Hirdetés

NVIDIA műbalhé, olcsó SSD, virtuális jóbarát

Mérges és boldog GeForce vásárlók, Toshiba gondok

A hét legtöbb sztoriját egyértelműen az NVIDIA körül kialakult (mű)balhé generálta. Mondhatni, a céget még az ág is húzza. Nem elég, hogy a G-Sync technológiához való ragaszkodásukkal és a FreeSync támogatás elutasításával a leendő monitor- és VGA-vásárlók idegein táncolnak, de még a GeForce GTX 970 videokártyák működése kapcsán is felfedeztek pár furcsaságot a felhasználók. Noha időközben kiderült, hogy a feltételezett hiba, aminek következtében a programok a ténylegesnél kevesebb videomemóriát látnak, a tervezett működés része, de már késő volt: a hír bombaként robbant, ami kihatott a hét hátralévő részére.

Hirdetés

A cég megpróbálta közben menteni a menthetőt, így például korrigált specifikációt tettek elérhetővé, sőt még egy új meghajtóprogamot is ígértek, ami javítana a kifogásolt részeken. Mindez már késő volt, hiszen a felhasználók petíciót indítottak és csoportos pereket is fontolgatnak, így az NVIDIA kénytelen volt kilátásba helyezni a kártyák visszavásárlásának lehetőségét. Erre különféle reakciók érkeztek: egyes európai kereskedőket már a témafelvetés is sokkolt, mások saját szakállukra cselekedtek, és vásárolják vissza a kifogásolt kártyákat, miközben az AMD nem túl etikusan, de szintén próbál hasznot húzni a véleményünk szerint feleslegesen felfújt ügyből.

Sok hűhó semmiért a GTX 970 esetében?
Sok hűhó semmiért a GTX 970 esetében?

Ilyen történések mellett pedig eltörpül a zöldek azon bejelentése, hogy idén alaposan belehúznak a felhős játékba, amit Grid néven ismerhetünk, vagy az, hogy érkeznek a 4 GB-nyi VRAM-mal szerelt GTX 960-ak, amit annyian hiányoltak a múlt héten debütált VGA kapcsán.

GeForce GTX 960: 4 GB VRAM-mal is érkezik
GeForce GTX 960: 4 GB VRAM-mal is érkezik

További, szintén nem túl vidám hírek is érkeztek, méghozzá a tévés szegmensből, ahol egy újabb japán vállalat, a Toshiba haláltusáját láthatjuk, legalábbis az amerikai piacon biztosan. A vállalat már a CES-en sem állított ki tévéket, a hét elején pedig kilátásba helyezték a tévés divízió átszervezését. A hét második felében tisztult a kép, és nyilvánvalóvá vált, hogy a Toshiba név marad a tévépiacon, de a háttérben nem a japán cégóriás fog állni, hanem a tajvani Compal veszi át a kormányt. Hogy mi lesz a márka sorsa Európában, azt egyelőre nem tudni, de vannak arra utaló jelek, hogy itt is lesznek változások.

Ha esetleg lemaradt volna róla: kedden egy óráig nem ment a Facebook, aminek majdnem gigászi pánikroham lett a vége, de szerencsére hamar meggyógyult. A LizardSquad (amelyik a konzolokat is megpiszkálta karácsonykor) magára vállalta a közösségi oldal megbénítását, de a Facebook szóvivője másképp látta.

Ilyen lenne a vékony PS4?
Ilyen lenne a vékony PS4?

Szerencsére jó dolgokról is be tudunk számolni, mint például a Sapphire 8 GB-os fedélzeti memóriával szerelt Radeon VGA-jának árcsökkenése, ami minden bizonnyal nem érint annyi embert, mint például az SSD tárolók 2015-ös évre előrevetített jelentős árcsökkenése. Sőt azok számára is tudunk pozitív hírrel szolgálni, akik régóta vágyakoznak egy PlayStation 4 után, de várják a vékonyabb, úgymond helytakarékos verziót, ugyanis a pletykák szerint (amelyhez fotók is társulnak) ez az álom is valóra válhat még ebben az esztendőben.

Norvégiában gyakorlatilag megszűnt a zenei kalózkodás, a tavalyi évben csúcsot döntöttek az eladások. A Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség által végzett felmérés kiderítette, hogy a 30 alatti norvég állampolgárok 4 százaléka tölt le illegális forrásból. Mivel töltik akkor az idejüket a norvég fiatalok? Mert a virtuális barát/barátnő szolgáltatás náluk ugyanúgy nem érhető el, mint hazánkban. Ettől még az angolszász nyelvterületeken óriási siker a magányos emberekkel pénzért beszélgető, nem létező lelki társ.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés