módszer elegánsabb, de a kisebb HTPC-házakban nem biztos, hogy a TV tuner(ek) és kiegészítő hangkártya mellett marad még üres PCI hely. Az adatátvitel továbbra is USB-n zajlik. A kártya akkor is működik, ha csak az USB-t kötöttük rá, és nem dugtuk PCI aljzatba, de természetesen olyankor a távirányítós bekapcsolás nem élt.

A rádiós átvitelhez új távirányítóra volt szükség. Az iMON 2,4G Remote Controller jóval kisebb és kompaktabb az iMON PAD-nál, ami az infrás modellekhez járt. A rádiósnak is van joystickje, de az sokkal merevebb, egér kezeléséhez már nem elég precíz, így azt alapértelmezésben nem is helyettesíti. Körülötte négy duplafunkciós gomb található, melyek a módváltó gombbal kapcsolhatóak. Maga a kis karocska is megnyomható, így OK-t, Play-t vagy Entert szimulál. A környékre került még az alkalmazásindító, taszkváltó, vissza, kiválasztás, némítás és menü gomb, meg a központi műanyag, ami a Front End programot indítja. Az alsó fertályon számbillentyűkkel kombinált médiakezelők vannak.

A 2,4G Remote Controller kevesebb gombja miatt ugyan nem olyan sokoldalú, mint az iMON PAD, de kisebb mérete miatt jobb a fogása, és minden gombja nyújtózkodás nélkül elérhető. A kis elemeket tartó rész kidudorodik a hátlapból, így az egység fogása stabil és kényelmes.

iMon vezérlőszoftver

A magyarul települő szoftver két részből áll. Az egyik a távirányító vezérlője, a másik az iMEDIAN Front End. A telepítőlemezen található 4.52.0330 verziójú szoftver felköltözése után azonnal szólt, hogy van már újabb verzió is. Természetesen ehhez Internetre csatlakoztatott gépre van szükség. A közel 80 MB-os friss csomag letöltése, majd telepítése után szép új, Vista dizájnos világ köszöntött ránk. Az asztalon három új elem jelent meg, hozzá kell tenni, kéretlenül. A felső sarokban egy RSS hírsáv bukkant föl, amin a jelentősebb angol nyelvű hírportálok és az iMON fórumának témái köröztek, de magunk is beállíthattunk új kínálatot.

A második újdonság a távirányító üzemjelzője volt, ami alapállapotban kis körként jelent meg, a távirányító nyomására pedig az éppen végrehajtott parancsot írta ki.

A jobb fölső sarokba egy, a Vista beépített órájára nagyon hasonlító, analóg időmérőt kaptunk, amiből időjárás-előrejelzés görgethető ki. Az információkhoz hosszú városlistából válogathatunk, melyben Magyarországról csak Budapest szerepelt. Természetesen, ehhez a szolgáltatáshoz is internetkapcsolat kell. Mind a három panel mérete tág határok között állítható, átlátszóságuk befolyásolható, de akár ki is kapcsolhatóak. A működésjelző úgy is beszabályozható, hogy csak a távirányító valamelyik gombjának lenyomásakor jelenjen meg. A gombok nyomását hanghatás is kísérte, ami szintén kikapcsolható, de egyedire is állítható.

Az iMON vezérlő- és beállítószoftver minden funkciója működött az infrás és rádiós távirányítóval is. A felület forma- és színvilága a Vista megjelenését követte, ami az 5-ös verzió újdonsága. A CD-n található 4-es még szokásos Windows XP stílusú volt. A taszkváltóban szépen sorakoztak az alkalmazások ikonjai és a nyilakkal tudtunk köztük váltani.

A beállítóablak mérete fix volt, így a hosszabb listák kicsúsztak belőle. A merev, 660x540 képpontos méret elsőre zavaró volt, de ha TV-n 720x576 képpontos PAL felbontáson használjuk a kijeézőt, akkor már érthető. Az első ablakban a működést jelző köröcske átlátszósága és mérete állítható. Apró magyarítási hiányosság, hogy az alsó jóváhagyó és visszavonó gomb szövege angol maradt.

A korábbi modellnél még nekünk kellett beállítani a távirányító típusát, ez most már automatikus volt. A távirányítós részen módosíthatjuk a gombnyomáshoz tartozó hangot az infrás és rádiós távirányítóhoz külön-külön.

A Program parancs részen egyedi programokhoz készített, billentyűzetkombinációkat kiváltó utasításokat hozhatunk létre. Ezek legfontosabb tulajdonsága, hogy csak az adott alkalmazásban működnek. Az iMON weboldalán több szoftverhez is találunk előre elkészített beállításokat, de sajátokat is készíthetünk. Ehhez a funkció nevét (ez jelenik majd meg a működésjelző ablakában), a billentyűzetkombinációt és a kívánt távirányítógombot kellett kiválasztanunk. Néhány váltásnál az aktuális ablak címe szétcsúszott, mintha a Windows XP-s megjelenés ütött volna át az új gúnyán.

A Windows parancs részen az operációs rendszer funkcióihoz tartozó gombokat és kombinációkat láthatjuk, itt csak módosításra van lehetőség, új parancsokat nem hozhatunk létre. Figyelmes opció, hogy a kiosztási listákat ki lehet nyomtatni.

Az Egyéni parancs részen saját utasításokat hozhatunk létre, de sokkal érdekesebb a Makró szekció, ahol a megjelenő billentyűzettel és egérrel összetettebb parancsokat is létrehozhatunk. Milyen jó is lett volna ez a funkció mondjuk Mortal Kombatozás közben!

Az Opciók részben állíthatóak az RSS és Webcasting források, valamint a megszólaltatáshoz és vezérléshez tartozó hangkeltő paraméterei.

Az iMON segédprogramok menüjében állíthatjuk a távirányító saját Start menüjében szereplő alkalmazásokat, melyek egy gombbal a monitorra varázsolhatóak.

Hasznos lehet, hogy a monitor felbontása a távirányítóról állítható.

VFD kijelző

A kétsoros VFD kijelző is nagyszerűen konfigurálható. Beállításait az iMON szoftverébe építették be.

A legfontosabb fül talán az Auto módhoz tartozik. Ezen állíthatjuk be, hogy milyen információk jelenjenek meg a panelon. A lista hét elemből áll, amelyek a többi fülön tovább finomíthatóak. Egyedi nyitóüzenetet is megadhatunk, és a grafikus equalizer fő paraméterei is ide kerültek. Természetesen a hangszintjelző tovább finomítható; beállíhatjuk, hogy melyik csatornát mutassa, és a szintek is szabályozhatóak. Ismét találtunk két hibát a magyarításban.

A rendszerinformációs részen a Windows taszk menedzser adatainak kijelzését szabályozhatjuk. A processzor típusa és órajele mellett az aktuális felhasználót, operációs rendszer típusát, a memória, merevlemezek, hangszórók és hálózati rendszer állapotát követhetjük nyomon.

Egyes médiakezelő alkalmazások egyedien vezérlik a kijelzőt. A Winamp például meg tudja mutatni az ID3 Taget vagy a lejátszott állomány nevét, valamint a lejátszási időt.

Amíg mi mozizunk, az iMON a postaládánkat is figyelheti. A kijelzőn értesítés jelenik meg, ha a bekonfigurált postafiókokba új üzenet érkezett. A letöltési intervallum egy perc és egy óra között állítható.

Az aktuális időjárásról is kaphatunk információt, ahol meg kell adni a figyelni kívánt várost. Ahogyan a hírolvasó, ez a funkció is internetelérést igényel.

iMEDIAN

Az iMEDIAN Front End első indításakor gyors konfigurálásba kezdett, melynek keretein belül végigpásztázhattuk adatainkat zenék, képek és filmek után, valamint TV tunert is állíthatunk. Az iMEDIAN maga is tudja kezelni a TV-kártyákat, de figyelmeztet, hogy ilyenkor néhány egyedi funkció nem biztos, hogy működik majd.

