Hirdetés

Acer napok, elfogy az XP, búcsúzik az Xbox 360

Frissül a MacBook, megy az Xbox 360, jön a WD Gold

Igen tarka hetet zártunk a hírek tekintetében. Volt szinte mindenféle bejelentés, de a piacot ezek maximum közepes mértékben rázták meg. Kezdésnek a hét talán legfontosabb híre: az Intel hivatalosan is felvázolta, hogy mi várható az év második felében érkező Apollo Lake platformtól. A vállalat eredeti anyaga igen felületes volt, így utánaérdeklődtünk a specifikációknak az OEM csatornákon keresztül, aminek hála a hét utolsó napjára némi extra adattal is tudtunk szolgálni. Ennél is fontosabb, hogy az Apollo Lake platform esetében visszatérhet a gyári terméktámogatás, aminek a hiánya a Cherry Trail platformra némileg rányomta a bélyegét.

Az Intelnél maradva kifejezetten érdekes lehet az a Compute Stick prototípus, amelybe egy RealSense kamera került. Ez a konstrukció inkább a partnereknek szól, annak ellenére, hogy tényleges termék lesz belőle, viszont az Intel így szeretné ösztönözni az OEM-eket a hasonló ötletek megvalósítására.


Apple 12 hüvelykes MacBook

Az Apple sem pihent a héten, mivel bejelentették a MacBookok frissítését. A legtöbb gép csak minimum 8 GB rendszermemóriát kapott, így nagy változás nem lesz, de a 12 hüvelykes MacBook belül teljesen megújult. Szintén az Apple háza tájáról érkeztek különböző szabadalmi bemutatók. Ezek közül az egyik a tapipadon szimulálható felületekre, míg a másik az iPhone 7 esetleges optikai zoomjára vonatkozik.


NVIDIA Quadro M2000

Az NVIDIA is aktiválta magát a hétre, és bemutatták a Quadro M2000-et, amely végre leváltja a mára túlkorosnak számító K2000-es modellt. Bár csak közvetve kapcsolódik az NVIDIA-hoz, de a Zotac is bedobott a VGA-piacra egy érdekes fejlesztést. Ez egy olyan GeForce GT 710-es grafikus kártya, amely x1-es PCI Express csatolóval rendelkezik.

Az AMD háza táján is történtek érdekességek. Többek között megemlíthető, hogy nyílt forráskódú lett a CodeXL, aminek meg is jelent a 2.0-s verziója, de kiszivárgott a VGA-kra vonatkozó asztali útiterv is. Ennél lényegesebb bejelentés volt, hogy az AMD és a THATIC létrehozott egy vegyesvállalatot, amely a kínai HPC-piacot fogja kiszolgálni, megkerülve az Egyesült Államok erre vonatkozó korlátozását.

Microsoft Xbox 360 - szép volt, de ennyi volt
Microsoft Xbox 360 - szép volt, de ennyi volt [+]

A konzolok piacán megérkeztek az első értékelhető pletykák az új PlayStation 4 verzióról, amely állítólag a Neo kódnevet viseli, és elsődlegesen az IGP-t erősíti meg. A Microsoft ezzel szemben az Xbox 360 gyártásának leállítását jelentette be, ezzel is az Xbox One-ra terelve a potenciális vásárlókat.

GoPro Odyssey
GoPro Odyssey

A vegyes hírek szempontjából a HDD-piacon a Western Digital újított, mégpedig a WD Gold termékcsaláddal, amely a WD Re sorozatot fogja leváltani. Mindemellett volt a héten Huawei VR bejelentés, és megemlékezhetünk a dizájnos Dlodlo Glass V1 VR eszközről, ahogy a GoPro VR-piac felé való nézelődése is kiemelhető.

Hirdetés

Digitális fegyver és jólét, 11%-os XP

A televíziózás jövőjéről beszélt Jürgen Boyny (GfK) az IFA Global Conference egyik előadójaként, ahol a netes alkalmazások, a tartalomszolgáltatásban bekövetkező változások, illetve a Netflix globalizációs jelentőségéről is ejtett néhány szót. A vízió megvalósulásához olyan hálózat kell, ami képes elviselni a várható terhelést, ezért pont jókor jött az MVM NET Zrt. bejelentése, miszerint a DE-CIX forgalomcserélő szolgáltatásának viszonteladója lett. Deutsch Tamás szombaton megerősítette, hogy az elmúlt hetekben hónapokban többször felmerült az internetelőfizetés áfájának csökkentésére vonatkozó terv, ami 12-15 milliárd forintot hagyna a magyarok zsebében, a Digitális Jólét Program keretein belül az állami oldalon fellépő kiesés ellenére 2017-es céldátummal továbbra is érvényes.

A szavazásra benyújtott terrorellenes törvény titkosítással kapcsolatos passzusai megengedőbbek a korábban hangsúlyozott álláspontnál, így vélhetően nem kell aggódniuk a börtön miatt a frissen végponti titkosításra átállt Viber felhasználóinak, sőt talán még a virtuális magánhálózat lehetőségével kecsegtető Opera új verzióját is retorziók nélkül használhatják az emberek. Azonban ez a hét sem múlt el úgy, hogy megúsztuk volna egy újabb zsarolóvírus felbukkanását, most a µTorrent mellé csomagolva találtak titkosítóprogramot a G Data szakértői.

Miközben az webes kommunikációt kínáló cégek sorra jelentik be adatvédelmi fejlesztéseiket, az 1975-ben kialakított SS7 szabvány még mindig velünk van, azaz a lehallgatás kockázata is érvényes maradt. A Chrome viszont elköszönt a 12 százalékos piaci részesedés alá csúszó Windows XP-től, a héten megjelent 50-es főverzió nem támogatja tovább a rendszert, ahogy például a Vistát sem.

A Facebook felhasználói a Messengeren keresztül sokadmagukkal folytathatnak már hangívást, egészen pontosan 50 ismerős lehet a vonalban, a vállalat kutatásai pedig azt vizsgálják, hogy mit lennének képesek megtenni az emberek, hogy a közösségi oldal használatával juttassa őket zsebpénzhez Zuckerberg. Ez is egy módja lehet a lojalitás és a jelenlét fokozásának, ami a közösségi oldal számára stratégiai kérdés.

Bő egy évvel ezelőtt indította korlátlan mobilinternettel megspékelt csomagjait a UPC, a héten pedig sokat változtattak, főleg az árakon: a kizárólag mobil csomagot igénylők horrorisztikus havi előfizetési díjait jelentős mértékben csökkentették, viszont csak azoknál, akikből könnyedén lehetne vezetékes ügyfél is. Aki a szolgáltatási területen kívül lakik, kimarad a lehetőségből, a 4P ügyfelek pedig drágulással találkoztak.

Vizsgálja az Európai Unió versenyügyi biztosa, hogy visszaélt-e piaci erőfölényével a Google az Androiddal kapcsolatosan: az eljárás megindítását a héten jelentették be, a keresőóriás a hírre reagálva azt közölte, az Android versenyt támogató hatással bír, felhasználóinak nyújtott előnyeiről pedig örömmel mesélnek az Európai Bizottságnak is.

Az Intel vezetőinek a következő két hónap során 12 000 alkalmazottat kell tájékoztatnia, hogy a személyi számítógépek piacának zsugorodása miatti kényszerű elbocsátásokban érintettek, vagyis ki vannak rúgva. Az Intel az idei első negyedévben 15 százalékkal kevesebb terméket értékesítetta szegmensben az egy évvel korábbihoz képest.


[+]

Negyvenszer képes újratölteni az okostelefont az Anker négykilós alumíniumdobozba zárt powerbankja, ami 4 USB csatlakozót, 1 szivargyújtóaljzatot és egy hagyományos konnektort is kapott, így áramszünet esetén tehet igazán jó szolgálatot. Az Ubuntu 16.04 LTS egy kevésbé izgalmas időszakot zár le számos újdonságával, mint az LXC konténerekhez készült hypervisor, vagy a snap csomagoló, a ZFS kötetkezelő, stb. Érdekes irányt vett a Counter Strike GO, ami sokkal inkább a szerencsejátékról és a fegyverkereskedelemről szól, mint a taktikus lövöldözésről. A gyerekek is inkább sportfogadásokat kötnek a bombák hatástalanítása helyett, a Valve csapatának így is jó.

Blogoló: Acer, Fujitsu

A Predator Z650 után ismét egy vörös-fekete, elsősorban játékosokat célzó „vetítőt” vettünk szemügyre az Acer blogban. A Predator Z850-nek több különlegessége is van, vaskos 6000 eurós ára mellett: ultrarövid vetítési távolságú, alig több mint fél méterről képes 120 hüvelykes (300 cm) átlójú képet produkálni. A DLP technológiás berendezés lézeres fényforrást kapott, aminek élettartama eléri a 30 000 órát, maximális fényárama pedig 3000 ANSI lumen, kontrasztaránya 10 000:1. A projektorral kapcsolatos további részletek az Acer blogban olvashatóak.

Megismerkedtünk az Acer új, F notebookcsaládjának első modelljével. A 15,6 hüvelykes Aspire F15 egy picivel az alsó kategóriás E5 fölé sorolható be, alapvetően azonos bázisra építkezik a két modell. A különbség az, hogy az F15 csuklótámasza és billentyűzetének kerete nem egyszerű műanyagból, hanem fémből készül majd. A többi részlet változatlan, megkapjuk az érdekesen érdesre textúrázott fenéklemezt, az alacsony fogyasztású, 15 wattos Core i processzorokat, a GeForce 920M vagy 940M opcionális grafikus alrendszert és a HD vagy Full HD felbontású, TN paneles kijelzőket is.

A napokban tartja New York városában éves nagy bemutatóját az Acer, melyen ezúttal is rengeteg friss és jövőbe mutató termékről lebbentik fel a fátylat. Idén is a helyszínen van tudósítónk, aki folyamatában számol be a látottakról. A megnyitón elsőként egy teljesen új eszközt, a kerékpárosoknak szánt Xplova X5-öt mutatták be. Ez a formailag leginkább kézi GPS vevőre emlékeztető eszköz egy apró számítógépet és nagylátószögű akciókamerát ötvöz, vízálló és GPS is van benne. Erős fényben is jól olvasható transzflektív kijelzőt kapott, akár okostelefonnal is tud kommunikálni. Ezután az új Liquid telefonok és okos karpereceket ismerhettük meg. A többi érdekesség sem várat magára, folyamatosan frissítjük az Acer blogot, amint valamelyikről információhoz jutunk.

Egyre komolyabb és nagyobb számítógépekkel foglalkozunk a Fujitsu blogban. Bemutattuk közelebbről a Celsius munkaállomások családjának legnagyobb toronyformátumú tagját, az R940-et. A masinába két processzorfoglalattal akár 36 processzormagot is belesűríthetünk 512 GB memória és akár egy tucat merevlemez (vagy SSD) társaságában. A maximálisan elérhető, 1300 wattos táp akkor sem jön zavarba, ha a combos CPU-k mellé még személyi szuperszámítógépes NVIDIA Tesla, vagy Intel Xeon Phi bővítőket is szerelünk.


(forrás: Ace Magazine) [+]

Akinek pedig ez is kevés lenne, végigböngészheti a PRIMERGY szerverek családját, ami éppen most újult meg Broadwell-EP architektúrás processzorokkal. A Németországban, Augsburgban tervezett és épített erőgépek kínálata kétprocesszoros tornyokkal indít, tehát onnan, ahol a Celsius R940 munkaállomás is található. Innen viszont jönnek a különböző magasságú fiókos megoldások, majd a blade szerverek és végül a scale-out rendszerek, amik már beépített vízhűtést is kaphatnak.

Videós hírösszefoglalók

-szp-, 04ahgy, Abu85, Rage23, rudi

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés