Zajszűrős mikrofonos fejhallgató baráti áron

Kipróbáltuk az aktív zajszűrős, érintésérzékeny kezelőpanellel felszerelt HiFuture Touch ANC headsetet.

HiFuture Touch ANC

A fej- és fülhallgatók piaca hatalmas, és láthatóan rengeteg kisebb-nagyobb piaci szereplő szeretné megvetni a lábán ezen a területen. Köztük akadnak régi, komoly múlttal rendelkező vállalatok épp úgy, mint feltörekvő titánok. Utóbbiak közé tartozik a HiFuture is, amelynek a hatalmas kínai kereskedő- és iparvárosban, Sencsenben található a székhelye, és bár csak néhány éve alapították, már komplett termékflottával rendelkezik. A cég a közelmúltban elkezdte nyújtogatni csápjait Európa felé, sőt már Magyarországra is eljutott eszközeivel.

HiFuture Touch ANC
HiFuture Touch ANC [+]

Mi ezek közül a legérdekesebbnek a Touch ANC fantázianevű headsetet találtuk, amelyet különféle extra funkciókkal is kitömtek, így nyilván ezekre is komolyan odafigyeltünk a hang minősége mellett, ami még azért mindig a legfontosabb tényező egy ilyen termék esetében.

Hirdetés

Ízléses dizájn

A tervezők ezúttal a konzervatív vonalat választották, így erről a modellről hiányoznak a csiricsáré díszítések, a látványos, de funkciótlan dizájnelemek és a villogó LED-ek is. Ez ugyanakkor egyáltalán nem baj, sőt! Ennek köszönhetően bárki, bármikor, bárhol felveheti, maximum egy extrém gamer brigádból lóghat ki visszafogottsága révén.


[+]

A közepes méretű, műanyagból készült hangszóróházak fel-le tologathatóak a fémből készült fejpánton, így kényelmesen használhatják kisebb és nagyobb fejméretű emberek is. Emellett elfordíthatóak és be is hajthatóak, aminek köszönhetően könnyen hordozható, akár abban a kis zsákban, amely a dobozában található meg a használati utasítás, az USB és a 3,5 mm-es kábel mellett. Tehát tartalék, csere fülpárnákat nem adnak mellé, ami kár, bárhogy is nézzük. A bal oldali hangszóróházon található egy micro USB csatlakozó (az akkumulátor töltéséhez), egy mikrofon és a Bluetooth bekapcsológombja, a jobb oldalin pedig a 3,5 mm-es analóg audiocsatlakozó, és az aktív zajszűrés kapcsolója.


[+]

Főbb paraméterek
HiFuture Touch ANC mikrofonos fejhallgató
Kialakítás zárt, over-ear
Hangszóró dinamikus, 40 mm
Frekvenciaátvitel 20 - 20 000 Hz
Impedancia 32 ohm
Érzékenység 108 dB (±3 dB)
Kábel hossza 120 cm
Súly 245 gramm
Csatlakozó 3,5 mm jack
Bluetooth-támogatás Igen (HFP 1.6, HSP 1.2, A2DP 1.2, AVRCP 1.4 profilok)
Tartozékok használati utasítás, 3,5 mm audiokábel, micro USB kábel, hordtok
Extrák elforgatható hangszóróház, aktív zajszűrés, Bluetooth-támogatás, érintésérzékeny vezérlés
Gyártó honlapja HiFuture
Termék honlapja HiFuture Touch ANC
Fogyasztói ár 16 500 forint

Használat közben

Kényelem

Az eszköz kényelmesen simul a fejre, a pánt a súlyt egyenletesen osztja el, így órák után sem éreztük megterhelőnek, a nyakunk sem fáradt el, ami biztos annak is köszönhető, hogy súlya csak 245 gramm. A puha, műbor borítású fülpárnák jól illeszkednek a bőrhöz, de csak közepesen hatékonyan szigetelik el a külvilág zajait, amelyek így azért beszűrődnek. Nagyjából fél óra alatt hajlamosak befülledni, ami egy idő után kifejezetten kényelmetlenné válik, főleg melegben, úgyhogy néha be kell iktatni egy kis szellőztetést. Emiatt lett volna igazán jó, ha pakolnak mellé textilborítású cserepárnákat.


[+]

Bluetooth

A 120 centiméter hosszúságú, hagyományos jack dugóban végződő, lapos profilú műanyag kábel eltávolítható, és így ha szükség van rá, akkor a vezeték cserélhető. Jó pár olyan headset van már, ami mellé jár hosszabbító, de a HiFuture Touch ANC pont nem tartozik ebbe a csoportba. A termékre emellett a Bluetooth 5.0 technológia révén vezeték nélküli úton is eljuttathatóak a különféle tartalmak. Tapasztalataink szerint a párosítás gyors, a kapcsolat stabil és hatótávolság körülbelül 10 méter, tehát ilyen messze távolodhatunk el a forrástól. A beépített akkumulátor Bluetooth használata során 18 órányi üzemidőt szavatol (kikapcsolt zajszűréssel), ami átlagos és kielégítő érték.