Maga az alkalmazás kellemes, világos háttéren megjelenő menüvel indított, aminek nyolc fő pontja egyszerre elfért a monitoron.

A háttér és a betűk színe, de az átlátszóságuk és típusuk is állítható. A menü egyes pontjai több szintűek, ezt hierarchikus továbbnyílás és balra az ikonok sorrendje is jelzi.

Zenék lejátszása közben többféle animáció közül választhatunk, de megjelenik az aktuális szám lejátszási ideje és teljes hossza, valamint sorszáma az adott mappában. Látszott továbbá a pontos idő, és helyzetünk a menüben. A képek és videók 3 x 3 képes gyorsnézetben jelentek meg. A képes vagy zenés mappákat böngészve a bennük található első kép is megjelent, ami albumok tárolásánál praktikus lehet a borító megjelenítéséhez.

Képek vagy filmek nézegetése közben háromféle alsó menünk volt. Az elsőben lejátszást vezérlő gombok vannak, a másodikban a képek váltásának módját és időzítését, vagy a filmek feliratát állíthattuk, a harmadikban átugorhatunk más médiatípusra. Ezzel elindíthatunk például egy webrádiót, majd átugorhatunk kedvenc képeinkhez. Az óra mezejében olvashattuk, hogy az éppen kiválasztott gombbal mit állíthatunk.

Amikor meguntuk a médiákat, átugrottunk kicsit híreket olvasni. Ha valamelyik cím felkeltette érdeklődésünket, az egészet elolvashattuk az iMEDINA belső böngészőjében.

A hírek mellett rádiót is hallgathatunk, de az óra mellett megjelenő időjárás-előrejelzést is megnézhetjük. A magyar feliratok között azért itt-ott találtunk angol szövegeket is, de a nyelvet nem bírók számára is érthető maradt a kezelés.

Az iMEDIAN beállítási részlege is hierarchikus elrendezésű volt. Itt nem egymás alól ágaztak ki az alárendelt részek, hanem új ablak nyílt, aminek a tetején nyomon követhettük, hol tartunk éppen.

Tesztelés, értékelés

A SoundGraph iMON távirányítóknak már a csomagolásán is látszik, hogy igényes termékekről van szó. A szépen megfestett, vastag kartondobozokból jó anyagminőségű eszközök bújtak elő. Az USB-s Station és Knob vevőjét is stabilan és kényelmesen fel lehetett állítani. Az előbbihez talpat, az utóbbihoz ragasztós matricát kaptunk. A belső Inside és VDF szép, szálcsiszolt alumínium előlappal érkezett. A VDF tekerője, akárcsak a Knob, fogásra és működésre is a Hi-Fi berendezések nagy, finom kezelőszerveire emlékeztetett.

A távirányítók anyagválasztásával is meg voltunk elégedve. A gumigombok jól jártak, de a párnapos teszt alatt nem derült ki, mennyire tartósak, ahogyan azt sem tudjuk megmondani, hogy a festések meddig bírják majd. A nagyobb, infrás iMON PAD kör alakú egeres része nagyon kényelmesnek bizonyult. Elég precíz volt ahhoz, hogy a Windows ikonjai és menüi között navigáljunk vele. Egy kis gyakorlás és a gombok finomhangolása után kényelmesen tudtunk vele Heroes of Might and Magic V-öt játszani, de akár egy kis passziánszra is jó volt, bár sebességrekordot nem döntöttünk vele. HTPC-s célokra az első pillanattól kezdve nagyszerű és egyértelmű volt. Egyedül azt lehet talán kifogásolni, hogy az általánosan kézben tartott résztől távolra, alulra kerültek a médiákhoz tartozó indítógombok, de ezek pillanatok alatt feljebb programozhatóak.

Az iMON 2,4G Remote Controller az iMON PAD után kissé szegényesnek tűnt, kör alakú része durvábban járt, egerészéshez nem volt elég precíz. Persze egy HTPC távirányító távolról sem az egér kiváltására való. A rádióssal is nagyszerűen kezelhető az iMEDIAN és az összes alkalmazás, ahol menükben a billentyűzet nyilaival és az Enter, ESC, Tab és Shift+Tab gombokkal el lehet boldogulni, szóval a legtöbb windowsos szoftverhez jól használható.

