Hirdetés

Teszten a Hisense ULED QLED tévéje

Kipróbáltuk a 4K felbontású, HDR támogatású, Hisense 55U8QF televíziót.

Okostévé, médialejátszó

Saját rendszer

A Hisense húzott egy merészet, és úgy döntött, hogy a saját igényeihez passzoló okostévérendszert fejleszt, ahelyett, hogy átvenne, licencelne egy már meglévő megoldást. Így született meg a VIDAA platform, amelynek 4.0-s verziója került ebbe a készülékbe. Korábban még nem volt dolgunk ezzel, de hamar belejöttünk a vezérlésbe, szerintünk a kezelés jó eséllyel nem okozhat problémát senkinek, pláne, hogy magyar nyelvű a rendszer.

[+]

Hirdetés

A tapasztalataink alapján azt tudjuk mondani, hogy a Samsung féle Tizen Smart TV és az Android TV hatásai érződnek rajta, de azoknál egy fokkal átláthatóbb és könnyebben kezelhető. Minden ott van, ahol lennie kell, stabilitás és a sebesség is rendben van, nem nagyon tudunk belekötni semmibe.


[+]

A távirányító teljesen korrekt, ergonomikus darab, és még jól is néz ki. Szerencsére nem áldozták fel a használhatóságot a dizájn oltárán és jó sok gombot pakoltak rá, amelyek révén a legfontosabb szolgáltatások elérhetőek közvetlenül. A távvezérlő kiváltható egy ingyenesen elérhető netes alkalmazással, de ennek használata elég körülményes. A készülék képes együttműködni USB porton keresztül csatlakoztatott vezérlőeszközökkel, amire szükség is lehet a netes alkalmazások futtatása során.

Appok, böngésző

Mert hát természetesen ezek sem hiányoznak innen. A választék nem túl nagy, mindössze száz darabból áll, a magyar appok teljesen hiányoznak, és néhány olyan fontos, illetve népszerű szoftver is, mint például a HBO Go vagy a Spotify. Netflix, YouTube, Amazon Prime van azért, de tény, hogy lehetne bőségesebb a kínálat. Például az ostoba, totálisan élvezhetetlen, elképesztően primitív játékok kárára beférhetnének ezek a sokak által kedvelt tartalomszolgáltató applikációk is. A böngésző azért nem maradt ki, kellően gyors és jól is használható, és egyébként az appok futtatása során sem futottunk bele problémákba.

[+]

Médialejátszó

Letölthető az alkalmazásboltból a komplex, sokoldalú PLEX szoftver, de természetesen a tévé rendelkezik egy előre telepített, egyszerűbb médialejátszó alkalmazással is. Ez tud magyarul, átlátható, hamar megtalálhatóak a fájlok és a mappák, valamint sebessége is megfelelő.

[+]

Videós tesztcsomagunk átpörgetése során arra jutottunk, hogy a formátumtámogatás terén azért akadnak ennek a gyári programnak kisebb hiányosságai. A DivX mellett a 10 bites, 4K Kazu és Killa sample állományok lejátszását is megtagadta, a surround anyagok közül pedig a True HD és a Dolby Atmos is áthághatatlan akadályok elé állította. A külső feliratok megjelenítése megoldott, a betűk mérete, színe és pozíciója is módosítható, így a szöveg mindig jól látszódik.

[+]

A képek közül a JPG, BMP, PNG, GIF és animgif szabványt kezeli. A fotókkal kapcsolatos részletes információkat tartalmazó EXIF adatok megjelenítésére van mód, és diavetítés is elindítható. Audiotartalmak közül az MP3, WMA, WAV és FLAC fájlok jöhetnek szóba. A szoftver az ID3 tagek feldolgozására is képes, viszont a fájlokba metaadatként kódolt dalszövegek megjelenítését nem teszi lehetővé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés