Hirdetés

Mikrokopter, dokkoló a leveshez, mi jöhet még?

Hirdetés

TGIF

Mint az köztudott, a legózásból nem lehet kinőni; ha valaki egyszer gyerekként ráérez az ízére, akkor a kockák iránti szeretete és érdeklődése egy életen át elkíséri. Persze a felnőtt lét nem csupa móka és játék, de azért akadnak olyanok, akik megtalálják a módját, hogy a későbbiekben is kielégítsék eme vágyukat.

A New York-i Baron von Brunk (Julias A. Brunk) nem csak legó-, de Nintendo-függésben is szenved, ezért az az ötlete támadt, hogy a kettőt valahogy megpróbálja egyesíteni; ennek eredményeként született meg az óriási, legóból készült NES kontroller. Azt maga a készítő sem tudja pontosan, hogy hány darabból sikerült megvalósítani a dohányzóasztal méretű „beviteli eszközt”, de például a méreteket jól érzékelteti, hogy az iránypad és az A-B gombok egyidejű nyomkodása szinte teljes karfesztávolságot igényel. Éppen ezért pörgős játékokra nem a legkényelmesebb megoldás, viszont egy kis „mariózás” azért kivitelezhető, sőt akár csapatosan is meg lehet próbálni valamiféle koprodukciót.

A belsejében néhány igazi kontroller van felboncolva, ezek a méretes gombok alatt lapuló érzékelőkkel összekötve szerzik be a parancsokat, amelyek végül egy USB porton keresztül nyerhetők ki. Miután von Brunk bevégezte a projektet, gyorsan számítógépre dugta az asztali gamepadot, és egy NES emulátorral elvitte egy tesztvezetésre, ahol minden tökéletesen működött. A legókontroller később kalapács alá kerül, kíváncsiak vagyunk, vajon ki és mennyiért fog lecsapni a nosztalgikus gigászra.

Nemcsak számítógépen, de a megfelelő emulátor segítségével tableten és mobiltelefonon is lehet cecergetni a klasszikus játékokat, sőt erre a feladatra akár dedikált kézikonzolt is vásárolhatunk. lxl15 nevű YouTube felhasználó azonban valami egyedibbet készített egyik barátjának. A Gameboo egy klasszikus Game Boy és egy Dingoo A330 univerzális kézikonzol ügyes házasításából született, melynek megépítése 8 hónapig tartott.

Amit sokan elsőre kiszúrhatnak, hogy a meghatározhatatlan színű gombból duplaannyi van, mint az eredeti játékgépen, azonban a plusz jövevények egy donor Game Boyból származnak, így az eredetiség alig sérült, és lehetőség nyílik többek között GBA, NES és SNES játékok irányítására is.

Az eredeti tekerőgombok, amelyekkel egykoron a kijelző kontrasztját és a hangerőt lehetett szabályozni, szintén nyomógombokká változtak, valamint az oldalsó csatlakozót is mini USB portra cserélte. Nem volt könnyű feladat a Dingoo A330 minden elemét belepréselni új, szűkös lakhelyére, de végül addig rendezgette a tekergőző kábelkötegeket, hogy csak sikerült összecsavarozni. A modern belsőnek köszönhetően ráadásul tévével is összeköthető a konzol, valamint vezeték nélküli kontrollert is lehet hozzá szerezni, így téve teljessé a nosztalgikus pillanatokat.

Muszáj foglalkoznunk egy olyan problémával is, amely egyre égetőbbé válik a modern társadalmakban: hogyan fényképezzük le magunkat? Ha magunk elé tartjuk a kamerát vagy okostelefont, akkor általában nem a legjobb eredményt kapjuk, a tükörben fotózkodásnak pedig megvan az a veszélye, hogy az ehhez használt eszköz miatt, vagy például egy fürdőszoba esetleges berendezései és tárgyai miatt nevetségessé válunk. Az Always Innovating viszont megtalálta a megoldást: egyszemélyes operatőrre van szükségünk, méghozzá egy quadrokopter formájában. A MeCam egy tenyérnyi, négyrotoros mikrokopter, amit nem kell távirányítóval vezérelni: kézből útnak indítva azonnal lebegni kezd, kameráját ránk szegezi, legfeljebb a kívánt magasságot kell beállítani, ami egyszerű hangutasításokkal történik.

A fedélzetén a rotorok, az akkumulátor és a kamera mellett egy egymagos ARM Cortex-A9 SoC, 1 GB RAM és microSD memóriakártya található. Összesen 14 különböző szenzor segítségével valósítja meg a stabil lebegést, sőt arra is képes, hogy mozgás közben kövessen minket, mint egy igazi operatőr. A látottakat memóriakártyára is mentheti, azonban Androidot vagy iOS-t futtató eszközzel Wi-Fin vagy Bluetoothon képes kommunikálni, streamelni, így az anyag akár közvetlenül mehet például YouTube-ra, Facebookra vagy Twitterre.

Az Always Innovating szerint egy mindössze 49 dolláros kütyüről van szó, ami nem is hangzik olyan rosszul. Az egyetlen bökkenő, hogy eddig csak egy prototípus készült, ugyanis nem rendelkeznek elegendő forrással a piacra lépéshez, ezért jelen pillanatban az ötletet felvásárló befektetők jelentkezését várják. Vagyis az 50 dollárt vissza is lehet gyűrni a pénztárcába, de ha egyszer tényleg megvalósul a MeCam, ráadásul aránylag olcsón, akkor érdekes lesz megbarátkozni a látvánnyal, hogy a társadalom egyes egyedeit mikrokopterek követik.

Szintén a modern társadalom egyik mellékhatása, hogy sokan képtelen letenni telefonjukat, még evés közben is nyomkodniuk kell, nehogy lemaradjanak valamiről. Amikor egyedül van az ember, még érthető is, hiszen a mai ingergazdag világban ki akar úgy étkezni, hogy közben a fehér falat bámulja, így még az emésztése sem indul be.

Ezért a MisoSoupDesign bemutatta az Anti-Lonliness Ramen Bowlt, vagyis egy olyan leveses tálat, amibe biztonságosan beleállíthatjuk okostelefonunkat, mint egy bölcsőbe, és már pakolhatjuk is a tésztalevest vagy a reggeli müzlit a bendőnkbe. Ráadásul így nem unatkozunk, hiszen közben olvasgathatunk, videózhatunk, vagy akik rosszul tűrik az egyedüllétet, akár leveses konferenciahívásokat is bonyolíthatnak – hiszen nincs is jobb annál, mint amikor összeül a család vagy a haverok egy közös ebédre vagy vacsorára. Na de mindezt virtuálisan?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés