Hirdetés

Új GeForce, menő béna jelszavak, Windows 10

Windows 10 és NVIDIA údonságok

A CES-t követő pangás utószele a héten is érződött, már ami a konkrét termékeket illeti. Ám szerencsére volt egy pár vállalat, amely pont erre a szélcsendre várt, érthető okokból, hiszen így jobban képes összpontosítani magára a figyelmet.

Hirdetés

Az egyik ilyen vállalat a Microsoft volt, amely nagy bejelentésen van túl: az általunk is élőben közvetített eseményen a redmondiak rengeteg részletet árultak el a Windows 10-ről. Fejlesztenek többek között egy új böngészőt, amit egyelőre Project Spartan néven emlegetnek, és két motor hajtja. De kiderült az is, hogy a megjelenést követő első évben bizonyos korábbi verziókról díjmentesen válthatnak a felhasználók az új rendszerre PC-ről és mobileszközről egyaránt.

A Windows 10 bejelentésen két új terméket is bemutatott a cég. Az egyik a Microsoft Surface Hub, ami egy hatalmas kijelző, amit tárgyalókba szánnak. Nyolc év alatt kilencven fokot fordult a világ – akkor még asztal volt a Surface. A másik újdonság a Microsoft HoloLens névre keresztelt szemüveg. A szoftveróriásnál holografikus számítástechnikának hívják a platformot, működéséhez pedig nincs szükség se telefonra, se PC-kapcsolatra. A hét másik fontos mozzanata VR témában a Firefox Nightly Buildek Oculus Rift támogatása. Felpöröghet a webes tartalmak térbeli ábrázolása.

A Satya Nadella regnálása alatt tartott eseményen az Xbox alkalmazásról, illetve az Xbox One-ról PC-re vagy Windows 10-es mobiltelefonra streamelt játékokról is szó esett.

A Windows mellett egyébként egy Linuxszal kapcsolatos hírről is beszámoltunk a héten, ugyanis az egyes disztribúciók mögött álló cégek kifejezetten szorgalmazzák az átállást a 64 bites rendszerre, ami nem olyan kis jelentőségű, hiszen lényegében ez a 32 bites verziók megszűnését jelentené.

A másik kivárásra játszó cég az NVIDIA volt, ami szintén nem véletlen, hiszen egy közép-felsőkategóriás termék bevezetése, mint ez esetben a GeForce GTX 960 VGA, élet-halál kérdése. Természetesen az ehhez kapcsolódó részletes teszt sem maradhatott el.

A zöldek a bejelentésen kívül információkat is megszellőztettek készülőben lévő fejlesztéseikről. Ezek közül az egyik, hogy hamarosan, egészen pontosan márciusban is lesz frissítés, de akkor a Quadro termékcsaládra és a GM200-as GPU-ra koncentrálnak. A másik, hogy egy új, AGAA nevű, memóriakímélő élsimítási eljáráson is dolgoznak, amivel az MSAA-hoz hasonló eredményt kívánnak elérni, de hatékonyabban.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés