Hirdetés

Hogyan érdemes notebookot választani?

Erre a nem éppen egyszerű kérdésre igyekszünk választ adni, vagy legalább segíteni a döntésben.

Mekkora legyen?

Nyakunkon a karácsony, ilyenkor a szokásosnál gyakrabban merül fel az a kérdés, hogy milyen notebookot lenne érdemes venni. Az első lépés a megfelelő masina kiválasztásának útján az igények és lehetőségek felmérése, ugyanis a mobil számítógépek esetén a teljesítménnyel kapcsolatos követelmények gyakran ellentétesek a hordozhatóság kérdésével. Bár a processzorok, grafikus modulok és adattárak teljesítmény/fogyasztás mutatója sokat javult az elmúlt években, a könnyű és vékony, de elit játékokban jól domborító notebook továbbra is csupán álom.


Fontos feladat a megfelelő méret kiválasztása

Hordozhatóság kapcsán szerintünk a vékonyság az a paraméter, amivel egyáltalán nem kell foglalkozni, sokkal fontosabb, hogy mekkora a gép súlya és az alapterülete, másképp fogalmazva a kijelzője. A kisebb méretű, könnyebb gépeket egyszerűbb szállítani és menet közben – például ölbe véve repülőn, buszon kinyitva – használni. A ma divatos 13,3, illetve 14 hüvelykes laptopok funkcionalitásban nem maradnak el a 15,6 hüvelykesek mögött, bár igaz, hogy billentyűzetüknek nincs numerikus része, és mostanában már optikai meghajtót is csak elvétve szerelnek beléjük.

Hirdetés

Ha nem gond a nagy méret és súly, akkor a 15,6 hüvelykes helyett érdekes lehet a 17,3 hüvelykes laptop is, ami rendszerint komolyabb hűtést és több adattárolási lehetőséget kap amellett, hogy nagyobb a kijelzője. Szerencsére ma már nincs számottevő árbeli különbség az azonos felszereltségű kisebb, közepes és nagy notebookok között, bár igaz, hogy még mindig a 15,6 hüvelykes méretben a legnagyobb a választék.

A vékony laptopokról tudni kell, hogy a karcsúságnak ára van. Egyrészt szó szerint: a vékony gépek drágábbak; másrészt a kisebb térfogatú házba szerényebb hűtés, kevesebb a bővítési lehetőség és kisebb akkumulátor fér. Ha valami nagyon mobil, nem annyira erős laptopban gondolkodunk, akkor nem lesz ebből túl nagy baj, a bővítési lehetőségek sem annyira fontosak, viszont azzal számolunk kell, hogy a hűtőventilátor várhatóan az ideálisnál jobban sivít majd.

Ha nagyobb teljesítményben gondolkodunk, akkor a vékonyságnak komoly következményei lehetnek. Szerényebb hűtésű, 15,6 hüvelykes notebookoknál gyakori, hogy a processzor csak rövid ideig tudja tartani maximális órajelét, utána alaposan lelassul, ugyanis túlmelegedett. Tetézheti ezt a helyzetet a mellette dolgozó grafikus alrendszer, ami szintén fűteni kezd, ezzel további lassulást okoz. Elsősorban a játékos – vagy legalábbis annak nevezett – laptopoknál lehet ebből gond, hiszen a játék huzamos terhelést jelent, és elég kellemetlen, ha mondjuk negyed óra után búcsút kell intenünk a teljesítmény egyharmadának, vagy éppen a sorsdöntő pillanatban akad meg a hardver.


Egy nagyteljesítményű notebooknak legyen komoly hűtése

Nagyobb teljesítményű gépeknél tehát a vastagabb gépházat és a nagy szellőzőnyílásokat érdemes keresni, melyek mögött nagy ventilátorok és hőleadó bordák sejthetőek. Nem árt az interneten szétnézni, a gamer gépek belsejét mutató fotókat keresni, sőt ezeknél a gépeknél még a hangosság is előnyként fogható fel, mert erőteljes ventilátorra, jó hűtési teljesítményre lehet következtetni belőle.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés