Alloy FPS: ilyen lett a HyperX első billentyűzete

  • (f)
  • (p)
Videó – Írta: | 2017-03-20 07:00

Rögtön egy mechanikus modellel ugrottak fejest a billentyűzetek világába. Videóban is bemutatjuk.

Az első és az egyetlen – egyelőre

Bevezető, külső

Régóta rebesgették már különféle források, hogy a HyperX beszáll a billentyűzetek piacára, és ez nem csak üres ígéret volt, hiszen jelen tesztünk szereplője, az Alloy FPS a Kingston divíziójaként működő HyperX első billentyűzete, ami egy feljebb pozicionált klaviatúra, ennek megfelelően mechanikus gombokkal bír. A termék megjelenése kiváló példa arra, hogy mekkorát változott a világ pár év alatt, hiszen a céget még a 2015-ös CES-en faggattuk arról, nem kívánnak-e beszállni az egyre hangsúlyosabb gamer beviteli eszközök piacára, de akkor még nem voltak erre vonatkozó terveik, ám két éven belül pedig mégis eljutottak oda, hogy ezt a piacot is meglovagolják.


[+]

És elsőre talán nem is akárhogy! Egy új indulótól bizonyára mindenki egy teljesen átlagos tucatbillentyűzetre számítana, ehhez képest az Alloy FPS egy kompakt megoldás ahhoz képest, hogy nem nélkülözi a numerikus részt és nem nyomorították össze a kurzorgombokat sem. Szimplán levágták a felesleges keretet a szélekről, így spórolva jó néhány értékes millimétert, centimétert – mérete egyébként 442 x 129 x 35,6 mm. Az 1049 grammos tömegű beviteli eszköz alja műanyag, fedelét fémlap erősíti és díszíti, ami tovább fokozza a kissé puritán megjelenést. Erre ráerősít az is, hogy minden fekete, csak a HyperX embléma és a billentyű-feliratok fehérek.


[+]

Némi színt visz az összeállításba a lecsatlakoztatható, harisnyázott USB kábel, amibe került egy kis vörös szín is. Igaz ez a mellékelt, cserélhető W-A-S-D és 1-2-3-4 gombokra is, melyekhez természetesen kiszedőt is kapunk. Külön kiemelendő, hogy a W-A-S-D gombok érdes felületűek, illetve (és ez az 1-2-3-4 keycapekre is igaz) picit magasabbak, mint normál társaik, ami megkönnyíti megtalálásukat anélkül, hogy odapillantanánk.


[+]

Említettük a lecsatlakoztatható kábelt, ám arról nem szóltunk, hogy ennek a kábelnek a PC-hez kapcsolódó végén két csatlakozó lakik. Mindez nem véletlen, a billentyűzetre ugyanis került egy USB töltőport is, amit külön csatlakozóval kell kiszolgálni. Másra ez a port nem használható, tehát egér vagy USB kulcs csatlakoztatásával nem érdemes próbálkozni.

Próba, használat közben

Említettük, hogy az Alloy FPS alja műanyag, és ez minimálisan érezteti hatását: erősen püfölve azért ki lehet csikarni egy kis meghajlást, csavarodást. Ennek mértéke ugyan minimális, nincs különösebb jelentősége, de semmiképp sem lehet elhallgatni. Úgy tűnik, a tervezők nagyon ragaszkodtak a kompakt mérethez és a hordozhatósághoz (amit a fenti puha "szütyő" is nagyban segít) már akinek van ilyen irányú igénye. A billentyűzet profilja (oldalról nézve) enyhe lejtést mutat előre, miközben a gombok formai kiképzése okán egy U alakú ív is felfedezhető benne, de további döntésre is van lehetőség a kihajtható lábaknak köszönhetően.


[+]

A Cherry MX kapcsolók közül nekünk a Blue jutott, aminek lenyomása a legnagyobb erőkifejtést igényli, és egyben a leghangosabb kapcsoló is. A gyártó leírása alapján az Alloy FPS létezik Red és Brown kapcsolóval is, de ez idehaza nem kapható, ahogy magyar kiosztás sincs, így be kell érni ezzel a hazai piacon. A gombok egyébként jó minőségűek, selyemfényű feketével bevont, lézergravírozott felületük jól kidolgozott, extra segédlet esetleges matrica felhelyezéséhez nincs.