Érintésérzékeny vezérlés

A kábelen nincs vezérlőpanel, ehelyett a hangszóróházakat alakították ki úgy, hogy pusztán érintéssel (négyféle irányba húzással, koppintással) lehessen végrehajtani különféle feladatokat (hangerő-módosítás, Play/Pause, számléptetés, hívásfogadás, hívás megszakítása), ez azonban korántsem tökéletes megoldás. Ugyanis ehhez simogatni kell a fejünkön lévő terméket, de a nálunk lévő változatnál csak a bal oldalival működött a dolog, pedig a gyártó pedig azt ígérte, hogy mindkét oldalon használható.

Ezen kívül ez a szolgáltatás csak akkor jöhet szóba, ha Bluetooth kapcsolaton keresztül kapja a hangot a fejhallgató, a kábeles módszernél felejtős, magyarul kábellel használva nincs mód hangerőállításra vagy a telefonhívás fogadására a fülesen, csak a lejátszón, telefonon tudjuk ezt megtenni. Emellett sokszor hiába tapiztuk, ütögettük finoman a készülékházat, nem történt semmi érdemleges, ráadásul szerintünk elég idétlenül néz ki az, mikor valaki a fején lévő eszközt kezdi el piszkálni, babrálni, kényelmetlen is.


[+]

Mikrofon

A HiFuture Touch ANC olyan headset, amelynél – ellentétben legtöbb "gamer" rokonával – a mikrofont nem kell külön csatlakoztatni, hiszen az a készülékházon belül található. Tapasztalataink szerint a mikrofon jó, de nem hibátlan, enyhe torzítás megfigyelhető, amikor az ember felemeli, kiereszti a hangját, de azért a mondanivaló még ilyenkor is érthető marad.

Aktív zajszűrés

A fejhallgatót aktív zajszűrés technológiával is ellátták, aminek feladata, hogy a beépített mikrofon segítségével és ellenzaj kibocsátásával likvidálja a zavaró külső hangokat. A szolgáltatás működik, de nem száz százalékos hatásfokkal. Amennyiben bekapcsoljuk, akkor a beszivárgó hangok egy része valóban eltűnik, de van olyan, amelyik megmarad, csak egy kicsit halkabb lesz. Ráadásul ez a technológia nincs túl jó hatással a hangminőségre, hiszen az aktiválást követően a megszólalás kicsit tompább lesz.

Hangminőség és értékelés

Itt nem kezdtek el erőlködni mindenféle mesésen hangzó virtuális 7.1 technológiákkal, amelyek egyébként amúgy sem működnek a valóságban soha. Maradt a hagyományos sztereó ígérete, és jól is működik a dolog, a hangok onnan érkeznek, ahonnan jönniük kell,  de ez azért ma már alapelvárás.


[+]

A zárt rendszerű, dinamikus, 50 mm-es hangsugárzókkal ellátott fejhallgató hangereje megfelelő, de nem kiemelkedő, így aki szereti bömböltetni a fülesét, annak nem biztos, hogy ez a modell a legjobb választás. Finom fátyolosság, lágy tompaság szinte mindig érzékelhető, és sok más ilyen jellegű termékhez hasonlóan itt is megfigyelhető némi aránytalanság: A magasakat hajlamos előtérbe helyezni, a basszusokkal szűkmarkúan bánik, a középtartomány nagyjából rendben van. Ezen kívül tapasztaltunk olykor némi zajosodást, főleg nagy hangerőnél, és a finom részletek egybemosását, elkenését sem ússzuk meg. Sajnos.

Emiatt azt mondanánk, hogy rendes, odafigyelős zenehallgatásra a HiFuture Touch ANC csak korlátozottan, komoly kompromisszumok megkötésével alkalmas. De háttérzene hallgatásával, filmezéssel, YouTube-ozással, játékokkal nem nagyon lehet gond.

Értékelés

A HiFuture Touch ANC sokat ígér, de az az igazság, hogy a gyakorlati próba során azt tapasztaltuk, hogy vannak hiányosságai. Ilyen például az innovatívnak tűnő érintésérzékeny kezelőpanel, ami egyszerűen nem működik hibátlanul, sőt szerintünk maga az alapkoncepció is számos sebből vérzik. De említhetnénk az aktív zajszűrést is, aminek lehetne egy picit jobb a hatékonysága.


[+]

A Bluetooth technológia támogatására nem lehet panasz, és a mikrofon is rendben van alapvetően. A hang minősége elfogadható, de e téren nem neveznénk kiemelkedőnek a terméket. A dizájn viszont elsőrangú, köszönhetően a visszafogott, harmonikus külsőnek, és a behajtogatható hangszóróházakért is dicséret jár. 16 500 forintos árával az olcsóbb mikrofonos fejhallgatók közé tartozik, de ígéretes extrák ide vagy oda, ebben az árfekvésben csodákra nem lehet számítani, a kompromisszumokkal számolni kell.

elefant

A HiFuture Touch ANC mikrofonos fejhallgatót a Fotocopy Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

Előzmények

Hirdetés