Vétel szempontjából egyértelműen jobb volt a kisebb, rádiós iMON. Akár a szomszéd szobából is váltogathattunk a zenék között és a Hi-Fi-szekrény aljára, egy fiókba rejtve is tökéletesen működött. Az infrás iMON PAD-ot legfeljebb 10 méteres távolságból próbáltuk, onnan még minden gond nélkül működött. A gyártó szerint minden irányban 45 fokos szögben érzékel a vevője, ezt mi is meg tudjuk erősíteni.

Értékelés

Az iMON PAD távirányító már az első kézbevételkor belopta magát szívünkbe. Helyettesíti az egeret is, így az intenzívebb gépelést igénylő alkalmazásoktól eltekintve bármihez kényelmesen és jól használható, talán csak a precíziós és gyors egérmozgást igénylő játékokhoz és egyéb alkalmazásokhoz nem; azokhoz viszont még senkinek sem sikerült az egérnél jobb eszközt kitalálnia. Az alapmodell, az iMON Station megközelítőleg 13 000 forintba kerül, amiért a távirányító mellett egy nagyszerű, magyarul beszélő Front End szoftvert is kapunk.

Figyelembe kell venni, hogy ennyi pénzért TV tunert is kapni, amihez szintén adnak távirányítót és Front End programot is. A különbség a részletekben rejtőzik. Egy átlagos, tunerhez mellékelt távirányító nem mindig programozható, és sohasem olyan sokoldalú, mint az iMON PAD. A leggyakrabban mellékelt CyberLink Power Cinema Front End szoftverrel, még a sokat javított utolsó verziókkal sem voltunk maradéktalanul megelégedve, az iMEDIAN-t sokkal barátságosabbnak, szebbnek, elegánsabbnak és nem utolsó sorban okosabbnak tartjuk. A mi mércénkkel mérve az iMON Station bőven megéri az árát, mindenkinek ajánlott, aki távirányítóval szeretné kezelni számítógépét, olcsóbbat biztosan, de jobbat nehezen találni.

A belső paneles Inside és a hangerőszabályzós Knob 14 500 forintos árával alig drágább az alapmodellnél. Az első esetében a távirányítós bekapcsolás az extra, a másinál a hangerőszabályozás, amik megérik a többletköltséget; ajánlott minősítést érdemelnek.

A kijelzővel megfejelt VFD-ért már 25 000 forintot kérnek, de a kis kétsoros nagyon jól mutat egy igényesebb HTPC elején, és sok hasznos információt közöl, nekünk tetszett. Az igazi szabadságot a célzást nem igénylő, távolról is működő 2,4G DT jelentette, ez nagyon tetszett. Sajnos a rádiósért is 25 000 forintot kell fizetni, és a távirányítója egyszerűbb, a PCI kártyának pedig helyet kell találni a gyakran szűkös HTPC házban. Egy VFD kijelzős, rádiós iMON PAD dísze lehetne bármilyen HTPC-nek, reméljük, egyszer majd előrukkol vele a SoundGraph.

iMON Station
iMON Knob
iMON Inside
iMON VFD
iMON 2,4G DT

rudi

A SoundGraph iMON termékeket a Senerit Hungary Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

 • Nívós HTPC trió

  A SilverStone és az Antec három nagyszerű formájú HTPC házát teszteltük. Vajon belül is olyan jók, mint kívül?

 • HD(D)-videó magasfokon

  A Unicorn MX-760HD merevlemezes médialejátszója igazán ügyes. HD felbontásban dolgozik, WLAN-on kommunikál, és igencsak minőségi benyomást kelt.

 • Chieftec Maestro - második tétel

  A Chieftec is belépett a HTPC házak világába. Első, tapogatózó próbálkozása után egy igazi csemegét prezentált.

 • Hardverpiac a CeBIT után

  A hannoveri szakkiállítás után szépen lassan szállingóznak az újdonságok.

Előzmények

Hirdetés