[+]

A gombok természetesen cserélhetőek a mellékelt kiszedővel, ahogy azt említettük, de a háttérvilágításról még nem beszéltünk. Ahogy a fotó is mutatja, a kapcsoló felett látható, hogy minden egyes gomb saját világítással rendelkezik, ami kizárólag pirosan világít, azonban a fényerőt öt lépésben állíthatjuk. Az állandó megvilágítás mellett különféle effektek is elérhetőek (hullámzó, lélegző, szétáradó avagy robbanó, lenyomásra felvillanó és egyedileg beállított gombvilágítás), melyek között az Fn és jobb-bal kurzorgombokkal lehet váltani. Az egyedi megvilágítás programozás kérdése, ekkor csak azok a gombok világítanak, amelyeket beállítottunk korábban (Fn+jobb Ctrl, majd az adott gomb, majd ismét Fn+jobb Ctrl).


[+]

A különféle kombinációk használata egyébként is alapvető a billentyűzetnél, ugyanis se driver, se szoftver nincs hozzá, így a funkciótat csak gombkombinációkkal lehet elérni, de a mellékelt leírás ezeket viszonylag jól összefoglalja (kivéve a 6KRO/NKRO módot, amit csak a support oldalról lehet lelesni). Természetesen vannak multimédiás gombok (szintén funkciógombok együttes lenyomását igényli) és Game mód is (Fn+F12), amivel deaktiválhatjuk a Windows gombot. Ami viszont kiemelten fontos: makrózási lehetőség egyáltalán nincs!

Videó, értékelés

Végezetül mit is mondhatnánk a HyperX első billentyűzetéről? Talán azt, hogy elsőre ez azért nem rossz! A felépítés, a masszivitás, a körítés, a puritán megjelenés és a kompakt felépítés mind mellette szólnak, nem igazán tudunk negatívumot mondani. A Cherry MX Blue kapcsoló más téma, nekünk ezzel sem volt bajunk, leszámítva, hogy hangos, de aki valami puhább-halkabb mechanikához szokott, annak hiányozni fog a többi opció, legalábbis idehaza mindenképpen.

Tisztában vagyunk vele, hogy hazánk nem számít nagyfogyasztónak, ezért nem biztos, hogy megérné mind a három kapcsolóval ellátott Alloy FPS-ből betárazni, magyar kiosztást legyártani pedig pláne nem, de pont ezért kissé érthetetlen, hogy a hazai részleg miért ragaszkodik a Blue verzióhoz, hiszen az igazi biztonsági játékos a Cherry Red szokott lenni. Aki kedveli a kemény leütést igénylő gombokat, vagy csak szimplán szereti az ujjait pihentetni a gombokon anélkül, hogy véletlen lenyomást generálna, annak nem lesz panasza a kék kapcsolóra sem, amit mindenképp fárasztóbb püfölni, és a hangja is megszokást igényelhet, mivel eléggé hangos.


[+]

Ami a szolgáltatásokat illeti, annak tudatában, hogy 40 000 forintba kerül, nem várjuk el tőle, hogy RGB világításos legyen, hiszen azzal árban már egy másik ligába tartozna. A töltőport és a hordtáska, valamint a leválasztható kábel határozottan jó ötlet, és a szoftver nélküli megoldás sem rossz, de ezzel kapcsolatban is megint ott vagyunk, hogy melyik ujjunkba harapjunk? A szoftveres befolyásolhatóság ma már meglehetősen elterjedt, és tény, hogy több vele a probléma, ugyanakkor ennek hiányában elveszítjük a kényelmet, mert bizony így kicsit macerásabb a beállítás – persze azért nem elviselhetetlen.

Ha lenne RGB világítás és makrózás – ami ugye nincs –, akkor sokkal rosszabb lenne a helyzet ár tekintetében (azaz többe kerülne), és pont a makrózhatóság kérdése, esetleg a csuklótámasz hiánya, ami el fogja dönteni, hogy a leendő vásárló az Alloy FPS mellett teszi-e le a voksát. Akinek ezek nem hiányoznak, azok bizonyára örülni fognak, hiszen nem kell az extrákat fizetni, aki pedig nem tud ezek nélkül élni, nos annak még várnia kell, idővel minden bizonnyal a HyperX erre a vonatra is felugrik. Látva az Alloy FPS teljesítményét, bizakodva várjuk a folytatást.


HyperX Alloy FPS mechanikus billentyűzet

Daywalker, Wombath